Pustynna burza czy las mangrowy?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
Nawet gęstszą - piasek nie może przelatywać, a najdrobniejsze ziarna mają granulację 0,1 mm.. Pończocha jest raczej za słaba.alghar pisze:Ta firanka ma mieć "gestość" pończochy czy większą ? pończocha odpada ?Do wody dodajesz jakieś minerały ? jakie rośliny wytrzymają w takiej wodzie ?piotr
Minerałów nie dodaję, zielsko rośnie, choć nie spieszy mu się. Prawdopodobnie znajduje to, co chce w podłożu - ale na tempo wzrostu jak w holendrze nie ma co liczyć

Rafał
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Rafał to ja poproszę o ten link do pliku jaki wyprodukowałeś dla Jekiego. Ja nie widział bym przeszkód gdyby np. w górnej części rysunku pojawiała się kępka trawy albo innego ziela jakby zwisająca z brzegu czy korzeń jakby częściowo zamoczony
Chłopie z Tobą trzeba rozpocząć produkcję teł do zbiorników
zwłaszcza, że moja pani jest księgową w ... drukarni 

Za chwilę poleci na mailaHypno pisze:Rafał to ja poproszę o ten link do pliku jaki wyprodukowałeś dla Jekiego.
usiądę dzis wieczorem albo jutro rano i będzieHypno pisze: Ja nie widział bym przeszkód gdyby np. w górnej części rysunku pojawiała się kępka trawy albo innego ziela jakby zwisająca z brzegu czy korzeń jakby częściowo zamoczony![]()

Musimy usiąść w Lublinie i pogadaćHypno pisze: Chłopie z Tobą trzeba rozpocząć produkcję teł do zbiornikówzwłaszcza, że moja pani jest księgową w ... drukarni

Rafał
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Wczoraj zakupiliśmy filtr podżwirowy do nowego (wylicytowanego) akwa o rozmiarach 850x600 mm z jednym wylotem i ten filtr mamy zamiar przykryć matą ogrodniczą (myślę ze taka mata bedzie odpowiednia). Jeśli zaszłaby potrzeba obszycia podżwirówki, to czym? żyłką wędkarska czy zwykłymi nićmi?
Basia Gajowa
Basia Gajowa
Zdecydowanie cienka żyłka - zeby obszycie nie zgniło. Z rzeczy dziwnych dobrze sprawdzają się chirurgiczne szwy skórne - no ale to też właściwie żyłka
Co do nici - nylonowe gdyby ktoś miał,też byłoby dobrze.. Natomiast większość typowych nici w wodzie doznaje pięknej biodegradacji,w bardzo szybkim tempie.
Rafał

Rafał
Tak jest podręcznikowofomalhaut pisze:Rafale... Dlaczego grubość warstwy piachu ma mieć az 12,5 cm?
Do tego kratka i rurki: +1 cm...+2cm.....
W 450-tce o wysokości 50 cm zostanie raptem ok. 38 cm słupa wody... Nie da się inaczej?
Pozdrawiam
Wojtek

Jak zauważył Alghar - sam zrobiłem inaczej - i też działa - głównie przy przedniej szybie jest niżej, bo to mało fascynujące patrzeć na pokłady piachu

Rafał
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Gajowy sie integruje w Lublinie, a ja pracuję nad nowym zbiornikiem. Uff, wypłukałam juz 90 kg piachu. Podżwirówka obszyta i zasypana żwirem z dojrzłego akwa i pokryta piachem. Warstwa piachu na całym dnie ma 9 cm, a w miejscu gdzie ma byc plenum jest ok 13 cm.
Korzenie do odbioru we wtorek. Dojrzewanie nie zabierze dużo czasu, gdyż przełożymy ceramikę i jedną gąbkę z dojrzałego filtra (TetraTex 1200) do nowego (takiego samego)kubełka oraz dojrzałą gąbkę z wewnętrznego filtra.
Mam nadzieję że nowy domek będzie sie rybkom podobać.
Basia Gajowa
Korzenie do odbioru we wtorek. Dojrzewanie nie zabierze dużo czasu, gdyż przełożymy ceramikę i jedną gąbkę z dojrzałego filtra (TetraTex 1200) do nowego (takiego samego)kubełka oraz dojrzałą gąbkę z wewnętrznego filtra.
Mam nadzieję że nowy domek będzie sie rybkom podobać.
Basia Gajowa
- GościaK
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Po co od razu drukarnia, wystarczy druk solventowy (lub ecosolvent) na folii, np. dla akwa 1500x500 mm koszt ok. 30 zł i możliwość zrobienia 1 sztuki co w drukarni raczej odpadaHypno pisze:Rafał to ja poproszę o ten link do pliku jaki wyprodukowałeś dla Jekiego. Ja nie widział bym przeszkód gdyby np. w górnej części rysunku pojawiała się kępka trawy albo innego ziela jakby zwisająca z brzegu czy korzeń jakby częściowo zamoczonyChłopie z Tobą trzeba rozpocząć produkcję teł do zbiorników
zwłaszcza, że moja pani jest księgową w ... drukarni