Nowa 375
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- buldozer1978
- senior
- Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
Nowa 375
Witam!
Chciałbym wam przedstawić moje akwa, które niedawno nabyłem, więc tak:
Akwarium proste o wymiarach 150x50x50 z pkrywą plastikową ABS
Filtry: zewnętrzny Tetra 1200 i wewnętrzny AQUAEL cirkulator 650
Oświetlenie to 3x 40W T8 w tym 2x flora glo i sun glo
Ogrzewanie Tetra 150W
Podłoże to piasek ok 40 kg
Rośliny to głównie lotosy, kilka gałązek cabomby, oraz kilka sadzonek cryptocoryny
Z fauny jak narazie tylko 3 dorosłe zbrojniki + bocja mysia
Chciałbym wam przedstawić moje akwa, które niedawno nabyłem, więc tak:
Akwarium proste o wymiarach 150x50x50 z pkrywą plastikową ABS
Filtry: zewnętrzny Tetra 1200 i wewnętrzny AQUAEL cirkulator 650
Oświetlenie to 3x 40W T8 w tym 2x flora glo i sun glo
Ogrzewanie Tetra 150W
Podłoże to piasek ok 40 kg
Rośliny to głównie lotosy, kilka gałązek cabomby, oraz kilka sadzonek cryptocoryny
Z fauny jak narazie tylko 3 dorosłe zbrojniki + bocja mysia
- Załączniki
-
- W dniu zalania tj. 27 stycznia
- 1q1.jpg (17.84 KiB) Przejrzano 8587 razy
-
- A tak wygląda dziś
- 1q3.jpg (33.58 KiB) Przejrzano 8587 razy
- buldozer1978
- senior
Piasku może troszkę mało właśnie mam zamiar dokupić z 20 kg. Odnośnie temperatury grzałeczka spokojnie daje sobie radę, temperaturkę 28 stopni spokojnie dogrzewa włączając sie sporadycznie raz na kilka godzin( faktycznie mam ciepło w domu). Paletek jak narazie nie mam ale w sobotę jadę po nie do Częstochowy do P. Mordarskiego
. Mam zamiar kupić jakiś 6-8 szt. Najprawdopodobniej będą to pigeony blood snake, blood silver i kobalty wielkości ok 14cm . Co sądzicie o takiej obsadzie, czy muszę przeprowadzać kwarantannę?
Rośliny marnie wyglądają ponieważ dopiero wczoraj wylądowały w akwa wcześniej były w innym (oczywiście moim nie ma obawy, że coś z nimi przywlekę) przy słabym oświetleniu i praktycznie wegetowały . Poniżej zdjęcie poprzedniego akwa z lotosami i moimi pierwszymi paletkami (do nauki, nie mnie jednak niczego im nie brakowało)
PS.
Soory za jakość zdjęć ale robione telefonem.

Rośliny marnie wyglądają ponieważ dopiero wczoraj wylądowały w akwa wcześniej były w innym (oczywiście moim nie ma obawy, że coś z nimi przywlekę) przy słabym oświetleniu i praktycznie wegetowały . Poniżej zdjęcie poprzedniego akwa z lotosami i moimi pierwszymi paletkami (do nauki, nie mnie jednak niczego im nie brakowało)
PS.
Soory za jakość zdjęć ale robione telefonem.
- Załączniki
-
- Akwa 200l (poprzednie)
- 1.jpg (51.31 KiB) Przejrzano 8475 razy
-
- Samica
- 2.jpg (26.72 KiB) Przejrzano 8475 razy
-
- Samiec
- 6.jpg (33.01 KiB) Przejrzano 8475 razy
-
- junior
- Imie i Nazwisko: klaudiusz rek
gdzieś na forum słyszałem o trzymaniu palet w całkowitej ciemności u p. Mordawskiego z Częstochowy ryby dosyć długo dochodzą do siebie, ale nie wydaje mi się, że jest to powodem oszczędności z jego strony, poza tym kiedyś miałem zamiar kupić jego palety chciałem zobaczyć jak to wygląda cenowo i na żywca bo nie każdy chodowca ma zdrowe ryby. Zadzwoniłem chciałem sie umówić, że chcę dokupić, a on na to, że jak kupować to w wiekszej ilości i nie dodaje się ryb do innych już bedących w zbiorniku. Gdzie to jest napisane, że się nie dodaje, po kwarantannie można połączyć je ze sobą i naprawdę nic się nie będzie działo, za jego złe wypowiedzi kupiłem w Chorzowie i jest O.K. Kwarantanna w sterylnym minimum 4 tygodnie temp. 28-30st i obserwujemy rybcie. Powodzenia.
- buldozer1978
- senior
klaus napisał:
Ja też dzwoniłem i nie było problemów z umówieniem sie na zakup ok 10 szt mniejszych paletek, czy 6-8 takich jak ja zamierzam kupić dla siebie, cenowo też zadowalająco. Jeśli chodzi o te ciemności to pierwszy raz slyszę
czemu miałoby to służyć
. Co do łączenia z innymi paletkami to zgodzę się z Tobą.
... Zadzwoniłem chciałem sie umówić, że chcę dokupić, a on na to, że jak kupować to w wiekszej ilości i nie dodaje się ryb do innych już bedących w zbiorniku. Gdzie to jest napisane, że się nie dodaje...
Ja też dzwoniłem i nie było problemów z umówieniem sie na zakup ok 10 szt mniejszych paletek, czy 6-8 takich jak ja zamierzam kupić dla siebie, cenowo też zadowalająco. Jeśli chodzi o te ciemności to pierwszy raz slyszę

- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Porządnie przykryj akwarium jak już je przywieziesz i wpuścisz. Ja przywiozłem 9szt w nocy, a na rano miałem 5 i 4 suchary. No i przygotuj się na spidowanie w popłochu przed wszystkim, co się ruszy w pobliżu akwarium. Trwa to długie miesiące, ale z czasem ustępuje i jest OK.
Mimo to warto i polecam (szczególnie początkującym).
Mimo to warto i polecam (szczególnie początkującym).
- buldozer1978
- senior
IreneuszKaczor napisał:
Irku dzięki za radę. Mam jeszcze jedno pytanko kupowałeś młodzież czy jakieś większe, bo ja skłaniam sie ku tym około 14-15cm. Myślisz, że takie "podrostki" też bedą takie płochliwe. A swoją drogą jak myślisz dlaczego tak długo się klimatyzyją w nowym akwa?
Porządnie przykryj akwarium jak już je przywieziesz i wpuścisz. Ja przywiozłem 9szt w nocy, a na rano miałem 5 i 4 suchary. No i przygotuj się na spidowanie w popłochu przed wszystkim, co się ruszy w pobliżu akwarium. Trwa to długie miesiące, ale z czasem ustępuje i jest OK.
Irku dzięki za radę. Mam jeszcze jedno pytanko kupowałeś młodzież czy jakieś większe, bo ja skłaniam sie ku tym około 14-15cm. Myślisz, że takie "podrostki" też bedą takie płochliwe. A swoją drogą jak myślisz dlaczego tak długo się klimatyzyją w nowym akwa?
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Kupowałem (jak dobrze pamiętam) takie 12cm. Gdzieś na chyba sąsiednim forum są w temacie "Made in Częstochowa".
Będą, będą. To z powodu tych ciemności i oczywiście dołożysz im stres związany ze zmianą wody i dziwną ogromną (nie znaną im) przestrzenią w Twoim akwarium.
Najlepiej przez kilka (kilkanaście) dni nie świeć im światła, a potem pomału do niego przyzwyczajaj.
Będą, będą. To z powodu tych ciemności i oczywiście dołożysz im stres związany ze zmianą wody i dziwną ogromną (nie znaną im) przestrzenią w Twoim akwarium.
Najlepiej przez kilka (kilkanaście) dni nie świeć im światła, a potem pomału do niego przyzwyczajaj.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: klaudiusz rek
Irek napisał
Będą, będą. To z powodu tych ciemności.............
więc jednak z tą ciemnością u Mordawskiego to nie wymysł, pozostaje jednak pytanie , dlaczego?
Będą, będą. To z powodu tych ciemności.............
więc jednak z tą ciemnością u Mordawskiego to nie wymysł, pozostaje jednak pytanie , dlaczego?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 08:13 przez klaus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Niestety, Pan Mordarski trzyma ryby po ciemku i zapala światło sporadycznie, z tego co pamiętam musisz kupić minimum 10szt. więc dowiedz się dokładnie, ryby są ładne, ale trzeba popatrzeć i wybierać, jaśli taka możliwość istnieje do dzisiaj. Jeśli będą w akwa tylko ryby od Mordarskiego to po co kwarantanna?? Możesz je wpuścić od razu do zbiornika. Łączenie ryb z innymi to zawsze strach ale w odpowiednim postępowaniu nie powinno być problemu, pozdrawiam
- buldozer1978
- senior
yoyi napisał
Pływały z nimi te glonki i bocja. Ale nie zuważyłem u nich żadnych obiawów choroby, a mam je jakieś kilka tygodni.Pod warunkiem, że były w nim tylko same rośliny i to przynajmniej 2 tygodnie. Jeżeli pływało coś w ich towarzystwie to już tej pewnosci nie ma i można się obawiać.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 09:49 przez buldozer1978, łącznie zmieniany 1 raz.