Piękno pigeonów

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 22 gru 2008, 22:17

Oczywiście że mają szansę, znam te ryby i doskonale wiem co w nich siedzi, moim celem tych postów było uzmysłowienie, że 70-80% sukcesu ryby zdrowej, wyselekcjonowanej jest dbanie o nią ostatecznego odbiorcy, ryby były malutkie i bardzo ładne, wiem ile mają miesięcy i jakie duże powinny być, sugeruję tylko w swoich postach, jakie postępowanie uniemożliwi im wspaniały wygląd, ryby są bardzo ładne, ale nie mają wszystkie 15cm.... rybki są młodziutkie i mają jeszcze sporo przed sobą i tylko od Ciebie będzie zależało co z nich wyrośnie...
Pajacyk, pokazałeś trochę inną odmianę pigeona, te Bartka są nieco inne a specyfiką hodowli z jakiej pochodzą jest zgoła odmienny kształt dorosłych ryb od 100% idealnego okręgu, kto ma lub widział rozmiary jumbo ten doskonale się orientuje, niemniej jednak nie przeszkadza to im zdobywać najwyższych laurów na wystawach....
Marcin, ryby małe, a za takie uważam ryby do 12cm najlepiej się czują i rozwijają w sporych grupach i małych zbiornikach z stałą podmianą wody, wiadomo, że zawsze dorosłym już osobnikom będzie lepiej w jak największym akwa, ale wzrost zdecydowanie szwankuje w dużych zbiornikach z małymi rybami i w ograniczonej ilości osobników.... to tyle sensu moich wypowiedzi, nikogo nie chciałem obrazić, dyskryminować, chciałem zwrócić uwagę przy okazji tego tematu w kwestii kupowania i odchowywania małych ryb, to nie jest proste zadanie i każdemu życzę, by mógł tego spróbować i na własnej skórze się przekonać, jakież to miłe i nie absorbujące zajęcia ;-) pozdrawiam

Awatar użytkownika
kazik
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: kazik » 22 gru 2008, 22:23

Widać że z nim pogadałem :lol:

Awatar użytkownika
pajacyk
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marcin Karpiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Tychy
Kontaktowanie:

Post autor: pajacyk » 22 gru 2008, 22:30

Artur
'' Małe ryby, młode, do pół roku i do 12cm w małych, 100L zbiornikach, po 50-70 szt. (w rozmiarach 6-10cm z podziałem i selekcją w/g wzrostu ryb)''

Jeżeli masz na myśli trzymac 50-70szt mlodych ryb do pół roku i wielkości 12cm to chyba wyjdą one tak jak koledze pigeony.

Kazik
''Pajacyk pokazałeś jedną ( mniemam że fotka pochodzi od jakiegoś azjaty) wybraną rybę z pośród setki, w dodatku dorosłą i takim ujęciu że trudno określić wielkość.""

Ryba która zaprezentowałem to żadna rewelacja, nie jest to zdjecie azjaty, a moje zrobione na mojej hodowli mojej rybie! Ryba ma ok 10 miesiecy i jest u mnie od początku i na hodowli można wiecej takich zobaczyć. Pokazałem to jako przykład, a nie jako chempiona.

Co do obrażania to ja taki nie jestem :) nie wiem skąd kolega ma te rybki i nikogo nie chciałem tym urazic, ale jeżeli rozwinąłeś temat to na zdjeciu widac ( chyba że zdjecia przekłamuja ) że np 2 szt nie sa rewelacyjne. Pokaże to na zdjeciu i np zaznaczyłem 2 ryby w okregach, jedna ma pieprz a druga to jakas dziwna jest taki jakis wydłużony pysk w dodatku z jakimś garbem, wygląda jak by miala troszke wieksze oko i podłużne cialo.
Nie jest to żadna krytyka ani stważanie wojny miedzy sobą, a tylko moje stwierdzenia.
Marcin
Załączniki
21.jpg
21.jpg (41.7 KiB) Przejrzano 6798 razy

NHL
junior
junior

Post autor: NHL » 22 gru 2008, 23:09

No to się porobiło.
Zmusiliście mnie żeby dokładniej spróbować coś ustalić a nie klepać rozmiary na oko.
Biorąc pod uwagę że szyba jest profilowana i nieco zniekształca rozmiary w akwarium to faktycznie chyba mnie poniosło z tym 15 cm. Próbowałem coś mierzyć a nawet złapać z jedną ale można zapomnieć. No ale nie pisałem że wszystkie mają 15. Są 3 większe 2 mniejsze a reszta gdzieś pomiędzy.
Na wystawę się z nimi nie wybieram, hodowli też nie zakładam, a w mieszkaniu to nawet przyjemnie wygląda.
Ja dopiero zaczynam z tymi rybami i mam satysfakcje, że mi żadna nie zdechła (Robert dalej jest 10), że nie chorowały, że nie siedzą schowane po kątach tylko paradują sobie spokojnie po akwarium.
No i chyba tyle.
Dzięki za fachowe opinie i rady, na pewno się przydadzą jak nie teraz to w przyszłości.
A ha, Marcin nie mów, że ten co go zaznaczyłeś jest jakiś nie taki, bo to ulubieniec rodziny i jak Cię moja córka spotka to wiesz :D a ma 3 lata więc wiesz, nie ma żartów :D po prostu się uśmiechnął do zdjęcia :D :D
Dzięki wszystkim i pozdrawiam

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 22 gru 2008, 23:12

To niestety urok ryb z hodowli, o której już nie raz była dyskusja, mają mało "idealne" kształty, trzeba sporo się napracować by wyglądały przyzwoicie, ale jest to możliwe... pieprz jest tutaj częstym gościem, ale są sposoby już przetrenowane jak bardzo miękka i kwaśna woda by zdecydowanie ograniczyć lub go wyeliminować.... kształty też lekko się załamują w obiektywie w zależności jak się rybcia ustawi, co czasami potrafi spotęgować niedoskonałości, już często nieładnie wyglądająca ryba potrafiła zaskoczyć niesamowitym kształtem... Jest sporo ludzi, którzy skreślają tę hodowlę od razu na starcie ze względu na kształt, niestety, i potrafię ich zrozumieć, ale krówki z nich rosną że hej....
Szkoda Marcinie, że nie widziałeś jak one rosną i są trzymane tam... doznał byś traumatycznych przeżyć, ale dają sobie wspaniale radę.... pozdrawiam

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 22 gru 2008, 23:27

Szkoda trochę tych ryb, bo mają ładny wzór. Moje młode po Pigeonach pewnie takiego nie będą miały, ale za to w wieku nieco ponad 3miesiące, maja po 10cm (oczywiście te największe - czyli połowa z nich). Druga połowa jest nieco mniejszych, ale różnice nie są duże. Tylko jedna rybka na 28szt. jest wyrażnie mniejsza i nieciekawa kształtem, ale ma zdeformowaną pokrywę skrzelową z jednej strony i dlatego wyraźnie odstaje od pozostałych. Po niej właśnie widzę, jak reszta rośnie, bo są od niej co raz większe.

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 23 gru 2008, 15:00

Dość prosty test to płyta CD, ma ona średnicę dokładnie 12cm, przykleić do szyby i dac rybom poparadować tuż przy niej, rozmiar wtedy dość łatwo w przybliżeniu określić.... pozdrawiam

NHL
junior
junior

Post autor: NHL » 29 sty 2009, 23:28

W związku z tym, że próbowałem karmić ryby obficie mięsem w moim akwarium i zrobiło się z niego wiadomo co, musiałem zrobić wielkie sprzątanie. No i teraz moje pytanie: Ryby podrosły niewiele a codzienne podmiany i walka z glonami i parametrami wody już mnie wymęczyła, więc czy popełnię wielką zbrodnię jeśli zacznę karmić następująco - 2 lub 3 razy mix + kilka razy płatki i granulat?
Czy takie szczurki mogą sobie spokojnie żyć i cieszyć oko, czy jednak ich niewielki wzrost może się jakoś odbić na ich zdrowiu w przyszłości (dotąd naprawdę nie wykazują żadnych niepokojących objawów)? Krótko mówiąc co radzicie?

Ryby wyglądają następująco (przepraszam za zdjęcie na prędce):
Załączniki
P1280156.jpg
P1280156.jpg (44.3 KiB) Przejrzano 6630 razy

Awatar użytkownika
krawiecm
junior
junior
Imie i Nazwisko: Martinez K
Miejsce zamieszkania/miasto/: Opole

Post autor: krawiecm » 30 sty 2009, 07:52

Może teraz wsadzę kij w mrowisko ale muszę wyraziś swoje zdanie.
Masz bardzo fajne ryby, ciekawy wzór, i na pewno nie są to 10 centymetrowe szczurki-Chamniony też z nich nie są ale...
Na podpowiedzi ze aby ryba miała 20cm to musimy 6-8 razy dziennie karmić, 100% podmiana wody itp. Pewnie macie rację ale(znowu te ale)na takie zabiegi to można sobie pozwolić jak śie ma hodowlę, jest się osobą która nie pracuje "zawodowo"(cały swój czas poświęca rybką bo -z tego żyje). Normalni zjadacze chleba na takie zabiegi nie mogą sobie pozwolić(bynajmniej ja--i pewnie 70% osób na tym forum)Mam tylko akwa dekoracyjne i w nim dyski karmione 3-4 razy dziennie(oczywiście pomaga mi w tym karmik)wyrosły z 8-10cm na 15-17cm są ładnie wybarwione, w akwa kładą ikre(przynajmniej 3 pary)poprostu cieszą moje oko, kiedy po 10h harówce w pracy podchodze do aka i poprostu je widzę. Wiem ze nie będzie z nich 20 cm championów ale nie wszystko mozna mieć.
Jeszcze pytanko do hodowców czy tak wspaniale czują się takie 20 cm championy, któte 80% swojego życia siędzą w 60-100litrowym akwa jako reproduktory?czy moje 17-18(szczurki w fajnym akwa dekoracyjnym).

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 30 sty 2009, 10:01

Marcinie, mylisz pojęcia zupełnie..... wyprostuję Twój tok myślenia nieco... Większość prezentowanych ryb ma nie więcej niż 17cm, ale poczytaj trochę forum, KAŻDY chce mieć 20cm rybę bo to pokazuje, jakimi jesteśmy "cudownymi" posiadaczami pięknej wyrośniętej ryby, chciało by się powiedzieć że to taki stereotyp.... Jak już niejednokrotnie życie pokazało, błędy jakie popełniamy niweczą takie osiągnięcia ale do tych najtrudniej się przyznać. Każdemu się wydaje, że duża ryba jest droga, ja z uporem maniaka powatrzam, że to najtańsza wersja ładnych ryb, bo kupując rybę 8cm bierzemy na siebie ogromną odpowiedzialność wychowania ryby prawidłowo i ponosimy niemiłosierne koszty z tym związane, zwłaszcza, że jest dość duże prawdopodobieństwo, że dane ryby są akurat słabsze i ich dążenie do doskonałości jest uwieńczone tylko połowiczym sukcesem. Wychowanie małej ryby to ogromny trud, kto się tym kiedykolwiek zajmował niech sobie uczciwie odpowie, ile go to kosztowało??!! I pomijam tutaj pieniądze, bo to rzecz względna, ale czas, jaki trzeba przeznaczyć na prawidłowe częste karmienie, podmiany wody i całodobowe doglądanie maluchów, bo jak tylko coś spieprzymy to cała nasza praca idzie w kibel.... Niewielu jest nas tutaj, którzy żyją z ryb i mogą im poświęcić 100% swojego czasu, bo tak to powinno wyglądać przy zajmowaniu się profesjonalnie hodowlą.... Dlatego "normalni zjadacze chleba" jak nas nazwałeś rzadko dojdą ze swoimi rybami do takich sukcesów wzrostowych i nie jest to niczyja wina, jednak by być konsekwentnym i uczciwym nie wymagajmy wtedy od naszych ryb cudów i nie piszmy bzdur, które wprawne oko i tak natychmiast wychwyci po jednym czy dwóch zdjęciach i pisząc prawdę przyjmijmy ją z pokorą, bo nawet ryby po championach mogą się nie udać, ale aby dokonać niemożliwego nie możemy kupować 2-3 małych ryb tylko 20-30 by móc ocenić później rybę i pozwolić sobie na to, że z naszej ciężkiej pracy mamy 10 pięknych ryb, 10 przeciętnych i reszta to nieudane egzemplarze..... selekcja naturalna, są silniejsze i słabsze osobniki i jeśli nie możemy im stworzyć warunków to rywalizacji i odpowiedniej selekcji nie odzywajmy się na forum z takimi bzdurami jakie napisałeś, bo nijak się one mają do rzeczywistości. Dlatego jeśli kiedykolwiek napiszesz, że postanowiłeś rozmnożyć ryby i zapewnisz swojej parze 300L akwa, do tego ta para wychowa w tym akwa 300 młodych ryb uznam Twoje słowa za prawdziwe i będę się kalał na tym forum do końca swoich dni..... bo prawdę mówiąc mając ryby 10cm i zakładając, że są dobrze wyselekcjonowane i mają dobre podłoże genetyczne, to wynik 15 może max. 17cm to marny wynik, bo championa trzeba zupełnie inaczej prowadzić ale rozmiar zbliżony do osławionych 20cm można uzyskać dość łatwo, ale jak pisałem wcześniej, 90% sukcesu ryby dobrej, ładnej, zdrowej, o odpowiednim genotypie to ciężka praca nas a nie szukanie winnych wokół.... pozdrawiam

Awatar użytkownika
krawiecm
junior
junior
Imie i Nazwisko: Martinez K
Miejsce zamieszkania/miasto/: Opole

Post autor: krawiecm » 30 sty 2009, 12:21

Tak Artur masz racje. Czesto czytam forum i to prawda że duża większość ludzi chcących pokazać swoje ryby zawyża ich rozmiar. Kazdy z nich pewnie chciałby mieć właśnie takie 20 cm championy, lecz tak jak piszesz do takich wyników potrzeba jest duuuużo pracy. Wszyscy wiemy ze Paletki to nie jest tanie hobby, nie wszystkich stać na wyselekcjonowane ryby, wiec kupują mniejsze,tańsze(często na aukcjach, zchorowane)licząc że dochowa się 20 cm ryby, wiem że prawda jest brutalna i 90% tych ryb nie będzie takich rozmiarów. Nie wiem czym podyktowany jest taki stereotyp...., ale może czas go obalić. Może te osoby boją sie krytyki króra na nich spadnie(że coś tam psiep....).

A co do rozmnażania to niestety nie mam warunków na to i zdaję sobie z tego sprawę dalatego nawet nie próbuję(bo dla własnej satysfakcji nie warto męczyć ryby --w moim przypadku).

Pozdr
KiM

NHL
junior
junior

Post autor: NHL » 30 sty 2009, 13:08

No dobrze, ja wszystko przyjmuje z pokorą:
Palnąłem wielkość na oko (chyba chciejstwo), zrypałem gdzieś sprawę i nie podrosły i jest to tylko moja wina (ale faktycznie pracując, ciężko jest perfekcyjnie zająć się rybami). No i nie uważam się za specjalistę w dziedzinie paletek, tym bardzie że to moje pierwsze, ale naprawdę staram się im zapewnić to co mogę najlepszego.
Ale teraz ponawiam pytanie, czy to co mam to tragedia na całej linii i będę miał z nimi jeszcze przez to problemy, czy na potrzeby tylko samego posiadania paletek może być? (nie wiem jak to inaczej i lepiej ująć)

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 30 sty 2009, 14:34

Co od nich chcesz, widać że wziąłeś się za nie i to przynosi skutek pozytywny, jednego rybom tylko brakuje - koloru czerwonego, jakiś taki blady jest, więcej astaksantyny i karotenu daj, chyba, że to wina oświetlenia.... pozdrawiam

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 30 sty 2009, 14:35

Dbaj jak dbałeś a resztą się nie przejmuj .
Jestem w podobnej sytuacji jak Ty.Tylko że ja za cel postawiłem sobie naukę utrzymania ryb.Pierwszy zimny kubeł wody mam za sobą, pewnie będą następne.Co z tego wyjdzie absolutnie nie wiem. Liczy się jedno dla mnie moje ryby są extra zresztą Twoje mi też się podobają.
Ale jak za cel postawisz sobie naukę i utrzymanie ryb spojrzysz całkiem na nie inaczej i powierz sobie jest dobrze a czy coś można poprawić ? Popróbuj sam się dowiesz :))

Awatar użytkownika
Diamond-Cukero
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Andrzej Nowicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice
Kontaktowanie:

Post autor: Diamond-Cukero » 30 sty 2009, 17:52

Bartek NHL. Masz ładne rybki , prezentują się fajnie , dbaj tak dalej .

Napiszę tak - czy wszystkie dziewczyny czy kobiety biorą udział w Konkursie Miss Polonia ?
a co jeśli nie jest Miss to co - krytyka .

Mariusz Turysta nie jedne trampki schodził - pisze rozsądnie , rób swoje . Zawsze ktoś będzie chciał pokazać swoje Ja , tym się nie przejmuj .

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”