Moje co nieco...

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Moje co nieco...

Post autor: vega1 » 12 wrz 2005, 22:43

Akwarium ma 420 L.
Filter samoroba z beczki 60 L,
oswietlenie 2x35!!! (sam nie wiem dlaczego mi tak ladnie rosna rosliny :D ) temp.29 stopni a utrzymuje ja jedna grzalka 250-tka.
ph 6 stale,tww i two okolo 1, nie uzywam co2,a ph pilnuje Lajon.
W akwarium plywaja 2 Bocje,3 glonojady i 14 paletek.
4 Super Red Pigeon Blood
3 Snake Skin
4 Blue Diamond (malutkie)
2 Red Rose (malutkie)
1 Pearl (malutka)

Oto pare fotek,choc sa to zdiecia wielkiego amatora (mnie) wiec prosze o łaske.
Załączniki
Obraz 010.jpg
Obraz 010.jpg (35.97 KiB) Przejrzano 8552 razy
Obraz 013.jpg
Obraz 013.jpg (26.49 KiB) Przejrzano 8552 razy
Obraz 006.jpg
Obraz 006.jpg (34.77 KiB) Przejrzano 8556 razy
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2005, 22:51 przez vega1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 12 wrz 2005, 22:49

Ładne zdjęcie.Prosimy o więcej.Wodę masz prawie destylowaną.Czy ryby czują się dobrze?

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 12 wrz 2005, 22:55

Wydaje mi sie ze czuja sie wysmienicie.Sa bardzo ruchliwe,walcza miedzy soba,sa kolorowe,maja apetyt i rosna.Do wody dodaje TetraVital oraz mineraly Preisa.No i rowniez odrobinke kranowy ale naprawde odrobinke.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 12 wrz 2005, 23:01

I jeszcze dwa...
Załączniki
Obraz 13.jpg
Obraz 13.jpg (19.04 KiB) Przejrzano 8545 razy
Obraz 029.jpg
Obraz 029.jpg (34.87 KiB) Przejrzano 8545 razy

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 12 wrz 2005, 23:18

I ostatnie.Niestety nie moge zrobic zdiecia z przodu,gdyz moj waski pokoj nie pozwala mi sie na tyle oddalic od akwarium aby go ujelo cale...
Załączniki
Obraz 005.jpg
Obraz 005.jpg (34.36 KiB) Przejrzano 8539 razy

Mislavo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mislavo » 13 wrz 2005, 00:49

Będę wredny ...

Nie podoba mi się, bo nie lubię szpitali.

Niech mnie ktoś wreszcie rzuci na kolana i pokaże "kawałek natury" !!!

Mislavo

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 13 wrz 2005, 08:56

Mislavo pisze:Będę wredny ...

Niech mnie ktoś wreszcie rzuci na kolana i pokaże "kawałek natury" !!!

Mislavo
Poprzeczka poszła w górę . :!:
Tak trzymać .
P.S.
Czyżby koniec wazeliniarstwa na naszym forum ?:wink:

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 13 wrz 2005, 09:12

Ja na początek zapytał bym Sławka jaki był zamiar i np. tytuł dla takiej kompozycji, a dopiero potem ustosunkował się do tego czy jest OK czy nie. Do holendra daleko, ale ma swój styl, czyli prawie sterylne akwarium, które jednak ładnie wygląda. Jeśli więc zapostulujemy kategorię akwariów półsterylnych (a może ktoś ma lepszą nazwę?) to uważam że zbiornik jest OK. Jeśli ma pretendować do AGA to zgadzam się z Wojtkiem. Ale bądźmy też szczerzy nie sądzę żeby Sławek chciał powalić Wojtka na kolana... a gusta jak to gusta są subiektywne.
Ja zapytam o coś innego. Jak długo fukcjonuje ten zbiorniczek? Bo już napatrzyłem się na śliczne awaria zrobione 5 minut wcześniej i umierające 2 tygodnie później. W tym forum taka uwaga była już wyraźnie wyartukułowana. Moim zdaneim właśnie o jakości i pięknie zbiornika powinien mówić dłuuugi czas jego funkcjonowania właśnie w takiej formie.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 13 wrz 2005, 09:31

Będę wredny ...

Wiem jak Wojtek jest zboczony na temat natury ;) proszę nie brać poważnie jego wypowiedzi . W roku pańskim 2005 / wrzesień , na rynku w krakowie sącząc piwo o mało mnie nie przekonał że tylko taka ekspozycja paletek ma sens ;) . Mam też nadzieję że Zbyszek zabierze Wojtka do Rzeszowa aby to Wojtek rzucił nas na kolana robiąc tam dekorację w zbiorniku typu bio-top . ;)

Ocenię też ja zamieszczone akwarium . Rośliny - 2 sztuki super . Troszeczkę razi ustawienie - zgodnie z teorią na 100% to nie jest holender bo za dużo czarnych dziur .
Kiedyś zarzucałem Eugenowi że posadził rośliny na zasadzie estetyki z pruskiej armii czyli wszystko w rządku . Tu troszeczkę mnie razi ta symetria tych dwóch super roślinek . Mi brakuje typowej plaży otoczonej roślinami - brakuje mi punktu ciężkości czyli miejsca gdzie oczy powinny się zatrzymać aby rozpocząć wędrówkę po zbiorniku . Tu panuje równowaga co w rezultacie powoduje rozmycie .
Pewnie mając do dyspozycji to co ma kolega Sławek połaczyłbym czerwonego lotosa z korzeniem zabierając wszystko co zielone z tych okolic , zielone dałbym na drugą stronę środek pozostawiając wolny obszar na plażę i dodałbym trochę żwiru aby zamaskować doniczki bo na ich widok dostaję drgawek . Ok - tyle z mojej strony

Uważam że akwarium jest ładne - zadbane , rośliny i ryby w doskonałej kondycji że wielu członków naszego forum może uznać to akwarium za szczyt marzeń . Mi się podoba ;) ale oświadczam że nie będę próbował je skopiować u siebie w domu .

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 13 wrz 2005, 09:45

Zbiornik funkcjonuje od konca kwietnia czyli jakies 5 miesiecy.Jest urzadzony w ten sposob,gdyz zalezalo mi na duzej ilosci miejsca dla paletek i to bylo moim celem.Cel zostal chyba spelniony i to jest najwazniejsze.Sam przyznam ze bardziej podobaja mi sie pieknie urzadzone akwaria z duza iloscia roslin niektorych forumowiczow.Jednak moj cel byl troszeczke inny.Na pierwszym miejscu sa palety i ich zadowolenie i to chcialem osiagnac.

Co do uwagi Mislavo,to mam tylko pytanie dlaczego moje akwarium kojarzy ci sie ze szpitalem? :shock:

Jestem otwarty na krytyke ale mysle ze znajdzie sie rowniez ktos komu sie moje akwarium spodoba :) W koncu to zawsze kwestia gustu,a gustow jest tyle ilu akwarystow na swiecie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 13 wrz 2005, 10:29

cocoloco pisze:
Kiedyś zarzucałem Eugenowi że posadził rośliny na zasadzie estetyki z pruskiej armii czyli wszystko w rządku . Tu troszeczkę mnie razi ta symetria tych dwóch super roślinek . Mi brakuje typowej plaży otoczonej roślinami - brakuje mi punktu ciężkości czyli miejsca gdzie oczy powinny się zatrzymać aby rozpocząć wędrówkę po zbiorniku . Tu panuje równowaga co w rezultacie powoduje rozmycie .
Pewnie mając do dyspozycji to co ma kolega Sławek połaczyłbym czerwonego lotosa z korzeniem zabierając wszystko co zielone z tych okolic , zielone dałbym na drugą stronę środek pozostawiając wolny obszar na plażę i dodałbym trochę żwiru aby zamaskować doniczki bo na ich widok dostaję drgawek . Ok - tyle z mojej strony

Uważam że akwarium jest ładne - zadbane , rośliny i ryby w doskonałej kondycji że wielu członków naszego forum może uznać to akwarium za szczyt marzeń . Mi się podoba ;) ale oświadczam że nie będę próbował je skopiować u siebie w domu .

Powiem Ci szczerze ze to co napisales,moja mama stara mi sie wmowic juz od poczatku odkad mam akwarium :) Ja sam przyznam ci racje.Moze za duzo symetrii,faktycznie razą nie zamaskowane doniczki.Z tym wszystkim sie zgadzam,i kto wie,mysle ze moje nastepne akwarium (juz mysle nad drugim) napewno bedzie juz innym,mniej poukladanym zbiornikiem.

Pozdrawiam

Mislavo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mislavo » 13 wrz 2005, 10:37

vega1 pisze: Co do uwagi Mislavo,to mam tylko pytanie dlaczego moje akwarium kojarzy ci sie ze szpitalem? :shock:

Jestem otwarty na krytyke ale mysle ze znajdzie sie rowniez ktos komu sie moje akwarium spodoba :) W koncu to zawsze kwestia gustu,a gustow jest tyle ilu akwarystow na swiecie.

Pozdrawiam
Oczywiście, że masz rację. O gustach sie nie dyskutuje i nikt nie ma monopolu na prawdę. Ale porozmawiać o tym co się komu podoba a co nie podoba zawsze można. Mi się podoba gdy akwarium jest maksymalnie zbliżone do tego co w naturze.

Użyłem określenia szpital bo kojarzy mi się z białymi, sterylnymi sprzętami szpitalnymi, z lśniącą, świeżo wypastowaną posadzką ...

To co mi się nie podoba to:

- doniczki, Alek już o tym napisał ale ja nadal nie rozumiem czemu ludzie tak uparcie wstawiają doniczki do akwarium. Jak są ustawione tak w równym rządku to wygladają jak pelargonie u babci na parapecie.

- białe podłoże. Aż bije w oczy. Gdyby usunąć rośliny to pomyślałbym, że zakładasz solniczke

- woda kryształ. Wiem, że to być może zabrzmi głupio ale ta woda w połączeniu z białym podłożem wyglada bardzo nienaturalnie. Faktycznie jak woda destylowana. Chociaż pewnie utrzymanie akwarium w tak idealnej czystości nie jest łatwe i wymaga wiele czasu.

- kamienie. Kiepski jestem ze skał ale co to jest: granit ? marmur ? krzemień ? Jakoś tak bardziej do Afryki mi pasuje ...
I tu przy okazji wrócę do kwestii gustu. Wiele osób zachwyca się kamiennymi akwariami typu Afryka. A mój gust jest tak skrzywiony, że mówię o takich zbiornikach: czterech smutnych na tle muru ( kolega używał kiedyś takiego określenia na popularne w latach 80 zdjęcia zbuntowanych zespołów rockowych w stylu: czterech smutasów stoi na tle ceglanej ściany ).

I wreszcie brak kompozycji lub zbyt panujący porządek. Faktycznie oczy biegają od jednego końca akwarium do drugiego bez punktu zaczepienia. Ponieważ nie ma zbyt wiele, elementów wystroju do ogladania to po chwili akwarium się "nudzi". Już wszystko widziałem i nie ma co więcej oglądać. Ja lubię jak po wstepnych oględzinach baniaka można sobie wynajdywać kolejne fajne szczególy. A to jakiś mech rośnie na korzeniu, a to jakaś " ścieżka do nikąd niechcący wyszła", a to w cieniu anubiasy sobie rosną schowane, a to glony znalazłem i można "zdołować" właściciela :wink:

Reasumując to twierdzę, że osiągnąłeś swój cel. Faktycznie palety są wyeksponowane i po pierwszych oględzinach akwarium pozostaje podziwiać ryby. Kolejny plus to, że akwarium jest bardzo zadbane.

Ja ze swej strony cieszę się, że taka dyskusja powstała bo może trochę "przewietrzymy" Forum. Nie wiem czemu tak jest ale bardzo mało osób wystawia do oceny i ku uciesze innych swoje akwaria. Natomiast wchodząc ostatnio na Forum mam wrażenie jakbym czytał poradnik medyczny. Jak tak dalej pójdzie to na następnej wystawie będziemy pokazywali stojak z lekarstwami i akwaria z pojedynczymi okazami obrazującymi rozwój danej choroby... ( puk, puk, puk żebym nie wykrakał).

Mam nadzieję, że nie poczułeś sie dotknięty moimi uwagami i wrócimy jeszcze do tematu przy piwku w Rzeszowie.

Pozdrawiam

Mislavo

apisto_mirek
junior
junior

Post autor: apisto_mirek » 13 wrz 2005, 11:01

Mislavo pisze:(...)
Niech mnie ktoś wreszcie rzuci na kolana i pokaże "kawałek natury" !!!Mislavo
Witam,
Do tej pory zajmowalem sie glownie apisto (i tak pewnie zostanie) ale w zwiazku z tym ze planuje postawic zbiornik z dyskowcami czesto przegladam to forum. Z tego watku widze ze odwieczny spor pod nazwa "wariacje na temat jak wyglada zblizone do biotopu akwa dla ryb z SA" jest ciagle zywy. Jezeli chodzi o dyskowce to do tej pory mialem z nimi niezbyt dluga stycznosc, ale ze czesto wystepuja one w podobnych biotopach jak pielegniczki pozwole wtracic swoje 0,03 zl, bo "problemy" mamy podobne :-).

To ze akwa "mozliwie zblizone do biotopu" jest niezbyt atrakcyjne to truizm. No bo kto by zaakceptowal "czarna wode" mase korzeni, zero roslin i (tutaj fani dyskowcow maja ladniej ;-) ) np 0,5 m warstwe lisci. Oczywiscie wielu z nas chce zeby to byl "wycinek" natury ale powalajacy na kolana nie tylko "znawcow tematu" ale rowniez ich rodziny o, powiedzmy to szczerze, czesto bardziej tradycyjnym podejsciu do "biotopowego piekna". Stad tez idziemy na roznego rodzaju kompromisy (najczesciej sa to np. rosliny ktore nawet jezeli pochodza z tej samej strfey klimatycznej sa obce biotopom naszych ryb), ktore poprawiaja/ozywiaja wyglad naszych zbiornikow. Relacje miedzy "biotopowymi" i "nie-biotopowymi" elementami tej ukladanki decyduja w koncowym efekcie o "ostatecznym charakterze" zbiornika.

Mnie osobiscie najbardziej podobaja sie "piaskowo-korzenne" klimaty ewentualnie z niewielkimi "akcentami" roslinnymi. Takie tez akwa zamierzam postawic.

Pozdrawiam

Mirek
apisto.pl

240L (m.in. A. sp. Abacaxis, A. eremnopyge)

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 13 wrz 2005, 11:13

Mislavo pisze: Mam nadzieję, że nie poczułeś sie dotknięty moimi uwagami i wrócimy jeszcze do tematu przy piwku w Rzeszowie.

Pozdrawiam

Mislavo
Oczywiscie ze nie poczulem sie dotkniety.Wiadomo ze kazdy by chcial aby jego akwarium sie podobalo wszystkim ale to niezwykle trudne.Po za tym masz tez troche racji...
Co do piwka to masz pewne :D :D :D :D :D Nawet dwa...

mapa
junior
junior

Post autor: mapa » 13 wrz 2005, 13:08

A mnie sie podoba to akwarium. Zrobilbym jak radzi cocoloco, z ta roznica, ze lotosa nie pod korzen bo moim zdaniem stopil by sie z nim, a zabienice, a lotosa z drugiej strony. Dawaloby to troche kontrastu.
I szczerze mowiac ja nie widze tu szpitala. tez jestem za tym, aby jednak eksponowac ryby. Nic nie mam przeciwko roslinom, jestem nawet za, ale nie kosztem ryb.
A co do akwarium biotopowego no to niech mislavo sie pochwali jakie zrobil, albo jak ma zrobic. Jak do tej pory nie zauwazylem, zeby takie mial (a przed chwila obejrzalem Jego galerie). Bo faktycznie stworzyc wycinek natury w kawalku szkla nie jest rzecza prosta, a nawet smiem powiedziec czy wogole mozliwe.

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”