Domyślam się, że nie mam szans na konkurowanie z prezentowanymi tu niektórymi akwariami ale myślę, że do osiągnięcia ideału potrzebna jest odrobinka krytycznego spojrzenia, którego ja w stosunku do moich rybek nie mam.
Ale do rzeczy. Prezentuję Wam moje akwarium 240 litrowe (netto jest mniej biorąc pod uwagę że to profil - fala). Stoi u mnie od półtorej roku.
Zdjęcia nie są pierwszej jakości ale aparat nie taki jak być powinien a i ja nie potrafie robić zdjęć akwarium (ciągle lampa mi sie odbija albo tworza się jakieś cienie na szybie).
A teraz trochę danych:
Filtr zewnętrzny - Tetra Ex 1200
Filtr wewnętrzny mechaniczny z gąbką (nie pamiętam firmy)
CO2 - JBL Proflora Set proti2
Oświetlenie - 2x power glo 36"/91 cm 30 W
Dwie grzałki z termostatem
Temperatura - 28 st.
Napowietrzanie - tylko nocą, przy wyłączonym CO2
Parametry wody:
ph - 6,9
KH - 5
NO2 - 0
NO3 - 5
Podmiany wody - raz w tygodniu ok. 50 l.
Podłoże - piasek kwarcowy ale na wiosnę przy okazji wielkich dorocznych porządków będę zmieniała na Amazonię
Mieszkańcy:
6 paletek, w tym
- para diamontów (na zdjęciu akurat opiekują się ikrą)
- para marboro (na zdjęciu szykują się do złożenia ikry)
- i dwie trudne do zdefiniowania, nie widać ich na zdjęciu, jedna to chyba yellow, a drugiej nie pamiętam nazwy
poza tym:
stadko neonek (kto je zliczy

2 glonojady weloniaste albinosy
2 glonojady weloniaste
3 bocje
Roślinki: bacopa caroliniana, cabomba, krynia tajlandzka, cryptocoryne wendtii, heternathera zosterifolia, hydrocotyle nerkolistne, limnofilia, ludwigia repens, ludwigia brevipes, microsorium pretropus, mikrosorium narrow, nurzańce, jakaś paprotka, amazonka i kilka innych niezidentyfikowanych.
To na razie tyle.