Czas na moje "paskudy"

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne

Re: Czas na moje "paskudy"

Post autor: nobleKoziol » 27 mar 2012, 21:31

[quote="altumy"]Roman jakie utrzymujesz TDS wody ? Podobno tam gdzie te rybska pływają TDS jest nie większe jak 150.[/quote

Normalnie, poprostu nie miezy :lol: :lol:

TDS: uzadzenie do pomiaru ilosci czasteczek rozpuszczalnych w h2o. czyli 150 ppm.

altumy
junior
junior
Imie i Nazwisko: Krystian Chim

Post autor: altumy » 28 mar 2012, 06:31

no jeśli nie mierzy to nie mierzy..

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 28 mar 2012, 12:16

altumy pisze:no jeśli nie mierzy to nie mierzy..
Napewno ma jakis patent o ktyrym nie mowi. Ja osobiscie podejzewam ze ukrywa jakis reaktor albo skimer pod aqwa. no i jeszcze ma cos wiszacego nad baniakiem :wink: przegladnij watek.

Awatar użytkownika
roh
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
Kontaktowanie:

Post autor: roh » 28 mar 2012, 16:52

Ano coś tam ma i pod baniakiem i nad baniakiem. Gratuluję spostrzegawczości. Potężna ilość biologii. Co do TDS to moje ryby nie znają takiego pojęcia i dobrze im się z tym żyje. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 28 mar 2012, 17:29

nobleKoziol pisze:TDS: uzadzenie do pomiaru ilosci czasteczek rozpuszczalnych w h2o. czyli 150 ppm
Maks ,czego cząsteczek :?: :|

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 28 mar 2012, 20:51

niki 28 pisze:
nobleKoziol pisze:TDS: uzadzenie do pomiaru ilosci czasteczek rozpuszczalnych w h2o. czyli 150 ppm
Maks ,czego cząsteczek :?: :|
Mierzy zawartość substancji rozpuszczonych, a tym samym określa ilość zanieczyszczeń w wodzie :D

zgadlem :D :?:

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 29 mar 2012, 08:58

Jeżeli zanieczyszczeniami nazwać wszystko poza wodą czyli H2O to tak zanieczyszczeń. Mierzy ilość między innymi minerałów rozpuszczonych w wodzie. Czyste H2O nie przewodzi prądu a to co jest w nim rozpuszczone przewodzi. Dlatego mierzymy przewodność wody.

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 29 mar 2012, 11:21

rady3 pisze:Jeżeli zanieczyszczeniami nazwać wszystko poza wodą czyli H2O to tak zanieczyszczeń. Mierzy ilość między innymi minerałów rozpuszczonych w wodzie. Czyste H2O nie przewodzi prądu a to co jest w nim rozpuszczone przewodzi. Dlatego mierzymy przewodność wody.
No a co moze nie? zastanawiam sie jaki to wynalazek masz do oczyszczania wody z niechcianych pierwiastkow, przytym nie usuwajac mineralow :shock:
Dlatego przeciez mieszasz ro z kranowa lub dodajesz mineraly.

Wszystko co zawarte w h2o przed filtracja RO jest traktowane jak zbedny elemet, czyz nie?

Wiec zastanawiam sie po co to pytanie czy na poczatku zle napisalem ze sie czepiacie :shock: jakbys nie wiedzial.
jak cos jest nie tak to poprostu popraw czyjas wypowiedz a nie zachowuj sie jak wszech wiedzacy i zadawaj pytania na kture odpowiedz jest oczywista. po za tym ja jestem glopi bo odpowiadam.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 29 mar 2012, 15:59

Nie wiem dlaczego tak się obruszasz. Otóż minerały to również pierwiastki. Nie bardzo rozumiem jak to rozgraniczasz. Nie mam zamiaru kogokolwiek poprawiać. Nie jestem wszechwiedzący. Piszę tylko to co wiem, lub wydaje mi się, że wiem. :) Trochę luzu. To forum jest między innymi po to by początkujący akwarysta mógł z wątków wyciągnąć coś dla siebie, a nie tylko dla tak zaawansowanych akwarystów, jak Ty, którzy wszystko wiedzą.

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 29 mar 2012, 19:30

rady3 pisze:Nie wiem dlaczego tak się obruszasz. Otóż minerały to również pierwiastki. Nie bardzo rozumiem jak to rozgraniczasz. Nie mam zamiaru kogokolwiek poprawiać. Nie jestem wszechwiedzący. Piszę tylko to co wiem, lub wydaje mi się, że wiem. :) Trochę luzu. To forum jest między innymi po to by początkujący akwarysta mógł z wątków wyciągnąć coś dla siebie, a nie tylko dla tak zaawansowanych akwarystów, jak Ty, którzy wszystko wiedzą.

Nie no z tym masz racje. Chyba zabardzo sie unioslem, Przepraszam. Chodzilo mi raczej o wode przed filtracja, bo jak juz w akwarium wyladuje to ruznie bywa. wiem ze jak akwarium starsze to ppm-ow wiecej. wiec do tego reguly nie ma. Prawda jest ze jesli wymiesza sie w h2o mineraly dla dyskow to powinnismy uzyskac 150ppm. Osobiscie sam utrzymywalem 180 do 200ppm. przy 200ppm wieksze podmiany. Prubowalem powiedziec ze nie pisze sie 150tds tylko ppm.
Przepraszam , nie powinienem poprawiac kolegi. Wydawalo mi sie ze po to wlasnie jest forum. Widocznie sie myle.
Musze przyznac ze Twoj czarny chumor jest nie zly :D Nie jestem zaawansowanym akwarysta, i nie wiem wszystkiego.

Prosze pezeczytaj jeszcze raz moja wypowiedz. napisalem do czego jest TDS, lub co miezy.
Wiec nadal dla mnie jest zagadka po co zadajesz te pytania, zeby nie nazwac ich bezsensownymi.

OFICJALNIE: Jesli gdzies sie myle to prosze o poprawienie mnie. (dotyczy wszystkich watkow) Wydaje mi sie ze to lepsze niz zycie w obludzie.

Ps. Do roh-a. Nie mowilem ze Ci w statystyce skoczy :lol:

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 29 mar 2012, 19:39

Miernik TDS jest prostym przyrządem pomiarowym przydatnym do kontroli sprawności urządzeń osmotycznych oraz do przybliżonego pomiaru stężenia chemicznego wody. Zanim jednak opiszemy jego działanie, należy wyjaśnić zjawisko dysocjacji, która polega na rozpadzie na jony (kationy i aniony) soli, kwasów i zasad przy ich zetknięciu z wodą. Zgodnie z tą definicją dla przykładu sól kuchenna NaCl (chlorek sodu) rozpadnie się w wodzie na dwa jony, kation sodu i anion chloru:

NaCl => Na+ + Cl-

Czysta woda nie przewodzi w ogóle prądu elektrycznego, jeśli natomiast znajdują się w niej jakiekolwiek jony będące wynikiem dysocjacji dowolnego kwasu, zasady lub soli, wówczas taki roztwór wody (elektrolit) będzie przewodził elektryczność.
Dzięki zjawisku dysocjacji można w bardzo prosty sposób mierzyć gęstość zdysocjowanych w wodzie związków, a do takiego pomiaru służą mierniki TDS (z angielskiego total disolved solids - TDS, czyli ogólna ilość rozpuszczonych soli). Znajdujące się w mierniku TDS baterie przepuszczają prąd elektryczny przez odpowiednie elektrody zanurzone w wodzie. Wraz z gęstością jonów w wodzie rośnie liczba na wskaźniku, która podaje przybliżoną gęstość jonów w miligramach na litr. Jednak posługując się miernikiem TDS nie wykaże się wszystkich związków rozpuszczonych w wodzie, bowiem istnieje znaczna ich grupa, która nie należąc ani do soli, kwasów i zasad nie podlega dysocjacji. Liczne badania laboratoryjne wód kranowych i studziennych pokazują, że ilość zdysocjowanych związków w wodzie rzadko przekracza 30% wszystkich związków w niej rozpuszczonych. Zatem dokonując pomiaru wody kranowej lub studziennej miernikiem TDS nie będzie dużym błędem pomnożyć odczyt przez trzy.
MIERNIK TDS WSKAZUJE TYLKO SUMARYCZNĄ ILOŚĆ ZWIĄZKÓW ZDYSOCJOWANYCH W WODZIE (SOLE, KWASY I ZASADY) w mg/l. W WODZIE ZNAJDUJĄ SIĘ RÓWNIEŻ INNE ZWIĄZKI, KTÓRYCH MIERNIK TDS NIE WYKAZUJE
Miernik TDS nie pokazuje, jakie związki są przez niego wykazywane. Aby ustalić dokładnie jakie pierwiastki i związki są w wodzie rozpuszczone oraz w jakich ilościach, należy oddać ją do specjalnego badania laboratoryjnego. Korzystając z przybliżonego wyniku pomiaru miernikiem TDS możemy dowiedzieć się, jak dużo związków chemicznych pochodzących ze ścieków przedostało się do wody pitnej.
Posługując się miernikiem TDS potrafimy dokładnie sprawdzić, czy konkretny filtr do wody oczyszcza ją ze związków chemicznych, czy też nie, a także, jak dokładnie takie oczyszczanie odbywa się. Możemy bardzo łatwo pokazać, że przez psychologiczne filtry mechaniczne i węglowe przechodzą wszystkie związki chemiczne. Z kolei sprawność oczyszczania aparatów osmotycznych określić możemy poprzez porównanie pomiaru wody wejściowej (nieoczyszczonej) oraz wyjściowej (oczyszczonej). Jeśli dla przykładu pomiar wskaże 400 mg/l przy wejściu i 40 mg/l przy wyjściu, to znaczy, że badany aparat osmotyczny przepuszcza 10% rozpuszczonych związków chemicznych, a 90 % kieruje do ścieku:

nie zla kopia

altumy
junior
junior
Imie i Nazwisko: Krystian Chim

Post autor: altumy » 29 mar 2012, 21:52

wiem jedno tds wskazuje powyżej 150 to dać sobie należy spokój z rozmnażaniem dzikusów a do wody każdej się przyzwyczją albo zmuszone będą w takiej żyć

Awatar użytkownika
roh
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: roh » 30 mar 2012, 22:09

Najlepszym miernikiem poziomu TDS jest dla mnie zachowanie ryb. Nie używam miernika, który mierzy wszystko rozpuszczone w wodzie. Uważam, że jeżeli mierzy ilość rozpuszczonej materii organicznej i nieorganicznej to granicy błędu takiego pomiaru nie można określić. (nie mówię tu o analizatorach za 15-20 tys zł) To, że w Amazonce wskaźnik wynosi do 150 ppm nie znaczy, że ryba źle się czuje w 200 ppm. Uważam, że mierzenie podstawowych parametrów wody czyli: PH,GH.NO2,NO3 i T lub zamiast 2 pierwszych przewodności elektrycznej jest zupełnie wystarczające. Przy rozmnażaniu dzikich dyskowców może mieć znaczenie ilość soli mineralnych, ale to jest inna bajka i nie na teraz.
Maks zwracaj uwagę na pisownię proszę.
Poza tym troszeczkę rozbuhaliście temat nie w tym dziale Panowie

Awatar użytkownika
roh
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: roh » 01 kwie 2012, 12:26

Tak wyglądają Perl Purple z Jaraqui. Bardzo rzadka rybka.
[URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/url]

Dodam tylko, że to żaden kit

Awatar użytkownika
roh
członek PKMD