Pustynna burza czy las mangrowy?

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 07 lis 2006, 10:55

Ta firanka ma mieć "gestość" pończochy czy większą ? pończocha odpada ?Do wody dodajesz jakieś minerały ? jakie rośliny wytrzymają w takiej wodzie ? 8) piotr

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 07 lis 2006, 11:02

alghar pisze:Ta firanka ma mieć "gestość" pończochy czy większą ? pończocha odpada ?Do wody dodajesz jakieś minerały ? jakie rośliny wytrzymają w takiej wodzie ? 8) piotr
Nawet gęstszą - piasek nie może przelatywać, a najdrobniejsze ziarna mają granulację 0,1 mm.. Pończocha jest raczej za słaba.

Minerałów nie dodaję, zielsko rośnie, choć nie spieszy mu się. Prawdopodobnie znajduje to, co chce w podłożu - ale na tempo wzrostu jak w holendrze nie ma co liczyć :) Nad suplementacją minerałów czasem się zastanawiam, ale to chyba syndrom podobny do tego, co ma napisane Bogdan Mosór w swoim podpisie :)

Rafał

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 07 lis 2006, 14:50

Rafał to ja poproszę o ten link do pliku jaki wyprodukowałeś dla Jekiego. Ja nie widział bym przeszkód gdyby np. w górnej części rysunku pojawiała się kępka trawy albo innego ziela jakby zwisająca z brzegu czy korzeń jakby częściowo zamoczony :-) Chłopie z Tobą trzeba rozpocząć produkcję teł do zbiorników :-) zwłaszcza, że moja pani jest księgową w ... drukarni :-)

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 07 lis 2006, 15:55

Hypno pisze:Rafał to ja poproszę o ten link do pliku jaki wyprodukowałeś dla Jekiego.
Za chwilę poleci na maila
Hypno pisze: Ja nie widział bym przeszkód gdyby np. w górnej części rysunku pojawiała się kępka trawy albo innego ziela jakby zwisająca z brzegu czy korzeń jakby częściowo zamoczony :-)
usiądę dzis wieczorem albo jutro rano i będzie :)
Hypno pisze: Chłopie z Tobą trzeba rozpocząć produkcję teł do zbiorników :-) zwłaszcza, że moja pani jest księgową w ... drukarni :-)
Musimy usiąść w Lublinie i pogadać :) Kokosów może na tym nie będzie, ale przy dużym popycie.... ;)

Rafał

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 09 lis 2006, 01:13

Wczoraj zakupiliśmy filtr podżwirowy do nowego (wylicytowanego) akwa o rozmiarach 850x600 mm z jednym wylotem i ten filtr mamy zamiar przykryć matą ogrodniczą (myślę ze taka mata bedzie odpowiednia). Jeśli zaszłaby potrzeba obszycia podżwirówki, to czym? żyłką wędkarska czy zwykłymi nićmi?

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 09 lis 2006, 09:12

Zdecydowanie cienka żyłka - zeby obszycie nie zgniło. Z rzeczy dziwnych dobrze sprawdzają się chirurgiczne szwy skórne - no ale to też właściwie żyłka :) Co do nici - nylonowe gdyby ktoś miał,też byłoby dobrze.. Natomiast większość typowych nici w wodzie doznaje pięknej biodegradacji,w bardzo szybkim tempie.

Rafał

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 09 lis 2006, 13:04

Rozglądałem sie za kratką do plenum > kratka do wałka malarskiego ale te które są obecnie robione są za cienkie.Może coś innego ? Można fotke akwa ?

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 09 lis 2006, 13:28

alghar pisze:Rozglądałem sie za kratką do plenum > kratka do wałka malarskiego ale te które są obecnie robione są za cienkie.Może coś innego ? Można fotke akwa ?
ech.. piszę i piszę: kratka do wałka plus rurki..

Obrazek

raz, że odpowiednia wysokość, dwa, że się wtedy nie ugnie..

Rafał

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 09 lis 2006, 14:05

Do obszycia - szyfon? Służył u mnie do odcedzania artemii....

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 09 lis 2006, 14:08

czemu nie, im bardziej sztuczny tym lepiej :)

Rafał

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 14 lis 2006, 19:02

Rafale... Dlaczego grubość warstwy piachu ma mieć az 12,5 cm?
Do tego kratka i rurki: +1 cm...+2cm.....
W 450-tce o wysokości 50 cm zostanie raptem ok. 38 cm słupa wody... Nie da się inaczej?
Pozdrawiam
Wojtek

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 15 lis 2006, 07:29

U Rafała jest od 5cm do 15 cm jak pamiętam.Piotr

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 15 lis 2006, 08:08

fomalhaut pisze:Rafale... Dlaczego grubość warstwy piachu ma mieć az 12,5 cm?
Do tego kratka i rurki: +1 cm...+2cm.....
W 450-tce o wysokości 50 cm zostanie raptem ok. 38 cm słupa wody... Nie da się inaczej?
Pozdrawiam
Wojtek
Tak jest podręcznikowo :)

Jak zauważył Alghar - sam zrobiłem inaczej - i też działa - głównie przy przedniej szybie jest niżej, bo to mało fascynujące patrzeć na pokłady piachu :). NIemniej - w nowym plenum, które szykuję w 60 litrach będzie minimum 10 cm, a z tyłu więcej - dla porównania..

Rafał

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 19 lis 2006, 01:56

Gajowy sie integruje w Lublinie, a ja pracuję nad nowym zbiornikiem. Uff, wypłukałam juz 90 kg piachu. Podżwirówka obszyta i zasypana żwirem z dojrzłego akwa i pokryta piachem. Warstwa piachu na całym dnie ma 9 cm, a w miejscu gdzie ma byc plenum jest ok 13 cm.
Korzenie do odbioru we wtorek. Dojrzewanie nie zabierze dużo czasu, gdyż przełożymy ceramikę i jedną gąbkę z dojrzałego filtra (TetraTex 1200) do nowego (takiego samego)kubełka oraz dojrzałą gąbkę z wewnętrznego filtra.
Mam nadzieję że nowy domek będzie sie rybkom podobać.

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 19 lis 2006, 11:24

Hypno pisze:Rafał to ja poproszę o ten link do pliku jaki wyprodukowałeś dla Jekiego. Ja nie widział bym przeszkód gdyby np. w górnej części rysunku pojawiała się kępka trawy albo innego ziela jakby zwisająca z brzegu czy korzeń jakby częściowo zamoczony :-) Chłopie z Tobą trzeba rozpocząć produkcję teł do zbiorników :-) zwłaszcza, że moja pani jest księgową w ... drukarni :-)
Po co od razu drukarnia, wystarczy druk solventowy (lub ecosolvent) na folii, np. dla akwa 1500x500 mm koszt ok. 30 zł i możliwość zrobienia 1 sztuki co w drukarni raczej odpada :)

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”