Moje akwarium :)
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
To nie glony tylko całe kolonie bakterii w postaci galarety, jak to ruszyłeś to poszło wszystkow rozsypkę i masz wszędzie to gówno, jak pisałem, skieruj wylot deszczowni pod powierzchnią wody ku górze, włącz filtr na pełną moc i niech mieli wodę, za 2-3 tygodnie zdejmij rury z filtra i zpuść trochę wody przez nie do wiadra, zobaczysz ile tego jest w samych rurach, pozdrawiam
- StefanTG
- senior
- Imie i Nazwisko: Krzysztof Stefaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Tarnowskie Góry
- Kontaktowanie:
Wylot cały czas skierowany ku górze, tak że woda cały czas się rusza. Wczoraj założyłem filtr wew z gąbką i z tego co widzę to sie powoli poprawia.arturo pisze:To nie glony tylko całe kolonie bakterii w postaci galarety, jak to ruszyłeś to poszło wszystkow rozsypkę i masz wszędzie to gówno, jak pisałem, skieruj wylot deszczowni pod powierzchnią wody ku górze, włącz filtr na pełną moc i niech mieli wodę, za 2-3 tygodnie zdejmij rury z filtra i zpuść trochę wody przez nie do wiadra, zobaczysz ile tego jest w samych rurach, pozdrawiam
A co do tych rur to koniecznie ?
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Zdecydowanie spowolnią Ci przepływy, zaobserwujesz to przy próie włączenia filtra na maxa, a tu ledwo cuirkać będzie... czynność prosta, każdy kubeł prawie ma zaworki na wężach, więc je zakręcasz i zdejmujesz z filtra, żaden problem. Kożuch powierzchniowy zniknie jak zostanie ustabilizowana woda biologicznie i przestaną się w niekontrolowany sposób namnażać bakterie, cierpliwości.... pozdrawiam
- StefanTG
- senior
- Kontaktowanie:
Jak będzie. A może być coś takiego http://www.allegro.pl/item500091649_sil ... zysty.html ? I tak jade do tego sklepu więc mogę kupic.
- StefanTG
- senior
- Kontaktowanie:
Pokrywa jest super wręcz boska , wykonanie i w ogóle. Lepszej nie widziałem. Już pisałem do nich i okazało się że ja mam wersje beta a teraz ta 2 wersja jest taka sama tylko że najpierw ja skręcają , piaskują i malują, wiec wszystkie szpary są wypełnione. Nawet powiedzieli że mogę im wysłać te pokrywę to mi prześlą nową. Ale stwierdziłem to sam zrobię i dostane od nich oświetlenie nocne 

- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Silikon??? Zły pomysł, może nie zły, ale nie najlepszy. Idź do marketu np. OBI, kup z metra uszczelkę do uszczelniania drzwi/okien samoprzylepną z spienionej gumy (jest przeważnie brązowa choć spotkałem i białą). Doklej dobrze do pokrywy w tym miejscu gdzie pokrywa opiera się na krawędzi szyb akwarium. Ja mam pokrywę aluminiową w ten sposób uszczelnioną i nie mam żadnych wycieków odparowanej wody czyli sposób sprawdzony w 100%. Takie rozwiązanie daje Ci możliwość łatwego ściągania pokrywy.StefanTG pisze:Dzieki Artur.
Mam pytanie : Czym uszczelnić pokrywę ? tzn jak wszystko zaczyna parować to cieknie mi przez rogi pokrywy. Dzwoniłem do zoolight i powiedzieli że mam to zrobić silikonem , tylko jakim ? musi byc specjalny do akwa ?