Oaza spokoju CraNcH'a^MS
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
No i dalsza relacja z budowy akwarium. W ubiegłym tygodniu zrobiłem dokładne czyszczenie i regenerację elektrody PH, aby dokładnie monitorować parametry wody podczas rozruchu a raz na pół roku elektrodzie należy się lifting 
Po trzech dniach od zabawy z elektrodą zaczęło się na poważnie. Poszedłem nakopać żółtego piachu. 15l tego piachu dokładnie wypłukałem by nie barwił wody na żółto i odstawiłem. Z następnych 35l powybierałem większe kamienie i wymieszałem z ziemią do wysiewu zakupioną w OBI, tą mieszankę ułożyłem na samo dno, na to dałem warstwę uprzednio wypłukanego piachu a na samą górę 30l żwirku o granulacji 2-3mm zakupionego w sklepie zoologicznym. Jeszcze nie mam Fluvala 404 zastąpiłem go chwilowo 204 którą miałem wolną, posadziłem także kilka roślinek. Jutro dosadzę resztę. Woda bardzo szybko się klaruje, PH 7,34. Resztę parametrów sprawdzę dopiero po dwóch dniach.
"Moje wynalazki" działają w akwarium zgodnie z oczekiwaniem, woda jest napowietrzana przez pionowy wylot wody z filtra, ruch wody w akwarium wolny tak jak założyłem, nie ma rezonansu od rurek, ale wystąpił z samego filtra, musiałem ułożyć filtr na podkładce i nastąpiła cisza. Na razie wszystko cool i cacy
Jutro wsadzę resztę roślinek które mam, inne mają do mnie dopiero dotrzeć.

Po trzech dniach od zabawy z elektrodą zaczęło się na poważnie. Poszedłem nakopać żółtego piachu. 15l tego piachu dokładnie wypłukałem by nie barwił wody na żółto i odstawiłem. Z następnych 35l powybierałem większe kamienie i wymieszałem z ziemią do wysiewu zakupioną w OBI, tą mieszankę ułożyłem na samo dno, na to dałem warstwę uprzednio wypłukanego piachu a na samą górę 30l żwirku o granulacji 2-3mm zakupionego w sklepie zoologicznym. Jeszcze nie mam Fluvala 404 zastąpiłem go chwilowo 204 którą miałem wolną, posadziłem także kilka roślinek. Jutro dosadzę resztę. Woda bardzo szybko się klaruje, PH 7,34. Resztę parametrów sprawdzę dopiero po dwóch dniach.
"Moje wynalazki" działają w akwarium zgodnie z oczekiwaniem, woda jest napowietrzana przez pionowy wylot wody z filtra, ruch wody w akwarium wolny tak jak założyłem, nie ma rezonansu od rurek, ale wystąpił z samego filtra, musiałem ułożyć filtr na podkładce i nastąpiła cisza. Na razie wszystko cool i cacy

Jutro wsadzę resztę roślinek które mam, inne mają do mnie dopiero dotrzeć.
- Załączniki
-
- Akwarium po zalaniu, urządzenia wszystkie już pracują, jest już kilka roślinek.
- Po_zalaniu.JPG (31.11 KiB) Przejrzano 7611 razy
-
- Ułożona druga warstwa (płukany żółty piasek) i trwa nakładanie trzeciej warstwy (żwir 2-3 mm)
- Druga_i_trzecia.JPG (28.21 KiB) Przejrzano 7611 razy
-
- Pierwsza warstwa (żółty piasek zmieszany z ziemią do wysiewu)
- Pierwsza_warstwa.JPG (35.54 KiB) Przejrzano 7611 razy
- CraNcH^MS
- entuzjasta
Po pięciu dniach dokonałem pierwszych pomiarów wody. Wczoraj pierwszy raz dolałem nawozu RoślineX a dzisiaj już załączyłem oświetlenie. Nadal pracuje AquaEL Circulator 1100 z gąbką i Fluval 204.. Dotarł do mnie Fluval 404, ale odpali dopiero za parę dni bo dzisiaj dopiero zamówiłem do niego uszkodzone części.
Temperatura jest ustawiona na 27,5 stopnia.
PH=7,3
NO2=0
NO3=5
NH3=0
PO4=0,6
KH=3
GH=5
Fe= ~ 0,20 (napisałem w przybliżeniu ponieważ podziałka testu wyróżnia wartość 0.1 następnie 0.25 w moim odczuciu kolor różowy jest dużo bliższy wskazaniu 0.25)
Wszystkie pomiary dokonałem testami ZOOLEKA. Sterownik skalar wyświetla mi PH = 7,23
Niektóre rośliny które posadziłem wypuściły nowe pędy. Poczekam jeszcze dwa tygodnie aż zacznie pracować Fluval 404 i roślinki mocniej zaczną rosnąć.
Temperatura jest ustawiona na 27,5 stopnia.
PH=7,3

NO2=0
NO3=5
NH3=0
PO4=0,6
KH=3
GH=5
Fe= ~ 0,20 (napisałem w przybliżeniu ponieważ podziałka testu wyróżnia wartość 0.1 następnie 0.25 w moim odczuciu kolor różowy jest dużo bliższy wskazaniu 0.25)
Wszystkie pomiary dokonałem testami ZOOLEKA. Sterownik skalar wyświetla mi PH = 7,23
Niektóre rośliny które posadziłem wypuściły nowe pędy. Poczekam jeszcze dwa tygodnie aż zacznie pracować Fluval 404 i roślinki mocniej zaczną rosnąć.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
Postawiłem filtr na podkładce, z pianki którą dawałem także pod akwarium. Dało to bardzo wyraźną poprawę (słychać tylko lekki szmer wieczorem).bingant pisze:Na jakiej podkładce postawiłeś ten filtr? Czy dało to wyraźną poprawę ? Ja mam TeraTec EX1200 wstawioną w podobną szafkę i jak ją zamknę to tworzy się takie pudło rezonansowe i trochę buczy to ustrojstwo. Nie bardzo, ale mnie to denerwuje.
- darek-dorado
- entuzjasta
- CraNcH^MS
- entuzjasta
Dalej.......niestety nie mam takiego aparatu aby zrobić zadowalającą fotkę.
Postaram się dorwać porządnego fotopstryka
, obecnie trochę pauzuję na forum bo mam remont w domu:(
BTW: Akwarium mnie zadowala, ale by zadowoliło mnie w 100% potrzeba parę miesięcy by było to rzeczywiście pełne zadowolenie.
Postaram się dorwać porządnego fotopstryka

BTW: Akwarium mnie zadowala, ale by zadowoliło mnie w 100% potrzeba parę miesięcy by było to rzeczywiście pełne zadowolenie.
- Załączniki
-
- dalej.jpeg (36.85 KiB) Przejrzano 7365 razy
- CraNcH^MS
- entuzjasta
Dzisiaj tj. Oaza zmartwień.
Padły skalary (wszystkie) nie wiem dlaczego. Wczoraj padła mi jedna rybka (skalar), nie przejąłem się tym za bardzo. Dzisiaj przychodzę z pracy leżą skalary, żona wychodziła rano z domu i było wszystko ok. Pomierzyłem parametry wody (NO2, NO3, Fe, PO4, TWW, TWO, NH) są normie woda bez skazy. Co dziwne tylko skalary...........farlowelle, bystrzyki pereza, kirysy, otoski są ok. 30% wody podmieniałem w niedzielę. Co to mogło być ?
Padły skalary (wszystkie) nie wiem dlaczego. Wczoraj padła mi jedna rybka (skalar), nie przejąłem się tym za bardzo. Dzisiaj przychodzę z pracy leżą skalary, żona wychodziła rano z domu i było wszystko ok. Pomierzyłem parametry wody (NO2, NO3, Fe, PO4, TWW, TWO, NH) są normie woda bez skazy. Co dziwne tylko skalary...........farlowelle, bystrzyki pereza, kirysy, otoski są ok. 30% wody podmieniałem w niedzielę. Co to mogło być ?
- CraNcH^MS
- entuzjasta
Wodę przygotowałem od grudnia do skalarów zawsze tak samo jak zawsze osmoza + kranówka filtrowana przez węgiel aktywny (TWO=6 TWW=2).TURYSTA pisze:Zawsze mnie uczona że jeśli pada jeden gatunek w expresowym tempie to:
wiele wskazuje na zatrucie
woda nie dla tych ryb
Z kolegą rozmawiałem na ten temat, on twierdzi, że może to być przez malowanie ościeżnic drzwi farbą olejną. W moim domu miałem remont.
Co ciekawe skalary miałem w dwóch zbiornikach, jedne były jeszcze w kwarantannie.
- Młody1919
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dawid K.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
- Kontaktowanie:
Mi zawsze padają zbrojniki kolumbijskie i duchy ... Wybacz CraNcH^MS ze się podczepię , ale czy robiąc sterylne z doniczką z lotosem uda mi się mieć akwarium bez glonów?? Wróćmy do tematu, gdy by Rybnik był bliżej Gniezna to bym tobie podarował jakieś skalarki z mojej kolekcji, a bronie się rękoma i nogami od wysyłek... chwilowo mam attttaaaaaccckkkk glonów i wygląda to ohydnie.Ale jutro robie na 70% sterylne i polepszy sie chyba;/ Pooozdro
- CraNcH^MS
- entuzjasta
Myślę, że Ci się nie udaMłody1919 pisze:Mi zawsze padają zbrojniki kolumbijskie i duchy ... Wybacz CraNcH^MS ze się podczepię , ale czy robiąc sterylne z doniczką z lotosem uda mi się mieć akwarium bez glonów??

-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
- Kontaktowanie:
- zmień testy, używałem je ok. dwa lata temu i bardzo się zawiodłem - moze teraz coś się w nich zmieniło, ale wątpiePomierzyłem parametry wody (NO2, NO3, Fe, PO4, TWW, TWO, NH) są normie woda bez skazy.

Trochę za szybko dodałeś nawozu /teraz to pożywka dla glonów, ale i tak cię nie ominą/, wg mnie należałoby dodać nawozy po ok. 3 tygodniach i w dawce zmniejszonej o połowę. Należy trochę poczekać, aż rosliny się ciut ukorzenią i zaczną pobierać nawóz z wody, potem dawkę stopniowo zwiekszać - a glony same zginą / podnieś NO3 do 15 lub poczekaj aż ryby to zrobią i trzymaj te parametry na STAŁE /.Po pięciu dniach dokonałem pierwszych pomiarów wody. Wczoraj pierwszy raz dolałem nawozu RoślineX
A wogóle to gratuluję akwarium.
I pytanie techniczne: jeżeli woda opadnie np. o 10cm na czas dłuższy np.dobę to co na to elektroda? /chodzi mi o zanurzenie/.