Pustynna burza czy las mangrowy?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Dla mnie na razie zby ascetycznie, ale pewnie to dlatego że bez ryb!
Tak smutno jakoś, ale czekam na dalsze fotki by było co chwalić i się zachwycać.
Łukasz, ponoć materiał na plenum kupiłeś doczytałem sie kilka postów wcześniej, ale z tą malizną żwirku u Ciebie to może malusieńkie plenumko w lewym tylnym rogu masz ...
Zrezygnowałeś ???
Tak smutno jakoś, ale czekam na dalsze fotki by było co chwalić i się zachwycać.
Łukasz, ponoć materiał na plenum kupiłeś doczytałem sie kilka postów wcześniej, ale z tą malizną żwirku u Ciebie to może malusieńkie plenumko w lewym tylnym rogu masz ...
Zrezygnowałeś ???
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Ponuro i smutno miało być z założenia, ot taki mój kaprys.Dla mnie na razie zby ascetycznie, ale pewnie to dlatego że bez ryb!
Zrezygnowałeś ???
Plenum jest pod tą górką z lewej o wym. 60x30, a piasku nad 12 cm, nie widać tego bo opada z przodu i przysłonięta jest część podłoża listwą.
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
W naszym (wylicytowanym) akwa plenum chyba już zastartowało. NO3 mamy na poziomie 5-10, pomimo, iz pływa w tym akwa 12 dysków. Był okres gdzie NO3 było wyzsze, i w bardzo krótkim okresie czasu spadło do 5. Warstwa piachu w miejscu gdzie jest plenum wynosi ok 15 cm. Rośnie na nim żabienica i limnofilia.
Basia Gajowa
Basia Gajowa
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Na moim plenum rosną lotosy ... też spore systemy korzenne, zresztą widzę przy szybie że na 10cm w głąb żwirku do plenum się wrastją. Żwirek o granulacji 0.5mm a rosną i nie gniją jakoś jeszcze. Baniak z 9 dyskami i kopą (jeśli kopa to 60 sztuk to przesadzam, o 10) obasdy dodatkowej, przerybiony mocno i NO3 około 5, też myślałem, że może 2 miesięczne plenum z małym co nieco w środku już działa, skoro taka woda i to bez podmian od tygodnia, ale chyba jeszcze nie działa, przynajmniej według fachowca w tej dziedzinie i znawcy tematu, bo nie miałem wzrostu PH, wręcz odwrotnie PH z 6.5 w 2 miesiace zrobiło sie 6.1. Ponoć plenum działa na całego jak PH skoczy w górę ... czekam ... sobie cierpliwie.
Basiu czy PH Ci wzrosło ostatnio?
Basiu czy PH Ci wzrosło ostatnio?
- mirek-gniezno
- senior
- Kontaktowanie:
- Jeki
- entuzjasta
Takiego trutnia jak Ty wpuszczęmirek-gniezno pisze: Może dla Bjarki chociaż jakąś ŻABE wpuść

Jak napisałem czekam na ryby, a to zależne jest tylko od Stacha, już wiem że za mniej więcej miesiąc akwarium zatętni życiem.
Zdjęcia wstawiłem, bo twórcy chcieli zobaczyć tło, za słupem wody.
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Tomku
pH mam w tej chwili 5 wg testu zoolka z odczynnika 4,5-9.
NO2-0, NO3-10, a z azotanami walczyliśmy cały czas.
Filtracja w tym akwarium to; kubełek Tetra 1200 i wewnętrzny Aquael 650 turbo i zwykły podwójny gąbkowy działający na kostce napowietrzającej.
Dawniej zakwaszaliśmy wodę kwasem solnym, ale od kilku tygodni nie musimy go używać i pH utrzymuje sie na takim poziomie od ok 3 tygodni. Wcześniej pH było 5,5-6
Basia Gajowa
pH mam w tej chwili 5 wg testu zoolka z odczynnika 4,5-9.
NO2-0, NO3-10, a z azotanami walczyliśmy cały czas.
Filtracja w tym akwarium to; kubełek Tetra 1200 i wewnętrzny Aquael 650 turbo i zwykły podwójny gąbkowy działający na kostce napowietrzającej.
Dawniej zakwaszaliśmy wodę kwasem solnym, ale od kilku tygodni nie musimy go używać i pH utrzymuje sie na takim poziomie od ok 3 tygodni. Wcześniej pH było 5,5-6
Basia Gajowa
- Jeki
- entuzjasta
I tu byś się zdziwił. Poprzedni zbiornik jak urządzałem, to po prostu pojechałem na giełdę, kupiłem co trzeba, w domu poświęciłem popołudniówkę i już. A w tym..... szkoda gadać. Prawie wszystko składane na zamówienie wg mojego widzimisię , nawet grzałki Skalar robił dla mnie specjalne, z klejeniem baniaka było też troszkę zachodu, po korzenie pojechałem specjalnie 300km(do Warszawy) piasek też z tamtąd, tło to praca dwóch osób z tego klubu, a składanie....... zajeło mi ok 2 tyg. A to trzeba było podłogę troszkę naruszyć, by wężyki z wodą dociągnąć, a to morszczaków się prosić o odpływ , to brakło jakiegoś zaworu to.... i tak w kółko. Twierdzę więc że narobiłem się przy tym baniaku dużo więcej niż przy poprzednim.cocoloco pisze:Kosmiczna scenerianapracowałeś się jak cholera
.
- mirek-gniezno
- senior
- Kontaktowanie:
- Jeki
- entuzjasta
Nie wiem czy nie przerybiłem , ale.............bjarka pisze:Jeki, ciągle te same martwe zdjęcia. Pokaż nam jakieś życie w tym zbiorniku.

Małe zmiany na "polu bitwy" , następne będą już z dyskami

- Załączniki
-
- 4.jpg (23.06 KiB) Przejrzano 6074 razy
-
- 3.jpg (21.44 KiB) Przejrzano 6074 razy
-
- 2.jpg (19.11 KiB) Przejrzano 6074 razy