Jaka to odmiana
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
Jaka to odmiana
Witam
Jestem tu nowy i jest to pierwszy mój post
Chciałem zapytać co to za odmiana . Jest bardzo agresywna w stosunku do innych paletek które musza siedzieć w krzaczkach bo niepozwala im wyjsć
Co o niej sądzicie?
Jestem tu nowy i jest to pierwszy mój post
Chciałem zapytać co to za odmiana . Jest bardzo agresywna w stosunku do innych paletek które musza siedzieć w krzaczkach bo niepozwala im wyjsć
Co o niej sądzicie?
- Załączniki
-
- Jaka to paletka
- Obraz 001.jpg (36.93 KiB) Przejrzano 6737 razy
Wg mnie "coś" z Pigeon Blood.
Tyran = dominant = "przywódca" stada. Wtedy, przy małej ilości rybek (nie piszesz ile ich i jakiej są wielkości), takie zachowanie jest normalne. Wcale nie musi to byc' największa rybka, ale najsprytniejsza
Jeżeli nie kaleczy innych, to się nie martw - po pewnym czasie inna może ją zdominowac'. Ale karm rybki tak aby inne coś mogły zjeśc', gdy dominant jest zajęty w drugim koncu akwarium , bo gotów "szczurków" narobic' z pozostałych 
PS. Uzupełnij Swoje dane w tzw. Profilu, a będziesz na Forum milej widziany
Tyran = dominant = "przywódca" stada. Wtedy, przy małej ilości rybek (nie piszesz ile ich i jakiej są wielkości), takie zachowanie jest normalne. Wcale nie musi to byc' największa rybka, ale najsprytniejsza
PS. Uzupełnij Swoje dane w tzw. Profilu, a będziesz na Forum milej widziany
Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, 13:12 przez wiesiek, łącznie zmieniany 1 raz.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
To jest chyba blue cobalt, w nienajlepszym humorze i samopoczuciu ... ale ekspertem od odmian nie jestem.
Ciekawi mnie jaką masz filtracje, no2, no3 i po4? Od kiedy masz paletki i ten baniak?
Baniak ozdobny, bez ekipy sprzatającej po paletach to trudne zadanie.
Moim zdaniem z co2 przy tylu rybach w tym zbiorniku przesadzasz ... bo widoczne na fotkach roślinki aż tak wymagające nie są.
Ciekawi mnie jaką masz filtracje, no2, no3 i po4? Od kiedy masz paletki i ten baniak?
Baniak ozdobny, bez ekipy sprzatającej po paletach to trudne zadanie.
Moim zdaniem z co2 przy tylu rybach w tym zbiorniku przesadzasz ... bo widoczne na fotkach roślinki aż tak wymagające nie są.
- bjarka
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Beata Jarka
- Kontaktowanie:
Nie zgadzam się z Wieśkiem, że tyran to to samo co przywódca stada. Posiadam w moim zbiorniku paletkę dorosłą , ale najmniejszą ze wszystkich. Przyczaja sie w zaroślach, rozpędza i atakuje z impetem inną rybę całym swoim ciałem. Natomiast przywódcą jest inny samiec- zupełnie spokojny, zrównoważony. Czasami skarci lekko pyskiem inną paletkę, ale z dobrym skutkiem.
Ostatnio rybę agresywną trzymałam przez 10 dni w odosobnieniu. Teraz wróciła do ogólnego. Zobaczymy, czy da sie wychować?
Ostatnio rybę agresywną trzymałam przez 10 dni w odosobnieniu. Teraz wróciła do ogólnego. Zobaczymy, czy da sie wychować?
-
krzysztof19615
- junior

- Kontaktowanie:
Beatka idzie drogą Romka G. - MENa : Nie ma to jak izolacja niegrzecznych uczniów;)
Zobaczymy.......
Poza tym sama, Beatko, piszesz, że Twój bandzior cały czas się czai po zaroślach i atakuje z zaskoczenia. Czy tak robi dominant ? Nie - tak robi typowy świr (nie tylko u rybek)
Natomiast tyran jkk3 (chłopie - kiedy wreszcie przestaniesz byc' ANONIMEM i uzupełnisz profil? !!!!) pływa w otwartej toni, innych zmuszając do krycia się po kątach. Przy małym stadku i młodych rybkach to dosyc' typowe zachowanie dla młodego adepta na przywódcę . Z wiekiem ma szansę zmądrzec' i stac' się spokojniejszym i bardziej zrównoważony (jak Twój szefcio).
Zobaczymy.......
Poza tym sama, Beatko, piszesz, że Twój bandzior cały czas się czai po zaroślach i atakuje z zaskoczenia. Czy tak robi dominant ? Nie - tak robi typowy świr (nie tylko u rybek)
Natomiast tyran jkk3 (chłopie - kiedy wreszcie przestaniesz byc' ANONIMEM i uzupełnisz profil? !!!!) pływa w otwartej toni, innych zmuszając do krycia się po kątach. Przy małym stadku i młodych rybkach to dosyc' typowe zachowanie dla młodego adepta na przywódcę . Z wiekiem ma szansę zmądrzec' i stac' się spokojniejszym i bardziej zrównoważony (jak Twój szefcio).
wiesiek-co jeszcze chcesz wiedziec o mnie.Przeciesz jest opis co do mojego akwa
Ale jeszcze do żeczy
Do tej pory karmiłem rybki sercem indyczym z czosnkiem i żarły jak zwariowane.Ale dla odmiany kupiłem im DiscusVit który maja gdzieś.Postanowiłem je przetrzymac i nie daję im serca tylko od czasu rzuce troszke granólek.Je tylko jedna.
Czy wziąśc je na przetrzymanie?Jesli niedam nic innego dojedzenia to w końcu musza się skusic ale potem podam mięsko i znow bedzie to samo
Ale jeszcze do żeczy
Do tej pory karmiłem rybki sercem indyczym z czosnkiem i żarły jak zwariowane.Ale dla odmiany kupiłem im DiscusVit który maja gdzieś.Postanowiłem je przetrzymac i nie daję im serca tylko od czasu rzuce troszke granólek.Je tylko jedna.
Czy wziąśc je na przetrzymanie?Jesli niedam nic innego dojedzenia to w końcu musza się skusic ale potem podam mięsko i znow bedzie to samo
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Głodzenie takich 5cm maluszków wpłynie negatywnie na ich rozwój i wygląd na 'starość'.Mam jeszcze 3 sztuki marlboro o podobnej wielkości tzn. ok. 10cm i 2 sztuki Blu Diamonta
ale znacznie mniejsze ok. 5 cm
Samym sercem i czosnkiem nie możesz karmić, nie chcą discus vit, to testuj discus gran, D-allo, spiruline w płatkaich albo w granulacie, D-50, i inne suche pokarmy, aż coś zaskoczą i bedą jadły, ale ich nie głodź. Możesz dawać siekane krewetki i pokarmy mrożone, choć ja kuponych mrożonek nie stosuję, z przezorności i urazu do białych fartuchów i leczenia
Dzięki za już , tzn Sędziszów, ale prośba dotyczyła również podania imienia (przestajesz wtedy byc' "Anonimem") oraz ewentualnie nazwiska i wieku.jkkk3 pisze:wiesiek-co jeszcze chcesz wiedziec o mnie.Przeciesz jest opis co do mojego akwa...
Dane o akwie wystarczyło umiescic' w danej odpowiedzi, a nie na stałe w ramach profilu (chociaż nie jest to błędem).
W tej materii - ilu dyskomaniaków, tyle doświadczeń. U jednych zażerają się płatkami i granulatami, u innych (w tym i u mnie) prędzej się zagłodzą nim ruszą te "wynalazki"jkkk3 pisze:Ale jeszcze do żeczy
W akwarium niesterylnym dyskowce bez podawania żarcia wytrzymają bardzo długo - nawet kilka tygodni (zawsze coś sobie skubną - a to roślinki, a to glony, a to krewetki czy narybek innych rybek). Ale tak długi post na pewno nie pozostanie bez wpływu na ich kondycję i zdrowie, tzn. przyniesie więcej szkód niż pożytku . Decyduj sam - czy lepiej miec' rachityczne i chorowite "szczurki", ale za to jedzące wszelkie płatki i granulaty, czy lepiej odpuścic' i karmic' je tym co lubią , co najwyżej urozmaicając im mieszankę różnymi dodatkami i wprowadzając jakieś "żyjątka" (np. artemię i wazonkowce )?