Moje 375L
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- grabik2000
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Moje 375L
Chciałem się pochwalić moim zbiorniczkiem:)
(pierwsza publiczna odsłona więc proszę o bardzo łagodną krytykę)
Jak będziecie chcieli to pokażę więcej zdjęć
(pierwsza publiczna odsłona więc proszę o bardzo łagodną krytykę)
Jak będziecie chcieli to pokażę więcej zdjęć
- Załączniki
-
- Resize of IMGP0981.jpg (52.79 KiB) Przejrzano 8491 razy
- grabik2000
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Baniaczek 375L. Do filtracji używam Tetry EX1200. Napowietrzacz to Tetra APS 400. Co do oświetlenia to dwie rury(120cm) T8 aqua-glo i flora-glo + dwie T5 sylvania grolux i aquastar. No i centralne to dwie grzałki Aquel 300W
Obsada:
8 paletek:
2 x Blue Diamond
2 x Marlboro
1 x Red Rose
2 x Red Scribbelt (stendker)
1 x Pigeon Blood (stendker)
30 neonów czerwonych
10 kosiarek
10 otisincrusów
3 bocje wspaniałe
Co do roślinek to przyznam się szczerze że nie znam ich nazw więc nie będę ich wymieniać, aby nie ośmieszyć się:)
Obsada:
8 paletek:
2 x Blue Diamond
2 x Marlboro
1 x Red Rose
2 x Red Scribbelt (stendker)
1 x Pigeon Blood (stendker)
30 neonów czerwonych
10 kosiarek
10 otisincrusów
3 bocje wspaniałe
Co do roślinek to przyznam się szczerze że nie znam ich nazw więc nie będę ich wymieniać, aby nie ośmieszyć się:)
- Załączniki
-
- Resize of IMGP0957.JPG (38.63 KiB) Przejrzano 8456 razy
-
- Resize of IMGP1002.jpg (17.62 KiB) Przejrzano 8456 razy
- grabik2000
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Dbaj tylko, żeby jedyne co się w nim zmieniało to ilość roślin, których przyrostu możesz się spodziewać dość znacznego. Mam pytanie, masz jakieś kopiące stworzonka w akwarium? Pytam dlatego, że tak gruba warstwa piachu będzie za 3-4 miesiące idealnym filtrem biologicznym, pod warunkiem, że nic nie będzie jej przekopywać. Moim zdaniem przy odmulaniu staraj się nie ingerować wgłąb podłoża, a tylko sciągaj to co jest na wierzchu.
- grabik2000
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Akwarium zostało zalane 14 stycznia... Co do białości piasku to trzeba troszkę często go odkurzać aby był "biały":)
Przepraszam za ciemne zdjęcia ale jakoś nie mogę złapać ogólnego widoku w jasnych barwach (chyba będzie dobry pretekst na zmianę aparatu:))
W planach mam zamiar dołożyć jeszcze dwie paletki, ale jest dylemat co wybrać
(czekam na decyzję mojej żony).
Nie posiadam żadnych kopaczy, a przy czyszczeniu staram się delikatnie zbierać jedynie brud, bez zbędnego grzebanie w podłożu.
Przepraszam za ciemne zdjęcia ale jakoś nie mogę złapać ogólnego widoku w jasnych barwach (chyba będzie dobry pretekst na zmianę aparatu:))
W planach mam zamiar dołożyć jeszcze dwie paletki, ale jest dylemat co wybrać

Nie posiadam żadnych kopaczy, a przy czyszczeniu staram się delikatnie zbierać jedynie brud, bez zbędnego grzebanie w podłożu.
- grabik2000
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Idąc na zakupy przy zakładaniu akwarium jednym z pierwszych "urządzeń" był tetrowy odmulacz:) (teraz wystawiam go na allegro jako prawie funkiel nówkę raz używaną). Moim skromnym zdaniem nie ma gorszego dziadostwa, albo jego obsługa mnie przerosła
do czyszczenia dna używam zwykłego węża zasysającego, żony i 7 wiader:D. Gdy ja jestem operatorem kierunkowym węża ssącego to moja LEPSZA POŁOWA jako zasysacz (już raz się napiła) pilnuje swoimi dłońmi aby koniec wylotowy nie zalał pokoju. Następnym krokiem jest odlanie wody z wiader i zebranie piachu, który się zassał. Po przepłukaniu go wraca on do zbiorniczka (porcjami kieliszkowymi co by się nie rozsypał po całości).
Tak poważnie mówiąc to staram się zbierać brud, który się podnosi jak zbliżam wąż i lekko nim macham nad samym piachem.
Prymitywne ale skuteczne.
Tak to wszystko wyglądało pierwszego dnia

Tak poważnie mówiąc to staram się zbierać brud, który się podnosi jak zbliżam wąż i lekko nim macham nad samym piachem.
Prymitywne ale skuteczne.
Tak to wszystko wyglądało pierwszego dnia

- Załączniki
-
- Resize of Zdjęcie271.jpg (20.68 KiB) Przejrzano 8392 razy
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Bardzo ładne akwa
Nie mogę sie nadziwić jak czytam ze ludzie noszą wode do i z akwarium w wiaderkach.
Już lata temu nauczyłam się, że na odmulacz nalezy kupić np 10 m igielitowego węża i spuszczać wodę bezposrednio do kibelka lub na ogródek (tak robiłam w Australii). A odmulacza nie trzeba zasysać (nawet Tetry, mam taki sam), tylko kładziesz go na powierzchni wody, napełniasz, jak jest pełny, to podnosisz go do góry i woda zaczyna sama lecieć. Jak woda już leci, to zanurzasz odmulacz w akwa i odmulasz.
Do zbiornika drugi waż i nalewa się sama a Ty tylko pilnujesz aby nalać wodę do odpowiedniego poziomu.
Basia Gajowa
Nie mogę sie nadziwić jak czytam ze ludzie noszą wode do i z akwarium w wiaderkach.
Już lata temu nauczyłam się, że na odmulacz nalezy kupić np 10 m igielitowego węża i spuszczać wodę bezposrednio do kibelka lub na ogródek (tak robiłam w Australii). A odmulacza nie trzeba zasysać (nawet Tetry, mam taki sam), tylko kładziesz go na powierzchni wody, napełniasz, jak jest pełny, to podnosisz go do góry i woda zaczyna sama lecieć. Jak woda już leci, to zanurzasz odmulacz w akwa i odmulasz.
Do zbiornika drugi waż i nalewa się sama a Ty tylko pilnujesz aby nalać wodę do odpowiedniego poziomu.
Basia Gajowa