Najpierw pare słów o zbiorniku:
-70x70x200 solidny kawał szkła......mam je już 6 lat, powstało razem z domem, stoi na postumencie do którego są specjalnie wylane ławy

-2 filtry wew, typowo mechaniczne bez bio 1200l/h
-jako bio pracuje kubełek ok 15l objętości, gabka na wlocie
- na wylocie lampa UV 8W
-2 grzałki 150W z termostatami na 29"C
-nad aqua 2 HQI po 150W.......będzie na to wszystko obudowa ale jest w trakcie budowy
-widać jeszcze w środku wewnętrzny filtr z węglem aktywnym.....ale to tylko czasowo
-tylna ściana wyklejona 60kg skałki filytowej którą sam łupałem, -wkomponowane 4 napowietrzacze w celu wymuszenia cyrkulacji za tłem
-CO2 z butli podawany tylko przy właczonym oświetleniu ....duży dyfuzor z tetry ....ok 1 bąbelek na 1s
-na dnie 130kg białego kwarcu 0,5-1 z nastawieniem na pustynną burze
-pod piachem floredepot sery (chyba niepotrzebnie) i kulki gliniane z nawozem
-rosliny jak widać .....echinodorus marble, impai i barthii oraz anubiasy nana na skałkach + trzy młodziutkie lotosy z cebulami
Akwarium jest bardzo młode....miesiąc...ryby i rośliny od kilku dni.....stadko neonów 50szt
-woda zaszczepiona bactozynem.....już po wykwicie i wyklarowana
woda narazie 1:1 kranówa z RO, mam bardzo kiepską wode w kranie
-ph 6 (uzyskane za pomocą chem czystego kwasu solnego)
-GH (ogólna) 6
-KH (węglanowa) 4 ....wynik zafałszowany chyba przez CO2
-z innymi parametrami narazie dałem spokój bo to chyba za szybko na pomiary
Z dyskowców narazie nic.......czekam na ustabilizowanie zbiornika....w planach jakieś 6-10 sztuk.....zależy na ile starczy kasy....już i tak żona chce mnie z torbami puścić
Wszelkie uwagi mile widziane.....chciałbym wprowadzić poprawki zanim sprowadze ryby, aranż mój (pewnie kiepski ale jestem elektronikiem i strażakiem więc żaden ze mnie artysta)....trzymałem się podstawowych zasad.
Dołanczam fotki.....musiałem bardzo obniżyć jakość więc pewnie niewiele widać....
Dziękuje za wszelkie porady i krytyke.......dopiero zaczynam.