No nic obaczymy za dwa tyg. jak to będzie

Pozdrawiam N.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
odradzam dozowanie CO2, dodawanie nawozów i specjalną glebę dla roślin przy dyskowcach, tylko bardzo doświadczeni akwaryści sobie z tym poradzą w dłuższym okresie czasu, ale nie jest to niemożliwe, jedynie bardzo trudne.nazer pisze:To, że azot skoczy to jestem pewien, przeraża mnie to trochę, bo kiedyś już walczyłem z azotem na poziomie takim, że zabrakło skali na teście :/.
Dlatego pytałem też, czy ryby dadzą sobie radę w gęsto obsadzonym akwarium z dozowanym co2 i nawozami...
Niestety nie potrafię prowadzić roślin na samej wodzie w akwarium z paletkami. Jakiś czas temu zainwestowałem stówkę na rośliny, ale wszystkie zgniły... jako tako wegetują tylko kryptocoryny...
Wiem, że gdybym miał sporo roślin, to parametry by się ustabilizowały jeszcze szybciej i trzymałyby się w dobrych granicach... Tylko czytałem wiele, że paletki i co2 się nie lubią...
Co wy o tym myślicie??
Pozdrawiam N.
4 miesiące to mgnienie oka w akwarystyce, zobaczymy za 14 miesięcy czy podtrzymasz to zdanie i jak zmieni się Twój baniak w tym czasieslawekjul pisze:Od 4 m-cy podaję CO2, do tego nawożenie EI, temp. ok.26,5 - rośliny rosną jak szalone, paletkom nie widzę żeby szkodziło.
CO2 zacząłem podawać po zakupie sterownika Skalar aby mieć lekko kwaśną wodę, sterownik mi utrzymuje pH w granicach 6,30, dodatkowo korzystają z tego rośliny. Nawożenie EI zmniejszyłem do 3/4 zalecanych dawek bo praktycznie co tydzień mam "żniwa" w akwa, wywalam zielsko bo ryby nie maja miejsca.
Pewnie się narażę na gromy od doświadczonych kolegów ale naprawdę nie widzę złych skutków CO2, z tym że podkreślam jeszcze raz : CO2 używam tylko do obniżania pH, nie gazuję non stop; priorytetem są ryby nie rośliny.
Nazer, nic takiego nie napisałem, nie uważam także ,że mam holendra (chciałbym mieć taką wiedzę), po prostu stosując nawożenie i CO2 ładnie mi rosną rośliny i nie wydaje mi się żeby to przeszkadzało paletkom ,jedyne co im przeszkadza to po tygodniu coraz mniej miejsca do pływania, a ostatnio w związku z przeprowadzką i nowym zbiornikiem nie mam czasu żeby tam łapki wkładać, akwa jest puszczone na żywioł.nazer pisze:Sam czytałem, że z paletek trzymanych w akwariach holenderskich nic ciekawego nie wyrasta, tutaj kolega slawekjul pisze, że się da,
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość