Pustynna burza czy las mangrowy?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
Następne "inne" akwo. Będą inne rybki (płaszczki) ? Ja bym nie czekał na dyskusje z Rafałem W tylko bym zrobił plenum.Co " zje " resztki z piasku ?
Ostatnio zmieniony 02 lis 2006, 23:02 przez alghar, łącznie zmieniany 1 raz.
To niezupełnie tak: plenum (czy jak w przypadku Jekiego namiastka DSB, bo o przestrzeni wodnej pod spodem "zapomniał" - kontynuując nawias: jak gruba jest warstwa piasku? Czy może coś przeoczyłem..) ma za zadanie przerabiać w warunkach beztlenowych azotany do wolnego azotu. Wydajniejsze na chłopski rozum wydaje się plenum niż DSB, ze względu na lepszą cyrkulację wody.alghar pisze:Ja bym nie czekał na dyskusje z Rafałem W tylko bym zrobił penum.Co " zje " resztki z piasku ?
Natomiast kwestia resztek na piasku - u mnie przerabia je detrytus (jakieś cuda wianki, w tym przynajmniej dwa gatunki skąposzczetów), tak że kupa przestaje być kupą, tylko zaczyna być pokarmem dla kolejnego piętra piramidy pokarmowej. Rozdrobniona przez kolejnych pożeraczy dostarcza dopiero substratu do obróbki bakteriom zamieszkującym podłoże.
Rafał
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Ten wystrój co jest w tej chwili bardziej mi pasuje do paletek niż wystrój ,,pustynna burza" Na tle masz korzenie rozchodzące się odnogami w dół i na boki a korzeń w akwarium jest usytuowany odwrotnie niż ten z tła. Tak jak pisał Jarek ustawienie go odwrotnie będzie przedłużeniem tła i stworzy głębie tego akwarium.
Niealghar pisze:"jakieś cuda wianki, w tym przynajmniej dwa gatunki skąposzczetów" same się tam rozmnożyły i znalazły ? Kiedyś w akwie miałem też bardzo drobny piasek , wszystko pięknie wyglądało przez pierwsze dni potem zrobił sie " brud".Teraz wiem chyba co należy robić .

Pozostaje oczywiście jeden problem - obsada rybna nie może polować na wspomniane żyjątka, bo nici z przerabiania syfku. Tubifex moje palety konsumowały jak szalone, ale część się uchowała - i teraz widzę całkiem spore falujące "łany", zwłaszcza rano, przed zapaleniem światła.. Potem się chowają, pewnie zaczynają je podskubywać ryby..
Kwestia "brudu" w ogóle - z podłożem piachowym przez pierwsze tygodnie dzieją się cuda - to, co na nim rośnie przyprawia o obłęd.. Potem jednak sytuacja sie normuje i znowu odkrywają się całe połacie czyściutkiego, białego piasku.. Wskazana jest odrobina cierpliwości i konsekwencji.
Rafał
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Czy podżwirowy filtr (obszyty matą która zapobiega wyrastaniu chwastów) pracujący bardzo wolno tzn nie napędzany przez power head tylko kanieniem napowietrzającym ( bardzo wolny przepływ) będzie pracowało jako plenum? Ja myślę że tak, bo zanim woda przesączy sie przez piasek, to pod podżwirówką wytworzy sie środowisko beztlenowe,
Jedno mnie tylko zastanawia, co z siarkowodorem który może wystapić w warstwie piachu?
Rozumię, że Ty Rafale nie odmulasz dna.
Gajowa od Gajowego
Jedno mnie tylko zastanawia, co z siarkowodorem który może wystapić w warstwie piachu?
Gajowa od Gajowego
IMO jest to mozliwe przy bardzo grubej warstwie żwiru i znikomym ruchu wody w akwarium - i bez kamienia, wymuszającego obieg wody. W klasycznym plenum, pomimo stosunkowo grubej warstwy piasku (12,5 cm) nie ma ŻADNEJ pompki wymuszającej obieg wody między wodą w akwa a wodą pod podłożem - ma ona się bardzo powoli przesączać do strefy pod piachem i w taki sam sposób ja opuszczać. Obieg wody ma być tak wolny, że w akwarium morskim zaleca się wręcz przedzielenie warstwy piasku na dwie części jeszcze jedną warstwa tkaniny - w wierzchniej moga buszować zwierzęta ryjące, w dolnej już nie. Ma to na celu - poza ograniczeniem przepływu wody i dostępem tlenu - uchronić także głebokie złoże przed zanieczyszczeniami organicznymi - mają tam dochodzić tylko związki rozpuszczone w wodzie, nie w postaci stałej.Gajowa pisze:Czy podżwirowy filtr (obszyty matą która zapobiega wyrastaniu chwastów) pracujący bardzo wolno tzn nie napędzany przez power head tylko kanieniem napowietrzającym ( bardzo wolny przepływ) będzie pracowało jako plenum? Ja myślę że tak, bo zanim woda przesączy sie przez piasek, to pod podżwirówką wytworzy sie środowisko beztlenowe,
Warstwa żwiru musiałaby byc jeszcze grubsza.. Tym grubsza, im grubszy żwir (piasek w plenum to pył).
To prawda - nie odmulam. W początkowej fazie istnienia usuwałem czasem zabrudzenia powierzchniowe (brud nie wnika wpiasek ze względu na jego granulację). Teraz nie robię tego wcale. Odmulanie (połączone z mieszaniem piachu) powodowało by obumieranie szczepów bakterii beztlenowych osiadłych w podłożu, zaburzało by warstwowość organizmów tam żyjących (gradient tlenowce-beztlenowce od powierzchni do dna), wreszcie mogłoby uwalniać potencjalnie trujące gazy, któe MOGĄ sie tam wytwarzać. Inna rzecz, że nie widziałem jeszcze w swoim akwa typowej czarnej, siarkowodorowej pręgi, jaką czasem spotykałem swego czasu np pod kamieniami. Tym niemniej - istnieje niebezpieczeństwo tworzenia takich stref zastoiskowych - stąd też nieporozumieniem w takim akwa są ryby głeboko grzebiące w dnie (płaszczki, duże pielęgnice itepe).Gajowa pisze: Jedno mnie tylko zastanawia, co z siarkowodorem który może wystapić w warstwie piachu?
Gajowa od Gajowego
Rafał
- Amorphis
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
Jeki, zrób korzonkom małe półsalto i sadz na nich mech xmass (christmass moss) i mini pelię, reszta będzie piękna...
Hmmm... do plenum czy dsb bardzo mi daleko, mój najdrobniejszy piaseczek to właściwie 3-4mm żwir (warstwa 4-5cm) nie odmulany od chyba 4 lat. W akwa przepełnienie: żyworódki, kosiarki, kąsaczowate, glonożercy i krewetki. Filtruje te 60 litrów tylko FAN1 i rośliny rosną, ryby żyją, nic nie zdycha, a z podłoża z różnych miejsc co kilka-kilkanaście sekund bąbelek w górę. Nie wiem, czy to azot, siarka czy coś innego, ale wszystko żyje i kwitnie... jedna wymianka w tygodniu 10 litrów, parametry nie mierzone nigdy, woda kryształek choć na dnie gówienka się ścielą. Czyli jak mówią w reklamie - po co odmulać???
Hmmm... do plenum czy dsb bardzo mi daleko, mój najdrobniejszy piaseczek to właściwie 3-4mm żwir (warstwa 4-5cm) nie odmulany od chyba 4 lat. W akwa przepełnienie: żyworódki, kosiarki, kąsaczowate, glonożercy i krewetki. Filtruje te 60 litrów tylko FAN1 i rośliny rosną, ryby żyją, nic nie zdycha, a z podłoża z różnych miejsc co kilka-kilkanaście sekund bąbelek w górę. Nie wiem, czy to azot, siarka czy coś innego, ale wszystko żyje i kwitnie... jedna wymianka w tygodniu 10 litrów, parametry nie mierzone nigdy, woda kryształek choć na dnie gówienka się ścielą. Czyli jak mówią w reklamie - po co odmulać???
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Rafał, dzięki za zdjęcie, w Lublinie wypijemy za nie
i pogadamy o plenum, na razie piasku jest 3-4 cm, ale w workach jeszcze mam sporo (kupiłem więcej z myślą o plenum.)
Piasek jest super drobny, jak pył. Można by przesunąć korzenie i zrobić górkę z piasku.
Nie zrobiłem tego od razu , ale to nie problem odsunąć piasek na części, ułożyć kratownicę obszytą materiałem i zasypać grubo piachem.
Wojtek- akwarium nie dojrzewało, bo dałem ze starego akwa żywą wodę i gąbki.
Bogdan- ja też kiedyś myślałem że tego nie zrobię "bo tak bez roślin...."

Piasek jest super drobny, jak pył. Można by przesunąć korzenie i zrobić górkę z piasku.
Nie zrobiłem tego od razu , ale to nie problem odsunąć piasek na części, ułożyć kratownicę obszytą materiałem i zasypać grubo piachem.
Wojtek- akwarium nie dojrzewało, bo dałem ze starego akwa żywą wodę i gąbki.
Bogdan- ja też kiedyś myślałem że tego nie zrobię "bo tak bez roślin...."
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Rafał, to ja poproszę natychmiast taki hardcorowy obrazek dla baniaczka o wymiarach 128 długości 65 wysokości!
Piach najmniejszej granulacji już płuczę do swojego baniaka. Niech to cholera weźmie ile się z tym trzeba męczyć. Już zastanawiam się jak jakąś betoniarkę przerobić na maszynkę do płukania....

Alghar:
IMO najsensowniej - wyjąć stary żwirek z akwa, przepłukać go w wodzie wyciągniętej z akwa z grubszego syfu, odmulić gołe dno, na dno kratka obszyta stylonową firanką, na to przepłukany stary żwirek, kolejna stylonowa firanka, na to drobny piaseczek. Korzyści dwie - zaszczepione podłoże i budowa plenum bardziej "podręcznikowa"
Hypno:
nie ma sprawy, tyle że do istniejącego będę musiał dołożyć dołem więcej piachu, bo proporcje akwa masz inne. Ten sam pikczer ze zwiększoną ilością piachu (byłby dziś wieczorem) czy inny hardcore, tyle że w tej manierze?(byłby później)
Ew mogę przesłać Ci link, gdzie leży obrazek dla Jekiego, tyle że podczas druku trzeba by go przyciąć z któegoś boku..
Rafał
IMO najsensowniej - wyjąć stary żwirek z akwa, przepłukać go w wodzie wyciągniętej z akwa z grubszego syfu, odmulić gołe dno, na dno kratka obszyta stylonową firanką, na to przepłukany stary żwirek, kolejna stylonowa firanka, na to drobny piaseczek. Korzyści dwie - zaszczepione podłoże i budowa plenum bardziej "podręcznikowa"
Hypno:
nie ma sprawy, tyle że do istniejącego będę musiał dołożyć dołem więcej piachu, bo proporcje akwa masz inne. Ten sam pikczer ze zwiększoną ilością piachu (byłby dziś wieczorem) czy inny hardcore, tyle że w tej manierze?(byłby później)

Rafał