Czyż nie piękne??

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 02 mar 2007, 16:12

Ten post dowodzi jak niektórzy dokładnie czytaja to co napisane :wink:
Co do wspaniałego oka starej ryby i młodego to jest śliczny dowód jak wygląda ryba z defektem skrzela (młoda). Co do starej na jednym to też nie za różowo. Generalnie oni maja to co my :wink:

Adam

lukaszx6
senior
senior
Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszx6 » 02 mar 2007, 16:51

Piękno poprostu bije z tych fotek :) To dowód na to,zę ciągle musimy się uczyć.. robić zdjecia :D !

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 02 mar 2007, 17:06

Dla mnie te fotki pokazują że fotki a fotki to przepaść , mało kto potrafi zrobić dobrą fotkę - ach gdyby było to takie proste jak zapewniają producenci aparatów .
Śliczne fotki nawet pomimo tego że Adam się dopatrzył czegoś w rybach - dla mnie to jedne z najlepszych fotek jakie zrobiono dyskowcom .

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 02 mar 2007, 18:08

Wyśle zapytanie i spróbuje się dowiedzieć jakim aparatem zostały zrobione te zdjęcia...

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 02 mar 2007, 18:24

Spytaj o szczegóły. Jakie szkło, z konwerterami czy bez, jak ustawione lampy itp. Czym więcej szczegółów tym lepiej.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 02 mar 2007, 20:00

Niektóre z tych (i innych) zdjęć zostały zrobionych aparatem: Canon Power Shot Pro1 Digital Camera 8.0 Megapixels .Wszystkie szczegóły robienia ładnych zdjęć ryb i akwarium wraz z rysunkami i dokładnym opisem co i jak będą niedługo w kolejnym artykule który zostanie przetłumaczony z ich strony.Niedługo na PKMD zaczną pojawiać się te właśnie artykuły dotyczące głównie dyskowców ale też ogólnie akwarystyki.

Na zakończenie jeszcze dwie fotki,choć to nie dyski to jednak też piękne...
Załączniki
ZA1.jpg
ZA1.jpg (27.33 KiB) Przejrzano 6760 razy
ZA2.jpg
ZA2.jpg (30.51 KiB) Przejrzano 6760 razy

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 02 mar 2007, 20:14

lukaszx6 pisze:Piękno poprostu bije z tych fotek :) To dowód na to,zę ciągle musimy się uczyć.. robić zdjecia :D !
Ee, tam..

Fotki - ładne, ale klękanie przed nimi na kolanach to już lekka przesada. Na obronę forumowych pstrykaczy - usiadłem na chwilę przed swoim szkłem z aparatem - żadne profi tylko kompakt: Konica Minolta A200, 8 Mpix, obiektyw 28-200, makro do dupy (najbliżej 30 cm), aparat ma swoje lata, fotki w świetle zastanym. Ponieważ pod ręką miałem tylko pawiookie, to ich będzie dotyczyło. Przypominam, że te bestyjki (do 12 cm wielkości) są 10 razy ruchliwsze niż palety no i do ikry to jeszcze mają sporo czasu, więc bez kulek. Wszystkie foty przeskalowane do ekranowych rozdzielczości, z oryginałów mogę zrobić A4, a może i A3 jakby się trochę uprzeć..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mówiąc inaczej: dajcie mi dyski z młodymi, a zrobię Wam to samo. A może i lepiej ;)

Rafał

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 02 mar 2007, 20:17

I co Ci mam Rafał powiedzieć... :) też piękne!!!

Jak widać faktycznie mógłby się przydać u nas taki konkurs na Fotografie miesiąca. Być może niedługo znajdą się tu nasze własne zapierające dech w piersiach zdjęcia :)

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 02 mar 2007, 20:35

Rafał - zdjecia bomba !!!

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 02 mar 2007, 20:59

Ostania fota Rafała powala zgrozą ;) Jednak musi być i troszkę umiejętności i znajomości sprzętu(nastawów), ja siedziałem pół dnia przed swoim szkiełkiem i nie mogłem zrobić fajnej fotki, zawsze albo refleksy albo rozmazania nie mówiąc o macro, Co do fot z MD to ta z rybką przy oku nadaje się na okładkę magazynu

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 02 mar 2007, 21:22

GościaK pisze:Jednak musi być i troszkę umiejętności i znajomości sprzętu(nastawów), ja siedziałem pół dnia przed swoim szkiełkiem i nie mogłem zrobić fajnej fotki, zawsze albo refleksy albo rozmazania nie mówiąc o macro
IMO (dopasowane do parametrów własnego sprzętu):
- ostrość ręcznie - bo autofocus to chyba na złość w takich warunkach
- ISO - w przypadku mojego aparatu do 200, 400 już zaciśniętymi zębami, o 800 można zapomnieć - szumy są takie, że aż bolą
- ręcznie dobrać czas naświetlania (dużo zależy od warunków świetlnych - sam poruszam się w zakresie 1/80 do 1/8 sekundy). Ta 1/80 to jak włączę całe światło, które mam dostępne w baniaku. Im dłuższy czas, tym oczywiście większa szansa na rozmazanie zdjęcia.
- przesłonę pozostawiam zwykle na automacie, w kiepskich warunkach należy być gotowym na jej niskie wartości i małą głębie ostrości - no ale coś za coś. Manualnie rzadko - gdy muszę mieć dużą głębię ostrości, wtedy często robi się cyrk z koniecznym czasem naświetlania - a w akwarium bardzo często.
- balans bieli - zwykle wybieram predefiniowany, ale na stałe - bo aparat w trybie automatycznym czasem sobie dość swobodnie nimi żongluje. Ręczny balans tylko w jakiś chorych warunkach (do chorych warunków zaliczają się niektóre baniaki oświetlone świetlówkami wybarwiającymi).
- myśleć, co się chce pokazać. Drastycznie wówczas rośnie ilość zdjęć, które można potem pokazać.

Rafał

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 02 mar 2007, 22:09

nie wiem czy w zwykłych cyfrakach można ręcznie ustawić ostrość, chyba tylko w lustrzankach, mam olympusa UZ 765 jeśli ktoś wie jak ustawić tego wynalazka to będę wdzięczny :)

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 02 mar 2007, 22:22

Rafał ile trzeba będzie "zapłacić " za lekcje fotografii macro ? :wink:

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 02 mar 2007, 22:24

Boguś bierz aparat i rób zdjęcia.Sprzęt ku temu masz optymalny przecież...

Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 02 mar 2007, 22:48

Piękne fotki :lol:

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”