Moje 200l z paletkami;)

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

totalismo
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Wojciech Drabczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Targanice

Moje 200l z paletkami;)

Post autor: totalismo » 02 mar 2010, 17:30

Witam
no cóż by tu dużo mówić , przed zmianą strony miałem tu własny temacik założony około kwietnia 2008 , jednak po zmianie forum nie mogłem się zalogować ,potem się rejestrowałem ale coś było nie tak i dopiero teraz się udało;) wcześniejsze konto to wojtekd7 ,może pamiętacie ( ale wątpię ;) )
no to tak:
zacznę może od obsady mojego akwarium:
4 paletki :
2 marlboro ( po około 14-15 cm ) maja niecały rok
2 Red Melon ( jedna około 13-14 cm ,a druga około 9cm - nie wyrostek pewnie potem opowiem co mogło być przyczyna) - są trochę młodsze (ok 1,5 mies) od marlboro
2 pielegniczki ramirezki -Microgeophagus ramirez - dorosłe już (były 3 ale jedna musiałem oddzielić bo była agresywna nawet w stosunku do 10 razy większych paletek)
2 neony czerwone
4 Zwinnik latarnik - Hemigrammus ocellifer
3 fantomy - Barwieniec czerwony, fantom czerwony (Hyphessobrycon sweglesi, wcześniej Megalamphodus sweglesi)
3 młode glonojady (ok 4 cm)
1 przygarnięty skalarek - młody - bez jednej pletwy dolnej....
i to tyle obsady
planuje dokupić około 2,3 młode paletki ( po okolo 10-12 cm)

Co do tego karzełka -discusa - gdy je kupiłem(rybki ;) ) to gdy wracaliśmy do domu zauważyłem pożar kolo domu - rozpalił się popiół , na szczęście nic wielkiego się nie stało , ale gwałtowne zahamowanie auta rzuciło paletkami i przywaliły w deskę rozdzielczą:(
w kwietniu akwarium wyglądało tak:

Obrazek

I zdjęcia z teraz;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chciałbym żebyście mi trochę pomogli, wszystkie sugestie co poprawić ,jestem całkowicie otwarty na krytykę, paletki mam 10 miesięcy ,ale jeszcze długo zostanę początkującym ;) ( na razie bez ofiar w paletkach - sukces)

Mam mały problem , korzeń oraz wylot filtra ,,obsiadły" czarne kępki glonów. Jak to wyeliminować??
co do bąbelków widocznych na 3 zdjęciu to była dzisiaj podmiana 25 %

Poprawiłam pisownie , używaj polskich znaków.
Moderator

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Re: Moje 200l z paletkami;)

Post autor: fangornn » 02 mar 2010, 19:18

totalismo pisze:Mam maly problem , korzen oraz wylot filtra ,,obsiadly" czarne kępki glonow. jak to wyeliminowac?
Wyciągnij na kilka godzin ze zbiornika korzeń i co tam jeszcze masz oblezione tymi krasnorostami, wysusz zobaczysz jak zrobią się czerwonawe/różowawe; znaczy padły. Potem sru do akwarium odpadną same. Mechaniczne usuwanie, mało pomaga lub wcale.

totalismo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: totalismo » 02 mar 2010, 19:36

o rzesz krasnorosty juz po was!!!!!!!!
ok dzieki;) moge to suszarka wysuszyc?
bo chcialbym zeby szybko wylot i wlot filtra wrocily do akwa;)
jeszcze jedna rzecz - glonojady usunely mi te glony z roslinek.... ;)

co do jedzonka to karmie rybki wlasnym mixem sprzed prawie roku ;) - kupilem 2kg miecha i sie konczy juz ohoho ;)
Teraz pytanie co moge wrzucic do mixa??
w starym mialem marchew i vibowit i oczywiscie miesko....;)

fangornn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: fangornn » 02 mar 2010, 19:54

totalismo pisze:moge to suszarka wysuszyc?.......
Jasne że możesz.
totalismo pisze: co do jedzonka to karmie rybki wlasnym mixem sprzed prawie roku ;) - kupilem 2kg miecha i sie konczy juz ohoho ;)
Teraz pytanie co moge wrzucic do mixa??
w starym mialem marchew i vibowit i oczywiscie miesko....;)
Z tymi miksami to jest tak jak z samochodami, każdy jeździ tym co ma, do mięcha wrzucić . Ja zrobiłem miksa z banana, fileta rybnego, krewetek, marchewki gotowanej wszelkiego rodzaju płatków , których miałem dużo i dość długo. U mnie płatki muszą się skończyć w przeciągu trzech miesięcy, jeśli nie to do doniczkowców w tym przypadku do miksa. Mięso oczywiście to serce wołowe, choć tu spory trwają co do zasadności używania tego rodzaju pokarmu. Dodatkowo dorzuciłem kilka pełnych wylęgów artemii i to wszystko zmieliłem i zamroziłem.

Awatar użytkownika
bohen21
senior
senior
Imie i Nazwisko: Norbert Bochański
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

Post autor: bohen21 » 02 mar 2010, 20:20

dołacze się do temaciku mixów, jaką rybke fangorn włożyłeś do niego i dlaczego niby nie wołowinka?, ja w piatek ide odebrać 2 kg serduszka wołowego więc będe działał, a w poniedziałek zrobiłem 1 kg ale z serc indyczych.

a co do akwarium , totalismo to całkiem ładnie się prezentuje ale ja osobiście jeśli chodzi o obsade to bym dokupił neonków w stadzie lepiej się prezentują, a jeśli chcesz dokupić dyski to fajnie mogły by wyglądać jakieś diamondy albo np turkusy

fangornn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: fangornn » 02 mar 2010, 21:02

bohen21 pisze:dołacze się do temaciku mixów, jaką rybke fangorn włożyłeś do niego i dlaczego niby nie wołowinka?
Dałem do mixa filet z Mintaja bodajże. Nie pamiętam teraz dokładnie.

totalismo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: totalismo » 02 mar 2010, 21:43

bohen21 pisze:dołacze się do temaciku mixów, jaką rybke fangorn włożyłeś do niego i dlaczego niby nie wołowinka?, ja w piątek idę odebrać 2 kg serduszka wołowego więc będe działał, a w poniedziałek zrobiłem 1 kg ale z serc indyczych.

a co do akwarium , totalismo to całkiem ładnie się prezentuje ale ja osobiście jeśli chodzi o obsade to bym dokupił neonków w stadzie lepiej się prezentują, a jeśli chcesz dokupić dyski to fajnie mogły by wyglądać jakieś diamondy albo np turkusy

hahaha;)identycznie tak samo pomyslalem...
no mam własnie taki zamiar , 50 neonow i 3 rybki : diamond , red turkus i pigeon ;)
poki co mało czasu żeby sie gdzieś wybrać na takie zakupy ,ale za jakies 2,3 tygodnie albo po swietach sie wybiore ;)
jakies 300-400 zl przeznacze na paletki i do tego z 50 malych neonow czerwonych i DOSC ;) wiecej sie nie zmiesci

co do neonów to nie zauważyliscie czasem ze jakos same sie gubią i gina?? normalnie sie nawet nie pamieta ze je ma hehe bylo 5 teraz sa 2 gdzie reszta? znikły heh
muszę jeszcze dokupic jakis trawniczek na spód akwarium to polecacie?
aha,co do miecha to jutro zamowie;)

ta pisownia mnie wykończy, kiedyś juz ,,przez was" się przestawiłem na używanie polskich znaków ,ale znowu się odzwyczaiłem - proszę o wyrozumiałość ;)

A tak apropo to chyba jestem najmłodszym paletkarzem tutaj ;)

Awatar użytkownika
bohen21
senior
senior
Imie i Nazwisko: Norbert Bochański
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

Post autor: bohen21 » 02 mar 2010, 22:40

na to 20 litrów to stadko 25 neonków wystarczy, nie ma co się rozpędzać, na trawniczek polecam blyxę japonicę dobrze znosi wysokie temperatury był czas że miałem tego tyle że się w głowie nie mieściło, nie nadążałem wysprzedawać:) jeśli chodzi o paletki w tym akwa to stadko 6 sztuk będzie akurat, więcej nie ma co pchać:) więc powodzenia i dobrze że ta pasja się w tobie rozwija od tak młodych latja przygode z paletkami czacynałem jak miałem 19 lat

totalismo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: totalismo » 03 mar 2010, 15:28

no boje sie jednak ze jak pojde na studia za jakies 3,5 roku to przez dobre pare lat sie tym nie bede zajmowal :( tylko w wakacje.... ehhh
rodzenstwa mlodeszego nie ma, a rodzice przez tyle lat ise tym nie zajmą ,przeciez paletki trzeba obserwowac a nie tylko dac jesc i podmienic wode....
no zobaczymy, narazie chce zeby mialy jak najlepsze warunki
dzisiaj zamowilem serduszko dla paletek;)

Wojtek popraw posty w polskie znaki.... inaczej dostaniesz ostrzeżenie.
Moderator.

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”