Akwarium Michcia

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 22 gru 2006, 09:29

Niech rosną zdrowo i pamietaj o jak najczęstszym karmieniu w małych ilosciach ,Nawet 6 razy dziennie .
To podstawa w pierwszym cyklu ,przepis na mieszankę dam Ci na priw .

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 22 gru 2006, 10:06

Darku .Co to za odmiany?

niki 28

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 22 gru 2006, 12:34

niki 28 pisze:Darku .Co to za odmiany?

niki 28
Michał dostał 4 sztuki gratis ,zeby mógł wystartowac od nowa 2 Blue diamondy ,1 Blue turcus i 1 Blue cobalt .
Reszte dokupił 2 Red Leo i 1 Leo ss .

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 22 gru 2006, 13:13

A to szczęśćiarz :wink: .Fajną gwiazdkę ma od Ciebie :roll: Niech mu rosną jak najlepiej :lol: Nie ma nic gorszego jak stracić ryby .Te red Leo są super .Napisz proszę mi na priv ile kosztuja u Ciebie, i jakie są duże

niki 28

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 22 gru 2006, 18:22

Michałku - jest nieźle ! A będzie, jak Cię znam, jeszcze lepiej !!!

PS. Czy Darek faktycznie dał Ci te ryby ? Jeśli tak - to z niego istny Św. Mikołaj !!!!!! (Tz. fajny Gościu i wara od Niego wszystkim "szczekaczom" !!!!)

PS 2. Alem się wyrwał z tym tekstem po przeczytaniu postów zaledwie ze str. 1-szej :oops:
A tu , po wyświetleniu, patrzę - jest i druga strona, a na niej szczegółowe pojaśnienie ze strony darczyńcy :oops: Ale treści (i zdania) nie zmieniam !!!!
Tak trzymac' !!!!!!
:) :D :lol:

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 22 gru 2006, 18:33

Oczywiście że dostałem te rybki od Darka, z furą rad i dobrych życzeń. Darek to wspaniały człowiek, szczerze to pierwszy raz w życiu spotkałem się z tak miłym prezentem.
Maluszki właśnie wcinają mięsko. Są trochę strachliwe i nieufne ale mam nadzieje że szybko uznają mnie za swojego pana :P

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 22 gru 2006, 18:40

POWODZENIA !!!!!!!

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 22 gru 2006, 19:30

PS. Czy Darek faktycznie dał Ci te ryby ? Jeśli tak - to z niego istny Św. Mikołaj !!!!!! (Tz. fajny Gościu i wara od Niego wszystkim "szczekaczom" !!!!)
Co do tego to także dostałem od Darka rybki po stracie obsady. Oczywiście gratis. Turkusy rewelacja Pigeon jedne młode odchował. Nigdy nie usłyszałem odmowy od Darka zawsze chetny do pomocy. I bardzo przyjemny człowiek super kumpel. Złego słowa o nim nie powiem.

Michcio gratuluje akwarium ładnie wygląda, Leo super. Mamy identyczny litraż, a w takim akwarium ciężko o naprawde fajny wygląd Tobie sie udało gratuluje i powodzenia

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 22 gru 2006, 21:09

Darek jak obiecał tak zrobił, potwierdzam i ja ten fakt. W akwarium, w którym trzyma swoje własne ryby, nie przeznaczone do sprzedaży, ma na prawdę kilkanaście sztuk ślicznej młodzieży takiej ok 12-14 cm. W tym jeden fajny egzemplarz, u którego ostatnie promienie płetwy grzbietowej są baaardzo wydłużone, chyba z 10 cm. Wygląda to tak jak by miał miecz, ino na górze nie dole, ale nie jest to jakiś popaprany wybryk, na prawdę wygląda bardzo ładnie i ciekawie. Ciekawy jestem, czy jeżeli kiedyś udało by się tę rybę zmusić do rodzicielstwa, czy cecha ta była by również u potomstwa. Moim zdaniem warto by było spróbować.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 22 gru 2006, 21:18

Ładne leopardy ile mają cm? Też od Darka ?Szkoda że nie gratis :wink:

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 22 gru 2006, 22:47

Piotrze ja sądzę że te ryby maja już spokojnie 15 cm, tak na moje oko. Rzeczywiście egzemplarz z wydłużoną płetwą wydaje się ciekawy. Darku może warto poświęcić mu trochę czasu, zmusić do rozmnażania i sprawdzić czy owa cecha się dziedziczy. Gdyby się udało następnie poprzez chów wsobny mógłbyś ustalić linię i być protoplastą nowego kształtu dyska. Problem może pojawić się w momencie kiedy konieczne będzie wprowadzenie nowej krwi. Warto się zastanowić. Nie pamiętam niestety dokładnie jaka to odmiana.
Tak Leopardy również pochodzą z Darka hodowli. To są moje oczka w głowie.Postaram się o nie dobrze zadbać, ale mówiąc szczerze to aż strach się bać. Te ryby są więcej warte niż całe moje akwarium. Planuje co 3 dni podmiany po 30-40 % objętości wody. Oczywiście cały tryb podmian będę konfrontował z jakością parametrów wody i zachowaniem maluchów. Wydaje mi się ze przy obecnej wielkości bardzo duże podmiany nie są potrzebne, a wręcz niewskazane. Wolę postawić na stabilność zbiornika. Wraz ze wzrostem ilość podmian będę zwiększał. Jeżeli znacie jakąś ciekawą politykę, mającą na celu spotęgowanie wzrostu to jestem otwarty na dyskusje i propozycje. Czy lepiej codziennie po 10% objętości zbiornika, czy może 2 X w tygodniu po 40% czy może jeszcze inne jak to mawia Hypno cuda wianki. Zakładamy że praktycznie co 3 dni jestem w stanie przygotować wodę o wzorowych parametrach i temperaturze w ilości 125l. Niby sprawa jest banalnie prosta, im więcej wody tym lepiej- ale z drugiej strony zbiornik ma pewna stabilność biologiczną i nie chciałbym jej zaburzyć nieodpowiednimi podmianami wody. Moim zdaniem najodpowiedniejszy moment na zakup nowego zbiornika, nastanie wtedy kiedy ryby będą wymagały takich podmian, które będą uniemożliwiały utrzymanie stabilności.
Na dzień dzisiejszy ryby są strachliwe. Pływają po części zbiornika, która jest najdalej od mojego miejsca stacjonowania w pokoju :) Karmiłem dziś małymi ilościami samego serca indyczego. Początkowo bały się wypłynąć, ale później coś tam zjadły. Jedne więcej drugie mniej.(kobalt to największy łasuch, pływa z nadętym brzuchem). Trzymają się raczej tylnej ścianki zbiornika wiec zdjęcia będą kiepskie. Jak pyknę coś zadowalającego to postaram się wstawić.
Jeżeli chodzi o wielkość rybek to może Darek niech się wypowie, gdyż ma on najlepiej wyskalowane oko. Niemniej jednak jak na moje oko to największy leo ma ok 8 cm, drugi 6cm, leo ss ma ok 7 cm, diamondy po 6 cm, kobalt 5,5 cm, turkus 6cm
O wszelakie rady bardzo proszę.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2006, 00:13 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 22 gru 2006, 23:08

Tak g'woli sprostowania, ryby owszem od Darka ale nie z jego hodowli z całym szacunkiem :-) Ja u siebie z tymi gigantycznymi (jak na moje warunki) podmianami po 40% co 2-3 dni już skończyłem. Poradziłem się dwóch fachowców z forum ale w prywatnych rozmowach i ... wychodzi mi to na dobre. Teraz dolewam WYŁĄCZNIE CZYSTĄ RO jedynie w ilościach niezbędnych do uzupełnienia parowania i po porządkach dna. Czyli jakieś 20 max 30 l co 2-3 dzień. Rybom wychodzi na dobre glony są w odwrocie (jak wojska francuskie :-D ) pH powoli spada, żabienice puszczają liście wielkości talerza na schabowy !! a mniejsze gatunki puszczają już pędy! Zweryfikowałem swoje poglądy i ... jestem coraz bardziej zgodny z Rafalem W. (tym od smoków) co do octu w akwarium, zerowej twardości i minimalnych podmian a właściwie uzupełnień.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 22 gru 2006, 23:36

Hypno pisze:Zweryfikowałem swoje poglądy i ... jestem coraz bardziej zgodny z Rafalem W. (tym od smoków) co do octu w akwarium, zerowej twardości i minimalnych podmian a właściwie uzupełnień.
Działa to oczywiście w nieprzerybionych zbiornikach, o czym przypominam wszelkim potencjalnym chętnym do naśladownictwa. Drobnoziarniste, nie wzruszane podłoże to też w tym przypadku nie fanaberia, tylko jeden z elementów układanki.

.. jak ja nie lubię świąt ;) Stężenie ludzi w sklepach przekracza wszelkie tolerowane przeze mnie normy, pociemniałem i mam ochotę chować się po kątach :shock:

Rafał

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 22 gru 2006, 23:38

Hypno pisze:Zweryfikowałem swoje poglądy i ... jestem coraz bardziej zgodny z Rafalem W. (tym od smoków) co do octu w akwarium, zerowej twardości i minimalnych podmian a właściwie uzupełnień.
Tak tylko czy to jest dobry pomysł w przypadku młodych ryb? . Jest to realne tylko i wyłącznie wtedy kiedy ilość ryb jest znikoma a akwen ogromny. Żeby móc zastosować ową teorię z dobrym skutkiem, należy liczyć lekko jakieś 90-100l na jednego dorosłego osobnika.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 22 gru 2006, 23:40

Rafale wygląda na to że sie zgadzamy.

Oto dzisiejsza fotka. Niezbyt piękna, jeżeli cyknę coś lepszego to zmienię.
Przed wpuszczeniem ryb porządnie przerzedziłem rośliny, teraz widzę że to był błąd. Ryby byłyby spokojniejsze i szybciej przyzwyczaiłyby się do nowego zbiornika.
Załączniki
Leopardy1.JPG
Leopardy1.JPG (82.32 KiB) Przejrzano 5806 razy
Ostatnio zmieniony 22 gru 2006, 23:56 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”