New 240 ;)

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 27 wrz 2007, 19:49

Iwek_22 pisze:
jociak pisze:Na dole taka mała fotka dla Mariusza. Niech sam podejmie decyzję czy warto używać co2 przy paletkach czy nie. Moim zadaniem jest to możliwe, ale szanuję też wypowiedzi innych ...pozdrawiam
w tym miejscu fotka ozdobnego baniaczka
Sam w domu mam 1x240 l, 1x220 l i 2x105 (te ostatnie to kotniki). Wszystkie sterylniaki.
to się w końcu zdecyduj co masz, bo to się kupy nie trzyma...
Ciągle mam wrażenie, że piszesz dla samego pisania, a nic z tego nie wynika.
...mówisz o tym? Przecież to że pokazałem jakąś starą fotę nie oznacza że mam coś takiego teraz u siebie. Było to tylko info graficzne i przełożenie na rzeczywistość. Tak jak napisałem - kiedyś sie w to bawiłem i jak fotki pokazują w miarę mi to wychodziło (ostatnia fotka nie jest mojego zbiornika wstawiłem ją jako przykład), no ale odbijamy zbędnie od tematu ...

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 27 wrz 2007, 19:56

Ok., to teraz wracając do tematu, Ty stosujesz CO2 w sterylniaku?

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 27 wrz 2007, 20:00

nie, nie ma takiej potrzeby .. mam do sprzedania ...chcesz? :wink:

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 27 wrz 2007, 20:03

jociak pisze:nie, nie ma takiej potrzeby .. mam do sprzedania ...chcesz? :wink:
To już teraz rozumiem dlaczego innym polecasz... ;)

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 27 wrz 2007, 20:14

NIe rozumiem czemu mają służyć takie zwroty. Przecież to nie jest jakieś tam forum na wp czy onet-cie.
Do rzeczy. Używałem-nie używam. Moim zdaniem warto podkręcać rośliny dwutlenkiem. Jak ktoś szuka autorytetów to pozycja AKWARIUM ROŚLINNE W STYLU HOLENDERSKIM Pana Andrzeja Sieniawskiego może mu rozjaśnić umysł. Rozdział 9 str. 35-40. Miłego czytania. Polecam od dechy do dechy.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 28 wrz 2007, 06:27

Proponuję Ci Pawle zapytać Andrzeja, czy gazuje swoje dyski. To że jest to polecane do zbiorników roślinnych, nie znaczy że jest najlepszym rozwiązaniem w akwariach z paletkami. Jak widać sam zmieniłeś swoje nastawienie i masz zbiorniki sterylne, a innym polecasz co innego. Tego nie rozumiem. .............

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 28 wrz 2007, 11:48

Jeki pisze:Proponuję Ci Pawle zapytać Andrzeja, czy gazuje swoje dyski. To że jest to polecane do zbiorników roślinnych, nie znaczy że jest najlepszym rozwiązaniem w akwariach z paletkami. Jak widać sam zmieniłeś swoje nastawienie i masz zbiorniki sterylne, a innym polecasz co innego. Tego nie rozumiem. .............
Powiem tak: Zakochałem się, tak to jest mówiąc krótko i bez ogródek o paletach. Wcześniej miałem same holendry z paletkami i muszę powiedzieć, że nie starczało mi czasu, aby wszystko obrobić. Mam sprzęt, jakieś tam doświadczeni itp ale wycofałem się zupełnie ze zbiorników ozdobnych ( tu nie koniecznie bo dla mnie sterylniak z dyskami jest bardzo ozdobny). Jednak jak napisałem powyżej można trzymać dyski z mniejszymi lub większymi sukcesami w takim zbiorniku. Niegdyś nawet doczekałem się potomstwa w takim zbiorniku. Lałem 100 % deszczówki przepuszczonej przez filtr sznurkowy i węgiel i to działało. Co2 chodziło na zmianę tak dla testów: tydzień tak tydzień nie. Nie miałem żadnych problemów z szybkim oddychaniem, przytrówaniem i innymi takimi. Przy sporej obsadzie roślinnej w dzień można zupełnie wyłączyć natlenianie (przy dozowaniu dwutlenkiem). Rośliny produkują tyle tlenu, że cały zbiornik kipi jak browar. Odwrotnie jest wieczorem – trzeba dawać ognia z natlenianiem. Celowo opuszczałem temperaturę w nocy do 26 stopni i używałem dwóch kamieni napowietrzających po to, aby nie dopadała paletek przyducha. Pisząc właśnie o przydusze myślę, że może to jest powód, dlaczego niektórzy akwaryści żalą się, że przy dużej obsadzie roślinnej mają problem z szybkim oddychaniem ryb. Faktem jest to, iż akwaryści, którzy lubują się w uprawie roślin często używają dwutlenku, aby „przyspidować” roślinność i może gdzieś tu jest powód doszukiwania się winy właśnie, w CO2. Problem polega na tym, że trzeba odnaleźć złoty środek dla obu stron. Przecież jak damy za dużo tlenu to też doprowadzimy ryby do choroby. Nie może to być woda z miękka, bo rośliny tego nie lubią ani za twarda, bo dyski od takiej stronią. Faktem jest, że nie doczekałem się tam takich dysków jak opisywał TOMEK po 19 cm, ale myślę, że była to po prostu wina kiepskiego rzutu genetycznego. Dlaczego tak myślę? Bo wziąłem od HAKIEGO kilka dni temu 6 szt. paletek, takich po 9 m-cy i mówiąc bez owijania, kopara mi opadła. To są po prostu lochy. Gdybym miał taki materiał kiedyś w holendrze to pewnie bym doczekał się rybek po te 17-19 cm. Drugą sprawą jest to że w zbiorniku roślinnym trudniej jest utrzymać dyski w znakomitej formie a ewentualne choroby czy defekty dostrzega się zawsze po czasie. Kilka razy leczyłem takie ryby i przy kilkutygodniowych kuracjach, (kiedy nie jadły za dużo) traciły na wadze i pewnie wzroście, którego potem się nie dało nadgonić. Mam w przyszłym roku zamiar zbudować zbiornik 200x60x60, będzie to zbiornik ozdobny z paletkami, ale w tonie holendra. Będzie wówczas można podyskutować w tym temacie. Może ktoś z Was da się wówczas przekonać że JAK SIĘ CHCE TO SIĘ DA … pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Mariusz86 » 09 paź 2007, 07:31

Witam ponownie.. fotki akwarium bez dodatkowych co2.. rośliny rosną, może nie wszystkie tak jak powinny, ale są.. Teraz czekam na Wasze uwagi...
Załączniki
Hpim0002.jpg
Hpim0002.jpg (27.46 KiB) Przejrzano 7170 razy
Hpim0005.jpg
Hpim0005.jpg (27.25 KiB) Przejrzano 7170 razy
Hpim0013.jpg
Hpim0013.jpg (36.33 KiB) Przejrzano 7170 razy

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Mariusz86 » 09 paź 2007, 07:34

Tu foty mieszkańców...
Załączniki
Hpim1982.jpg
Hpim1982.jpg (28.61 KiB) Przejrzano 7164 razy
Hpim0055.jpg
Hpim0055.jpg (28.15 KiB) Przejrzano 7164 razy

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 09 paź 2007, 09:30

Hehehe jednak można mieć sporo roślin bez dopingu na CO2 i kilowatów oświetlenia ;)
Fajne szkiełko się robi :)

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 09 paź 2007, 13:00

Fajny baniaczek, jakie masz w nim światło?

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Mariusz86 » 09 paź 2007, 13:57

Tak jak wcześniej już wspominałem w zbiorniku tylko dwie świetlówki po 30w każda, a mianowicie gro-lux i aqua-sun Sylvanii.. Nie planuje dodatkowego oświetlenia i jak narazie z co2 też rezygnuje.. Planuje jeszcze dorzucić jeden korzonek z tym że bardziej pionowy i umocować na nim mech.. Może Weeping Moss?

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 09 paź 2007, 18:49

Wszystkie mchy z opisami i sposób ich przyrządzania znajdziesz na www.aquamoss.net
Znajdują się tam informacje jak profesjonalnie "zamszyć" korzeń, kamień, a nawet ścianę...
Moim faworytem dzięki grubym listkom i rozgałęxieniu jest creeping moss, jednak coś mi czasem brązowieje, słabo wzrasta i nie chce mu się teraz stworzyć tego, czego mi się chce :( eeecchhhh.... w 25 stopniach celsjusza wszystko było łatwiejsze...

Awatar użytkownika
snip
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Kamil Witkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kutno
Kontaktowanie:

Post autor: snip » 09 paź 2007, 19:12

Osobiście widziałem zbiornik Mariusza i musze powiedzieć że robi wrażenie :) Bez co2 i dodatkowego oświetlenia rośliny rosną mu bardzo ładnie ! W przeciwieństwie do mnie gdzie mam więcej światła w baniaku i podobne rośliny a na razie kiepsko z nimi..

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Mariusz86 » 10 paź 2007, 07:59

Hmm.. i pytanko: czy na zdjęciu Hpim0055 to jest Brown czy poprostu wciśnięto mi jakąś "mieszankę"?

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”