Właśnie zbliża się moment (już tylko 42 godziny) do rozpoczęcia prac ukierunkowanych na zmianę wystroju mojego akwa. Ok. roku się do tego przygotowywałem i zobaczymy z biegiem czasu co z tego wyjdzie.
Aktualnie (kilka minut temu) akwarium wyglądało tak:

Trochę zaniedbane ale kto robi porządki w akwa na kilka dni przed totalnym misz-masz ?

Za godzinę wyrywam wszystkie rośliny.
Moja wizja nadal zmierza w korzenie z mchami ... i tu pewnie niespodzianka, dojdzie jeszcze kilka kępek blyxy. Dlaczego ? - oto zbiornik hodowlany mchów, blyksy (przez przypadek) i krewetek:

Blyska pewnie się nie uchowa, ale co mi tam - spróbujemy.
Tak więc korzenie, mchy, krewetki i kilka kępek blyksy.
Oooo trochę się zagalopowałem w górne partie akwarium ... co poniżej ? - piasek

Żeby nie było ... mam go trochę więcej:

Pod piaskiem oczywiście plenum. Oto wycinek:

Czyli od dołu: plenum, piasek, korzenie, mchy, blyska ... później trochę wody. Jestem przygotowany aby zabezpieczyć ok. 40% świeżej i 40% tej co mam aktualnie w akwa. Pozostałych 20% może mi zabraknąć ... a może nie:

Oczwyiście do tego jeszcze trochę innych naczynek (butelki 5 l, akwa 25 l itp.). A nawet jak zabraknie to doleję od razu z kranu (i tak 100% wody idzie z kranu, tylko, że ta nie będzie odstana).
U góry kilka szybek nakrywkowych do oparcia korytek z diodami. Korytka wyglądają tak:

Po włączeniu do sieci tak:

Trochę rozmazane, ale światło jest na tyle ostre, że nie da się zdjęcia zrobić inaczej.
Oświetlenie będzie załączane o różnych porach z 3 programatorów. W nocy będzie tył lekko oświetlony na niebiesko, w ciągu dnia oświetlenie białe, pod wieczór pewnie wszystkie diody będą zapalone.
Nad korytkami nowa pokrywa:

Ryby (paletki) zostają na razie te co mam, przez wakacje planuję zmienić obsadę na odmiany czerwone.
Filtry (mechaniczny, biologiczny) zostaną przepięte (przez czas zmiany wystroju będą pompowały wodę do i z wiaderka i później jakodojrzałe od razu do akwa. Zaczynam prace w sobotę ok. 9:00 i na 20:00 widzę to tak, że będzie wszystko zrobione i ryby będą już pływały w nowym akwarium.
Sprawdziłem, że jak na piasek wodę będzie się lało delikatnie to nie powinno być żadnego zmętnienia wody.
Na koniec mam pytanko:
- kratki na plenum (na ich grubość) zalać wodą i zasypać piaskiem, czy może plenum, piasek i dopiero woda ? Ma to jakieś znaczenie ?
Może jakieś inne uwagi ?