Słoiczek na rybki
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Jak są białe to definitywny brak fe.
Nawozy wystarczają ale czasem trzeba coś więcej niż na przykład całe micro. Jak potrzebujesz na przykład fe nie będziesz lał micro do oporu. Znowu podanie za dużo fe bez pokrycia micro to zakwit pewny.
Jak potrzebujesz potas nie lejesz całego mikro tylko k2so4 lub aquapotas a jak potrzebujesz fosfor lejesz kh2PO4
Więc trzeba się wstrzelić.
Niby to proste a jednak nie straszne
Nawozy wystarczają ale czasem trzeba coś więcej niż na przykład całe micro. Jak potrzebujesz na przykład fe nie będziesz lał micro do oporu. Znowu podanie za dużo fe bez pokrycia micro to zakwit pewny.
Jak potrzebujesz potas nie lejesz całego mikro tylko k2so4 lub aquapotas a jak potrzebujesz fosfor lejesz kh2PO4

- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Taaa, proste do bólu.TURYSTA pisze:Jak są białe to definitywny brak fe.
Zagmatwane jak cholera - czy zbyt dużo, czy zbyt mało wypiłem, próbuję się wstrzelić

Turyst jesteś felomen od roślin, wytłumacz mi więc jak to jest, że ja nic nie podaję a jednak mi rośnie?

- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Piotrze wszystko opiera się na wodzie i mocy światła. Jedni w wodzie mają po prostu wiele składników micro + żelazo a drugi będzie miał tego mniej lub wcale bo samo ro.
Moc światła ma tez wpływ na pobór tych składników im go więcej tym rośliną wszelakie nie dobory będą bardziej dokuczać.
No i same rośliny jedne są wymagające światło woda a inne jak to napisałeś na zwykłym oborniku urosną.
Co do roślin i objaw nie doboru polecam stronę http://www.triamond.prv.pl/
A z czasem wejdzie w oko i samemu będzie wiadomo co i jak.
Moc światła ma tez wpływ na pobór tych składników im go więcej tym rośliną wszelakie nie dobory będą bardziej dokuczać.
No i same rośliny jedne są wymagające światło woda a inne jak to napisałeś na zwykłym oborniku urosną.
Co do roślin i objaw nie doboru polecam stronę http://www.triamond.prv.pl/
A z czasem wejdzie w oko i samemu będzie wiadomo co i jak.
- Młody1919
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dawid K.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
- Kontaktowanie:
Wszystko fajnie , ale będzie restart totalny. podłoże , rośliny , czyszczenie filtrów itp. Dlaczego ? Ślimaki, zjadły cały lotos i większość roślin tez nadgryziona. Kolejna porażka przez ślimaki. NO dobra wlał bym miedzian , ale to i tak 100% wymiana wody i to 2 razy bo powtórka po 8 dniach. Nie ma sensu, a po drugie nie mam możliwości . Teraz myślę nad aranżacją i skąd wziąć zielone lotosy. Te co mam (miałem) dostałem przypadkowo we wrześni , jak byłem na rybach. Akwa jak i poprzednim razem zalane będzie w 100% Ro. Nawozy i biologie mam więc problemu nie będzie. Ale jedno mnie trapi , chyba nie będzie palet. Nie mogę dać rady , co chwile mi coś łapią. Może jeszcze nie dorosłem do tych ryb. Potrenuje jeszcze na jakiej drobnicy , może jakieś pielęgniczki małe do tego. Może spełnię swoje marzenie o krewetkach w ogólnym
Ale ślimaki i jeszcze raz ślimaki psują mi zawsze efekty mojej pracy. Lałem snail Ex , ale zero rezultatów , lałem nawet podwójną dawkę i nic. Pozdrawiam