hodowcy koło Krakowa
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Michal Nowakowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
hodowcy koło Krakowa
Witajcie,
Od jakiegoś czasu chodzi za mną powrót do dyskowców. Czy w okolicy Krakowa (szeroko rozumianej tzn. np Katowice czy Rzeszów też sa ok) są jakies godne polecenia hodowle? Cały czas nie mogę się zdecydować czy bardzie mi się podobają jakies kolorowe formy typu snakeskin czy leopardy czy raczej takie bardziej dzikie i pasiaste więc bardzo chętnie bym pooglądał. Raczej pokolenie Fx, mentalnie mam problem z rybami z odłowu, nie bardzo chcę do tego rękę przykładać. Zakup ze zdjęć itp też raczej nie bardzo. Wolę podjechać i na miejscu wybrać co mi się spodoba. Napinki czasowej nie mam więc jeśli ktoś z członków forum będzie miał coś do sprzedania to chętnie się zainteresuję. Raczej ryby młode ale nie całkiem małe, pewnie tak koło 10-12 cm. Nie celuję w wystawy, nie muszą być idealne konkursowo byle zdrowe i bez oczywistych defektów, na hodowlę nie będę miał czasu (w sensie rozmnażania) więc raczej wad nie pomnożę.
Zbiornik koło 530 l brutto plus 130 l w sumpie. Będę celował w stadko koło 7-8 sztuk.
Pozdrawiam i dziękuję za radę.
Michał
Od jakiegoś czasu chodzi za mną powrót do dyskowców. Czy w okolicy Krakowa (szeroko rozumianej tzn. np Katowice czy Rzeszów też sa ok) są jakies godne polecenia hodowle? Cały czas nie mogę się zdecydować czy bardzie mi się podobają jakies kolorowe formy typu snakeskin czy leopardy czy raczej takie bardziej dzikie i pasiaste więc bardzo chętnie bym pooglądał. Raczej pokolenie Fx, mentalnie mam problem z rybami z odłowu, nie bardzo chcę do tego rękę przykładać. Zakup ze zdjęć itp też raczej nie bardzo. Wolę podjechać i na miejscu wybrać co mi się spodoba. Napinki czasowej nie mam więc jeśli ktoś z członków forum będzie miał coś do sprzedania to chętnie się zainteresuję. Raczej ryby młode ale nie całkiem małe, pewnie tak koło 10-12 cm. Nie celuję w wystawy, nie muszą być idealne konkursowo byle zdrowe i bez oczywistych defektów, na hodowlę nie będę miał czasu (w sensie rozmnażania) więc raczej wad nie pomnożę.
Zbiornik koło 530 l brutto plus 130 l w sumpie. Będę celował w stadko koło 7-8 sztuk.
Pozdrawiam i dziękuję za radę.
Michał
-
- nowicjusz
Re: hodowcy koło Krakowa
Witam ponownie. Może ktoś coś słyszał? Może ktoś z forum jest z Krakowa?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Może wpadnij do Poznania na mistrzostwa, będzie co oglądać, sporo dyskowców w akwariach ozdobnych, nie tylko w tych konkursowych.
Kilku hodowców też na miejscu pod ręką do pogadania się znajdzie.
Kilku hodowców też na miejscu pod ręką do pogadania się znajdzie.
-
- nowicjusz
W sumie rada dobra ale chyba i tak wolałbym coś z okolicy. Dziękuję ale jednak proszę o jeszcze. ... 

- marcinw
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marcin Wilk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Częstochowa
Na naszym forum jest kilku hodowców z tych okolic ale widać wszyscy na tyle skromni że żaden nie chce się ujawnić... Apeluję do nich tutaj - odezwijcie się bo człowiek w potrzebie 

-
- nowicjusz
Przychylam się do prośby
byłem na giełdzie w Krakowie i chyba bym wolał uniknąć zakupu ryb w tym miejscu.

-
- junior
- Imie i Nazwisko: Grzegorz Bucki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wola Radziszowska
Jak jesteś z Krakowa to możesz wpaść do mnie to pogadamy i sobie oglądniezz co teraz u mnie pływa z młodych ale jeszcze nie nadają się na sprzedaż bo za młode.
-
- nowicjusz
Dzięki. Poszło na priva.
- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
Masz rację.michaln pisze:Przychylam się do prośbybyłem na giełdzie w Krakowie i chyba bym wolał uniknąć zakupu ryb w tym miejscu.
Giełdę sobie odpuść!!!!
Najlepiej brać ryby prosto od hodowcy i się nie napalać.
Wcześniej trzeba przygotować odpowiednio wodę w baniaku, by parametry się zgadzały - hodowca = nabywca.
Zakup w jednym źródle. Nie mieszać ryb !!!!!
Tyle rad.
Jest kilku dobrych hodowców - między innymi w Katowicach lub nieco dalej.
Czasem warto jechać nieco dalej by osiągnąć satysfakcjonujący i oczekiwany efekt.
Powodzenia.
-
- nowicjusz
Dzięki Ambra. A masz kogoś konkretnego na myśli?
- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
Mammichaln pisze:Dzięki Ambra. A masz kogoś konkretnego na myśli?

Odpowiem więc nieco pokrętnie

Oto lista:
- Krzysztof Kluczka,
- Janusz Zajonz,
- Kazimierz Kraćkowski,
- Robert Rekruciak,
- Andrzej Nowicki,
Przepraszam, że nie wymieniam kolejnych .................
To akwaryści rozmnażający hodowlane dyskowce, czyli to co Cię interesuje.
Każda z tych hodowli ma plusy i minusy, bo ideał nie istnieje. Sam musisz się dowiedzieć nieco więcej o każdej z nich i dokonać wyboru. Żadna z hodowli nie posiada wszystkich form barwnych, więc musisz sprawdzić, kto spełni Twoje oczekiwania.