450L - Czy się nadaje ???

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Cienki34
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Krzysztof Ormański
Miejsce zamieszkania/miasto/: Częstochowa

450L - Czy się nadaje ???

Post autor: Cienki34 » 20 paź 2012, 22:03

Witam wszystkich. Chciałbym zacząć przygodę z paletkami. Moje akwarium to:

Akwa :arrow: 450L 150x50x60
Pokrywa :arrow: AquaEl
Oświetlenie :arrow: T8 2x36W Aquarelle; Masters TLD 865 + 4x54W Aquarelle; Masters TL5
Filtr :arrow: Eheim Professionel 2078 3e wraz z interfejsem
Lampa UV :arrow: AquaEl 11W (nie używam)
Ogrzewanie :arrow: Jager 300W
CO2 :arrow: Butla 1,5 kg
Nawożenie :arrow: PG Clasic + PG Potas
Podłoże :arrow: 25Kg Tetra Plant CompleteSubstrate + 60Kg żwiru kwarcowego

Obsada
5 x Pielęgnica Ramireza
62 x Neon Inessa
5 x Kosiarka
3 x Platka
1 x Żałobniczka
4 x Zbrojnik niebieski

Parametry
ph - 6,5
kh - 6
NO3 - 30
PO4 - 0,5

W filtrze jest w tej chwili gąbka, porowata lawa wulkaniczna, ceramika i trorf. Nie posiadam filtra RO, a w kranie mam ph 7,5. Czy muszę go kupić ??? ph zbija mi CO2. Akwarium jest tydzień od restartu i filtr wymagał już generalnego czyszczenia. Po jakim czasie mogę wpuścić Paletki od restartu akwarium ??? O ile jest sens je pchać do takiego baniaka. Proszę o rady i sugestie.

Obrazek

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne

Re: 450L - Czy się nadaje ???

Post autor: nobleKoziol » 21 paź 2012, 01:44

Ciekawe pytanie :mrgreen: pewnie że warto. Aczkolwiek, warto zastanowic sie co sie chce, Ponieważ najpierw powinieneś ukonczyć to aqwa roslinne a potem dopiero wpuszczać palety. Dlaczego :?: Ponieważ użyłeś dna aktywnego, wiec miej pewność że wszystko rosnie tak jak chcesz i gdzie chcesz, bo jak rybcie tam wylądują to napewno już nic ruszać nie powinieneś. Pozatym filtr ro by się sprzydał.
To tylko moje zdanie. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 21 paź 2012, 14:51

KH czy GH masz 6 ?

Odradzam Ci dyskowce do tego akwa.
PH masz dobre ale tylko dlatego, że dajesz CO2, czego dyski nie lubią i same wytwarzają bardzo dużo CO2.
NO3 bez dyskowców masz już 30, z nimi dobijesz do 100 pewnie ...
Masz już dość ryb w tym baniaku przy tej filtracji według mnie.
Filtr już czyścisz, a to powinno się robić rzadziej przy twojej obsadzie, z dyskami będzie jeszcze trudniej utrzymać czystosć.

Czy potrzeba Ci filtra RO to zależy od tego co masz w kranie. Samo podanie PH 7.5 w kranie to za mało by powiedzieć TAK lub NIE dla filtra RO. Ph 7.5 w kranie jest niezłe, jeśli TWW i TWO nie są wysokie, a NO3 w kranie 0, to ja bym filtr RO odpuścił, raczej drugi kubełek lub wewnętrzny filtr doradził wtedy.

Cienki34
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Cienki34 » 21 paź 2012, 15:10

KH w akwarium mam 6. GH w tej chwili nie posiadam testu. Jeżeli chodzi o NO3 to w kranie mam 25 a do 30 podbiło dlatego że akwarium jest jeszcze nie dojrzałe. Później liczę że spadnie azot przed pobór przez rośliny. Podaje nawozy bez azotu wiec roślinki szamają NO3 (przynajmniej tak mi się wydaje) co do obsady to 62 neony to w sumie takie gabaryty jak jedna paleta i nie sądzę żeby robiły dużo syfu w akwa.

Co do filtracji to dodam gąbkę na początku kubełka i kupię następny filtr. Możecie polecić jakiś dobry filtr do przeróbki ??? gąbek ci u mnie dostatek. Co do RO to myślałem o zakupie w chwili gdy będę miał rosnące NO3.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 21 paź 2012, 16:25

Jeśli masz NO3 25 w kranie, to RO jest zasadne.

Wzrost NO3 w akwa masz nie dlatego, że jest niedojrzałe, bo w niedojrzałym rośnie NO2, a wzrost NO3 jest właśnie wtedy gdy akwa jest z dojrzałą filtracją biologiczną.

Nie ma co się spierać czy 62 neony zabierają tyle co 1 czy co 3 dyski, swoje z wody tlenu zabiorą w takim stadzie, co2 swoje wyprodukują, gówien na robią też sporo które akwa musi ze śmiertelnie trującego NO2 przerobić na mniej trujące, ale w nadmiarze też szkodliwe NO3.

Masz też sporą dalszą obsadę poza neonami, do tego nawozisz wodę pod rośliny, dodajesz co2, stąd ja odradzam Ci dyski, ale to nie znaczy musisz się słuchać lub, że nie można tam dysków trzymać.
Z pewnością utrudniłeś sobie zadanie, ale może Ci się udać z powodzeniem je hodować.

Cienki34
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Cienki34 » 21 paź 2012, 18:18

Jestem napalony na Paletki jak szczerbaty na suchary. Skoro trzeba kupić RO to trzeba. I kolejne pytanie - jak mieszamy RO z kranówką to stosujemy dodatkowo jakiś Hydro Mineral czy jest to zbędne ???

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 29 paź 2012, 14:34

Zmieszaj RO z kranówką w takich proporcjach by osiągnąć oczekiwane parametry i to wszystko.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 29 paź 2012, 22:09

A co do minerałów, to stosuj je wtedy, gdy lejesz samo RO, bez kranówki.

Cienki34
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Cienki34 » 30 paź 2012, 20:25

Jutro odbieram Pompa Circulator 2000 AquaEl + gąbkę aby poprawić filtrację. Chyba dobrze rozumiem że filtr mechaniczny powinien mieć dużą przepustowość. ??? Kubełek jako biologiczny ustawiłem na wolny przepływ 450L/h Dzieje się jak mówiłem NO3 pod dwóch tygodniach spadło do 10. Rośliny rosną jak szalone i nie mam pojęcia czy to wina filtracji że mało przerabia NO2 na NO3 czy moje roślinki mają duży apetyt na NO3. Muszę kupić test na NO2.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 30 paź 2012, 23:22

Tak filtr mechaniczny powinien mieć dużą przepustowość. Byle wirówki z akwa nie zrobił. :)

Cienki34
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Cienki34 » 31 paź 2012, 21:32

Filtr już hula. Na początku faktycznie się przeraziłem, bo moc naprawdę duża, ale po założeniu gąbki trochę przytłumiło przepływ. Producenci i tak wyolbrzymiają przepływ dla lepszej sprzedaży. Posiadam filtr Eheim 2078 z zadeklarowanym przepływem 1750L. Faktycznie jest taki przepływ, ale tylko w przypadku gdy filtr jest pusty. Jeżeli dodamy media to maksymalna moc to 1100 L/h. Po 3 miesiącach gdy dojdą zanieczyszczenia to max 800 L/h Dlatego stosuje prefiltr wtedy mogę dociągnąć do 1,5 roku bez czyszczenia.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”