750 l lukaszs
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Zły kolor oczy to wada genetyczna lub pomieszanie Blue Diamonda z inną rybą, trudno odpowiedzieć na to pytanie, może para była ładna i czysta a małe wychodziły z błędem, nie jest to jednak wina karmienia. Przebarwienia jak napisałem wczesniej, moga byc winą światła i ustawienia ryby w stosunku do niego, ale to możesz sprawdzić tylko osobiście, kolor powinien być czysty niebieski, może się zdarzyć lekka metaliczno-niebieska poświata, pozdrawiam
Kilka nowych zdjec. Zwykle mam czas fotografowac dopiero pozno wieczorem gdy ryby sa juz pochowane do snu...
Forum zachowuje sie tak, jakby tylko 3 obrazki mozna bylo wyslac w ramach jednego postu. Nie moge dodac nowych zdjec do pierwszego postu a tutaj tez udaje mi sie zalaczyc tylko 3 zdjecia.
Forum zachowuje sie tak, jakby tylko 3 obrazki mozna bylo wyslac w ramach jednego postu. Nie moge dodac nowych zdjec do pierwszego postu a tutaj tez udaje mi sie zalaczyc tylko 3 zdjecia.
- Załączniki
-
- 2008.03.15, blyxa japonica
- 2008_03_15_blyxa_1.jpg (81.26 KiB) Przejrzano 8637 razy
-
- 2008.03.15, gurami mozaikowe
- 2008_03_15_gurami_1.jpg (47.8 KiB) Przejrzano 8637 razy
-
- 2008.03.15, lewa strona
- 2008_03_15_lewa_strona_1.jpg (74.06 KiB) Przejrzano 8637 razy
I jeszcze 3, na dzisiaj wystarczy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- 2008.03.15, para paletek
- 2008_03_15_para_2.jpg (51.64 KiB) Przejrzano 8613 razy
-
- 2008.03.15, prawa strona (fragment)
- 2008_03_15_prawa_strona_1.jpg (90.14 KiB) Przejrzano 8613 razy
-
- 2008.03.15, rosliny z prawej strony: heteranthera zosterifolia, kryptokoryna crispatula var. balansae, rotala, hydrocotyle leucocephala, blyxa japonica, wglebka
- 2008_03_15_rosliny_1.jpg (78.61 KiB) Przejrzano 8613 razy
- darek-dorado
- entuzjasta
-
- junior
Gurami mozaikowe wytrzymuja do 32-33 stC. Gorzej z roslinami, ale ponizej 29stC jest ok.
---
[2008.04.28] A oto szczurki moich szczurkow w trzeci (prawdopodobnie przedostatni) dzien od wyklucia, wsrod glonow na bocznej szybie.
---
[2008.04.28] A oto szczurki moich szczurkow w trzeci (prawdopodobnie przedostatni) dzien od wyklucia, wsrod glonow na bocznej szybie.
- Załączniki
-
- 2008.04.28, larwy, 3 dzien
- 2008_04_28_larwy_3_dzien_02.jpg (54.6 KiB) Przejrzano 8376 razy
-
- 2008.04.28 larwy, 3 dzien
- 2008_04_28_larwy_3_dzien_01.jpg (56.78 KiB) Przejrzano 8377 razy
-
- 2008.04.28, paletki, larwy
- 2008_04_28_paletki_larwy_3_dzien.JPG (57.7 KiB) Przejrzano 8379 razy
Niestety. Choć taki widok mogę obserwować średnio raz w tygodniu, to młode nigdy nie przeżyły dłużej niż 6 dni. Gdy skonsumują żółtko zaczynają pływać dookoła rodziców i powoli jest ich coraz mniej - prądy wody od filtrów dla maluszków są zbyt silne, i młode gubią się w czeluściach akwarium albo w żołądkach gurami i bojownika (przekwarantannowałem i przygarnąłem 1 samca bojownika od znajomej, której profesjonalny sklep sprzedał 2 samce jako parę).
Ale mam teraz inny problem - po nieco ponad roku istnienia akwarium silikon skorodował mi na głębokość kilku mm (a dokladnie nie skorodował, tylko między silikon a szybę wciskają się glony). Zdjęcia zamieściłem na innym forum (tutaj wolę nie zamieszczać więcej zdjęć bo zużycie cennych zasobów serwera PKMD przez nie-członków to jak obserwuję drażliwy temat):
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=24137
Planuję remont generalny tak jak mi to doradził użytkownik romanbyd. Dla przechowania dobytku (ryb i szczepek wszystkich gatunków roślin) zaplanowałem przejściowe akwarium 150x50x50 cm, wyczekuję teraz urlopu jak kania dżdżu, żeby rozpocząć prace zakupowo-instalacyjne. Gdy wyremontuję główny zbiornik, to mniejsze być może posłuży za kotnik, zostawię tam swoją ulubioną parę (w tej chwili mam 3 dobrane pary) i pozwolę jej działać a sam będę się szkolił z hodowli artemii.
Przepraszam, jeśli gdzieś przegapiłem niepolską literę (normalnie nie używam a na tym forum to również drażliwy temat).
Pozdrawiam :)
Ale mam teraz inny problem - po nieco ponad roku istnienia akwarium silikon skorodował mi na głębokość kilku mm (a dokladnie nie skorodował, tylko między silikon a szybę wciskają się glony). Zdjęcia zamieściłem na innym forum (tutaj wolę nie zamieszczać więcej zdjęć bo zużycie cennych zasobów serwera PKMD przez nie-członków to jak obserwuję drażliwy temat):
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=24137
Planuję remont generalny tak jak mi to doradził użytkownik romanbyd. Dla przechowania dobytku (ryb i szczepek wszystkich gatunków roślin) zaplanowałem przejściowe akwarium 150x50x50 cm, wyczekuję teraz urlopu jak kania dżdżu, żeby rozpocząć prace zakupowo-instalacyjne. Gdy wyremontuję główny zbiornik, to mniejsze być może posłuży za kotnik, zostawię tam swoją ulubioną parę (w tej chwili mam 3 dobrane pary) i pozwolę jej działać a sam będę się szkolił z hodowli artemii.
Przepraszam, jeśli gdzieś przegapiłem niepolską literę (normalnie nie używam a na tym forum to również drażliwy temat).
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Zbiorniczek miodzio, pozazdrościć i wielkości i zawartości zwłaszcza roślinnej. Co do młodych w ogólnym to marne szanse. U mnie dopiero któreś tam naste tarło dało efekty w postaci stadka młodych niestety jednak nie ma możliwości dobrego prowadzenia młodych w zbiorniku ogólnym. Postaw sobie obok szkiełko "mikro" w porównaniu z tym co masz takie ze 120 litrów i za 2 miesiące czasu pochwalisz się młodymi na 100%.
Czy możesz coś napisać jak dbasz o ziele? Czym testujesz i jakie parametry, czym nawozisz, jak często i w jakich ilościach. Znaczy wszystko co wiesz na ten temat...
Czy możesz coś napisać jak dbasz o ziele? Czym testujesz i jakie parametry, czym nawozisz, jak często i w jakich ilościach. Znaczy wszystko co wiesz na ten temat...
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Ponieważ nie jestem ortodoksyjnym rośliniarzem, to dość oszczędnie nawożę. Przy paletkach nie jest to szczególnie konieczne, bo te rybki mocno brudzą a tym samym dostarczają sporo makro. Dziennie wymieniam okolo 45-50 l wody, dolewam wodę z osmozy mieszaną z kranówka w proporcjach 9:1. Po podmianie dolewam okolo 10 ml nawozu Tetra Plantamin (najtańszy znany mi dobry nawóz, o ile kupuje się opakowania 5 l). Oprócz tego od czasu do czasu (gdy zauważam, że pH się podnosi) dorzucam garstkę granulowanego torfu Sery. Światło swieci się w godzinach 12:00 - 22:00.
Hm, co jeszcze wiem o utrzymaniu roślin... Z moich obserwacji wynika, że do utrzymania ładnych roślin nie są potrzebne żadne modne ostatnio substraty. Potrzebne jest stabilne podłoze (dojrzałe akwarium) i dwutlenek węgla w _niewielkich_ ilościach. Bez dwutlenku węgla - tak mi sie wydaje, nie chcę się spierać - bardzo trudno jest przy pomocy roślin przerobić tyle makro ile produkują obficie karmione paletki. W chwili obecnej CO2 dozuję bardzo oszczędnie, po prostu odkręcam butlę raz dziennie na jakieś 15 minut, aż mi się napełni dyfuzor, a potem zakręcam. W ciągu 2-3 h ten dwutlenek węgla się rozpuszcza, rośliny wyraźnie bąbelkują. Wahań pH nie zauważyłem.
Do pomiarów używam testów (zamiennie, różnic we wskazaniach nie zauważylem):
- pH: Zoolek, Tetra,
- NO3: Zoolek, Tetra,
- PO4: Zoolek, Sera,
- GH, KH: Zoolek, Tetra
pH wynosi (wszystkie pomiary wykonuję przed podmianą wody) okolo 5-5,5, twardości bliskie zera, NO3 nieco poniżej 12,5 mg/l, PO4 nieco poniżej 0,5 mg/l.
W miarę aktualne zdjęcie akwarium (różnice w porównaniu ze stanem obecnym są znikome), ktore wysłałem na konkurs ADA 2008, można obejrzeć na stronie:
http://akwarium.nafotki.pl/2008/08/04/w ... test-2008/
(zaszczytne ;> miejsce 809). Coż, mam inny gust niż sędziowie, bo pomimo niskiej lokaty nie mam ochoty na zmiane wystroju zbiornika. Podoba mi się tak jak jest. Po czekającym mnie restarcie chciałbym doprowadzić do podobnego stanu.
Hm, co jeszcze wiem o utrzymaniu roślin... Z moich obserwacji wynika, że do utrzymania ładnych roślin nie są potrzebne żadne modne ostatnio substraty. Potrzebne jest stabilne podłoze (dojrzałe akwarium) i dwutlenek węgla w _niewielkich_ ilościach. Bez dwutlenku węgla - tak mi sie wydaje, nie chcę się spierać - bardzo trudno jest przy pomocy roślin przerobić tyle makro ile produkują obficie karmione paletki. W chwili obecnej CO2 dozuję bardzo oszczędnie, po prostu odkręcam butlę raz dziennie na jakieś 15 minut, aż mi się napełni dyfuzor, a potem zakręcam. W ciągu 2-3 h ten dwutlenek węgla się rozpuszcza, rośliny wyraźnie bąbelkują. Wahań pH nie zauważyłem.
Do pomiarów używam testów (zamiennie, różnic we wskazaniach nie zauważylem):
- pH: Zoolek, Tetra,
- NO3: Zoolek, Tetra,
- PO4: Zoolek, Sera,
- GH, KH: Zoolek, Tetra
pH wynosi (wszystkie pomiary wykonuję przed podmianą wody) okolo 5-5,5, twardości bliskie zera, NO3 nieco poniżej 12,5 mg/l, PO4 nieco poniżej 0,5 mg/l.
W miarę aktualne zdjęcie akwarium (różnice w porównaniu ze stanem obecnym są znikome), ktore wysłałem na konkurs ADA 2008, można obejrzeć na stronie:
http://akwarium.nafotki.pl/2008/08/04/w ... test-2008/
(zaszczytne ;> miejsce 809). Coż, mam inny gust niż sędziowie, bo pomimo niskiej lokaty nie mam ochoty na zmiane wystroju zbiornika. Podoba mi się tak jak jest. Po czekającym mnie restarcie chciałbym doprowadzić do podobnego stanu.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2008, 09:46 przez lukaszs, łącznie zmieniany 1 raz.