Nowa 375
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
-
- junior
- Imie i Nazwisko: klaudiusz rek
zgodze sie z tobą, że na energi bo innego wytłumaczenia nie widzę, później kupując palety od chodowcy zastanawiają się co niektórzy co tym rybom dolega i tak jak birdas napisał, że o mało nie zakopały sie w żwirku, takie płochliwe, a one się po prostu boją, a jak chodowla idzie w ilość , a nie w jakość to mamy odpowiedź ryba fajna, ale bez światła
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Rany, ludzie, nuczcie się w końcu, że hodowca/hodowla pisze się zgoła inaczej niż piszecie.... dlatego ryby od chodowcy są do niczego... A wracając do tematu, to, że nie zauważyłeś niepokojących objawów u mieszkańców w akwarium wcale nie świadczy o tym, że nie są oni nosicielami, jak większość rybn tym świecie, pasożytów i bakterii, które mogą się stać przyczynkiem pierwszych postów w dziale choroby... To co jedne zabija na inne nie ma wpływu i nie daje objawów chorobowych, wiele zależy od kondycji ryb, wody i jej jakości, z jakiej do jakiej trafią, skuteczności i specyfiki flory bakteryjnej żyjącej w danym zbiorniku... pewnych rzeczy nie da się przewidzieć, stąd wymyślono kwarantannę i procesy obserwacji...
A na naszej hodowli światełko świeci się 24h na dobę..... pozdrawiam
A na naszej hodowli światełko świeci się 24h na dobę..... pozdrawiam
- buldozer1978
- senior
- Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
Rybcie już są jest ich 8 szt
. Narazie trochę nieśmiałe i nie chcą pozować, na pokarm też się nie rzucają jak piranie ale to akurat mnie nia dziwi - stres podróży, nowe akwe oraz wiele innych czynników króre mają na to wpływ. Wbrew moim obawom nie boją się światła i nie reagują popłochem na jego włączenie. A to parę zdjęć co prawda marnej jakości ale zawsze jakieś:

- Załączniki
-
- Następne
- 7.jpg (23.92 KiB) Przejrzano 7176 razy
-
- Kolejne
- 4.jpg (26.29 KiB) Przejrzano 7176 razy
-
- Prawie wszystkie
- 6a.jpg (30.67 KiB) Przejrzano 7178 razy
- buldozer1978
- senior
bridas napisał:
A u mnie w miarę szybko się zadomowiły, zaczeły już przyjmować pokarm. Jak myślicie czy wyrośnie z nich coś ciekawego, rybki mają od 10-14cm i wiek najmniejsze 4,5miesiąca. Te niebieskie to według P. Mordarskiego Blue Cover, następnie red white, white snow i pigeon. Jestem przygotowany na słowa krytyki.Ja też jak kupiłem rybki od AdamN trzymane bez światła i bez roślin to w pierwszych dniach myślałem, że ryby się w żwirku zakopią. Sporo czasu minęło (chyba z 2 miesiące) zanim się przyzwyczaiły.
- buldozer1978
- senior
Koledzy podpowiedzcie jak często trzeba karmić takie podrostki i czym najlepiej aby ładnie rosły i nie skarłowaciały. Zależy mi bardzo na tym, aby były łanie wybarwione i osiągneły jakąś przyzwoitą wielkość no i oczywiście najważniejsze żeby były zdrowe. Przy okazji podam parametry wody ponieważ nie zrobiłem tego wcześniej, a więc tak:
PH 6,2 (Tropical)
Kh 3 (Rataj)
Gh 12 (Rataj)
NO3 15-20 (Rataj)
NO2 brak testu
PH 6,2 (Tropical)
Kh 3 (Rataj)
Gh 12 (Rataj)
NO3 15-20 (Rataj)
NO2 brak testu
- buldozer1978
- senior
discus123 napisał:
Faktycznie troszkę zawysokie ale chyba nie będę kupował RO chyba że to by wpływało źle na rybki.
W akwa zaczyna się ustalanie " kto tu rządzi" i wbrew oczekiwaniom największe zamieszanie robi najmniejsza - blue cover.
Przed przywiezieniem paletek do jednego z wolnych koszy w filtrze wcisnąłem granulowany torf mając na celu ustabilizowanie PH po zakwaszeniu ( bałem się że będzie skakać).
PH stoi w miejscu tak jak chciałem natomiast woda zrobiła się herbaciana i mało klarowna( czy to minie z czasem, czy będzie dopóki torf w filtrze)
Gh masz dość wysokie
Faktycznie troszkę zawysokie ale chyba nie będę kupował RO chyba że to by wpływało źle na rybki.
W akwa zaczyna się ustalanie " kto tu rządzi" i wbrew oczekiwaniom największe zamieszanie robi najmniejsza - blue cover.
Przed przywiezieniem paletek do jednego z wolnych koszy w filtrze wcisnąłem granulowany torf mając na celu ustabilizowanie PH po zakwaszeniu ( bałem się że będzie skakać).
PH stoi w miejscu tak jak chciałem natomiast woda zrobiła się herbaciana i mało klarowna( czy to minie z czasem, czy będzie dopóki torf w filtrze)
- buldozer1978
- senior
-
- junior
- Imie i Nazwisko: xxxx
- Miejsce zamieszkania/miasto/: xxx