A ja jestem załamany. Ogólnie mówiąc takich akwarystycznych pseudomakr jakie bym chciał robić to nie zrobię tymi obiektywem jaki mam. Może i rybie portrety by ładnie wyszły - ale akurat nie chcą skubańce ikry składać a na to czekam.
Czym się załamałem. Wykonałem zdjęcie testowe canona 1,8 50mm właśnie przy maksymalnym otworze i aż się przeraziłem... Zdjęcia to typowe fotki pokazujące jakość obiektywu- czyli rząd kilku szpargałów + ostrzenie w 1 punkcie z minimalnej odległości w której obiektyw radził sobie z wyostrzeniem. Miałem możliwość porównać do nikona 50 1,4, stąd ten szok. O ile dobrze pamiętam to nikonowskie 50 zarówno 1,8 i 1,4 są optycznie bardzo podobne, główna różnica leży w świetle i USM. Niestety nie można tego powiedzieć 50-tkach Canona. Cóż canon 1,8 50mm dopiero przy aperturze >2,2 zaczął zachowywać się normalnie ( całkiem dobrze jak na moje laickie oko). Obiektyw ma parę latek więc może być zakurzony etc.
Tamronem zmarnowałem kilka ładnych zdjęć( tamron 80-210) naprawdę kiepski obiektyw. Kiepsko ostrzy, ma mydełko w całości ogniskowych no i jeszcze całkiem niezłą aberrację chromatyczną. Ale czego można oczekiwać od obiektywu tej klasy.
Na zakup obiektywu macro jestem zdecydowany. Nie muszę kupować szkiełek wakacyjnych, rodzinnych gdyż ma do mnich dostęp. Chociażby jeszcze do Tamrona 18-200 4,5-5,6 który pomimo ze zoom x10 jest dość dobrym obiektywem. Po macro będzie albo wspomniana 50 1,4 lub coś szerokiego- chociażby Tamron 17-50 2,8 xr di który zbiera bardzo dobre opinie w tej półce cenowej. Jak już tak się zastanawiam to nie daje mi spokoju jeszcze Canon 70-300 4-5,6IS USM ze względu na zamiłowanie do fotografowania przyrody. Możliwe że zamiast 50 czy 17-55 w przyszłości będzie właśnie ten obiektyw. Decyzję o zakupie MACRO ciężko podjąć porównując fotki zamieszczane na forum. Jeżeli możecie to proszę o przesłanie mi kilku akwarystycznych fotek w pełnej rozdzielczości i podobnych ustawieniach. Da się to zrobić?
Już teraz widzę że w akwarium sobie nie pofotografuje. Fal masz rację 4x36 w to stanowczo za mało.
Pytanie z czego i jak zrobić dyfuzor żeby zaadaptować Speedlite580exII do fotografowania akwarium. Bez dyfuzora jest tragedia. Nie wspomnę że jakieś filtry na obiektyw by mi się przydały?
Co muszę kupić szybko: wężyk spustowy i coś co umożliwi mi odczepienie lampy z sanek.
Testy na opytczne.pl znam na pamięć, ale szczerze to średnio wierzę w ich rzetelność stąd prośba o pomoc w wyborze obiektywu. Co jak co ale ktoś to chyba finansuje... W wyborze nie muszę się liczyć z różnicami w cenie rzędu kilkuset zł gdyż mam możliwość załatwić sobie obiektywy w cenach i ileś setek niższych, od tych oferowanych w Polsce.
Czekam na cashback
PS to 1 zdjęcie jest ekstremalnie tragiczne więc je chyba usunę:D
Nie wydaje się wam ze te fotki wyżej nie są należycie ostre?