AKWA 450 L. krok po kroku..... By MAXEE
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Parametry masz super ... też mam podobneMAXEE26 pisze: moje obecne parametry to kh 2 , gh 4 , ph 6.35 , no2-0 , no3- miedzy 0-5
jak na moje oko to chyba z wodą wszystko jest ok no chyba ze sie myle drodzy koledzy....

Nawet na tych ostatnich zdjęciach gdzie rośliny są już nieco wyrośnięte do akwa jako takiego roślinnego jeszcze nieco brakuje. Oczywiście to w moim mniemaniu. Osobiście dosadziłbym jeszcze jakieś inne gatunki roślin ... może jakaś drobnicą z przodu i na środku akwa.przy okazji prosze o wasze opinie.....
Ale jest spoko.

Wracajac do tematu pierwszej ikry.... to czy to normalne że w tak młodym wieku moje rybcie zabrały sie za pierwsze macieżynstwo??? oczywiscie skonczylo sie to zjedzeniem ikry w przeciagu 24 godzin od jej polożenia na rurke od filtra a zrobil to samiec.... wydaje mi sie ze chyba jeszcze dostatecznie nie dorosły do roli rodziców bo przeciez same jeszcze są dzieciaczkami hehe a oto pierwsze foty z tych zalotów
- Załączniki
-
- DCAM0063.JPG (58.38 KiB) Przejrzano 5748 razy
-
- DCAM0064.JPG (65.27 KiB) Przejrzano 5748 razy
-
- DCAM0060.JPG (61.95 KiB) Przejrzano 5748 razy
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Macieżyństwa to tu nie opisałeś jeszcze, jedynie zaproszenie samicy do seksu ...czy to normalne że w tak młodym wieku moje rybcie zabrały sie za pierwsze macieżynstwo??? oczywiscie skonczylo sie to zjedzeniem ikry w przeciagu 24 godzin
Znasz wiek ryb i jesteś jego pewien?
Skąd wiesz, że są za młode?
A skąd wiesz, że to samiec zjadł ikrę, a nie druga samica?
Były larwy byś mógł mówic o macieżyństwie i byś mógł miec pewnośc, że to para i samiec jest płodny?
Czekaj cierpliwie i obserwuj, ikra to normalka.
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Ryby dobrałeś kolorystycznie bardzo dobrze bo ostatnio sam rozmyślam nad takim składem w moim akwarium. Mają być koniecznie niebieskie ale w prążki
. Wydaje mi się, że masz za mało żwiru w akwarium ale to może być złudzenie. Trawnik w akwarium odpuść sobie bo to zbieracz resztek pokarmu i innego śmiecia który zbiera się w nim i gnije. Wystrój akwarium jest za skromny i zachwytów się chyba nie doczekasz ale muszę powiedzieć, że podobają mi się Twoje ryby bo wyglądają na zdrowiutkie i mają ładne kształty - czy nie są czasami "Michałowe"? Jakiej wielkośći to są ryby? Mają po 13-14cm?

- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Nas juz to wcale nie dziwi, ze takie młode ryby przystępują do tarła. Mamy kilka ryb z hodowli częstochowskiej i najmłodsza jaka złożyła ikrę miała 5 m-cy!!!!! Teraz mamy znów podobną sytuację. Z "młodzieżowego" akwa przełowilismy diamondy, które zakupiliśmy w listopadzie jako 4 cm 2 miesieczne maluszki. Mają obecnie 7-8 m-cy i po ok 11-12 cm. I jedna odrazu zaszalała z ikrą!!!! Do tego celu odbiła partnera dużej 15 cm samicy. Trzeba było zobaczyć jak o niego walczyła.
Basia Gajowa
Basia Gajowa