9 powodów ktore dysklasyfikuja ryby azjatyckie jako dobre

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 15 mar 2006, 19:21

Wypowiem sie w temacie bo od poczatku mojej przygody z paletkami mam tylko azjatki od Darka.Z tego co zauwazylem ryby z Azji moglyby byc naprawde super... gdyby tylko kitajce nie dawali nam badziewia.Moje zdanie jest takie ze oni najlepsze nie puszczaja na rynek,a juz napewno nie nasz.To ze mozna miec ladne azjatki a nawet piekne,mozna sie przekonac ogladajac roznego typu wystawy,strony,lub nawet w Rzeszowie byly azjatki i nie jeden mowil ze tak jak sa wybarwione azjatki to zadne inne.Problem w tym ze nam daja chłam.nie ma w tym winy Darka i tu niestety aby kupic dobra rybe trzeba kupowac juz taka w miare wyrosnieta.W sumie kupilem u Darka kilkanascie ryb,i niektore wyrosly na bardzo ladne inne nie.Ale ja zawsze kupuje 5zl-owki i pretensji miec nie moge.Ryby natomiast zawsze sa w dobrej kondycji,choc ich chodowla wg wielu jest trudniejsza.Ja nie potwierdzam choc tez nie zaprzeczam.

Do kolegi ZygmuntaW: jesli sie Tobie nie podoba miejsce w ktorym byles (czyt.u Darka)
to trudno,ale nie podoba mi sie w jaki sposob to przedstawiles.Zastanawiam sie ile kosztuja ryby w Duisburgu... Byles tam?

Ogolnie chcialem napisac iz nie podoba mi sie nagonka na Darka.Nie jest moim przyjacielem,wiec jestem obiektywny.Ale jest kolegą klubowym,ktory mi pomogl juz nie raz (nawet jesli robil to dlatego ze kupuje u niego ryby,to niewazne bo wielu z nas tego nie robi czyt.pomaga).Skonczyl sie wątek "kryptoreklamy" to odzyl watek kiepskich azjatek?Bez sensu.

Na zakonczenie rybka ktora kupilem u Darka i zabieram do Krakowa:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=970
I dodam tylko ze w rzeczywistosci jest duzo piekniejsza,a to dlatego ze na fotografowaniu znam sie jak na chodowli selera.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 15 mar 2006, 19:28

Ale Darku ja Cię szanuje uwazam za super faceta i kolege.I mnie złości jak w co drugim poście Twoje imie jest szargane już pisałem gdzieś że nikt nie może dać gwarancji na ryby wielkosci 5zł.Założe sie że jakby ktoś powiedział ze daje Ci 10tysięcy znajdź mi Chempiony pewnie byś takie znalazł.A ludzie oczekują ze za 20-30zł sztuke kupią 10 ryb i chcą mieć same czempiony.Nie tędy droga.

A właśnie widze jacy są ludzie.Pomagasz im a poźniej Cię rownają z błotem.

P.S Ja nie kupowałem ryb u Darka i zadne pytanie do niego nie zostało bez odpowiedzi i pomocy to cos znaczy

stefan
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: stefan » 15 mar 2006, 19:35

Chciałem kupic kilka rybek, może ktoś mi zarekomenduje dobrego hodowcę, najlepiej żeby był członkiem PKMD

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 15 mar 2006, 19:39

lepiej nie w tym wątku bo znów afera się zrobi...

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 15 mar 2006, 19:54

Stefan a z jakiego miasta jesteś najlepiej żebyś miał niedaleko i sam mógł obejrzec rybki.Moze byś profil uzupełnił?

Awatar użytkownika
jwaniec
junior
junior
Imie i Nazwisko: Jacek Chowaniec
Kontaktowanie:

Post autor: jwaniec » 15 mar 2006, 19:58

Masz rację "zelik" za 20-30 zł ciężko kupić ładną rybę, ale co zrobić jak kupujesz rybkę za 220zł ze świadectwem itd. i dalej okazuje się ,że jest to odpad. Tak jak już wcześniej wspomniano ryby jakie przychodzą do nas z Azji i nie tylko są któregoś sortu. Sam od dłuższego czasu "poluję" na ładne paletki i jak narazie z mizernym skutkiem i wcale nie szukam ładnych za 20-30zł. Co do polecenia hodowców jaki jest problem przecież można wysłać wiadomośc na priv. Sam chciałbym aby ktoś mi polecił dobrego hodowcę, nawet nie musi być dobry może być wstrętny;) ważne ,żeby ryby miał ładne:) i bardzo ucieszy mnie to jak to będą "AZJATKI" bo prawda jest taka,że kolorystycznie nie mają sobie równych (mówię o rybach)
pozdrawiam Jacek

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 15 mar 2006, 20:18

Panowie sprawa rybek od Darka nie rozbija sie o rybki za 10 czy nawet 100 zł z tego co wiem chłopaki juz dawno odpuscili ,ale jak ten wątek odżyje pewnie sie wypowiedzą. Otóz ryby o których mówi Wojtasik kosztowały po kilkaset każda !! i miały miec certyfikat. Certyfikat moze jest ale mozemy sobie nim tyłek wytrzec. Sprawa jest taka: nawet ja kupie ryby od Darka jak mi powie ( da gwarancje) ze ryba bedzie taka jak na zdjedciu z hodowli. Kupowanie ryb dorosłych jest bezcelowe bo tracimy cała przyjemnosc wzrostu i rozwoju rybki. Powiem tak ktos gdzies napisał ze nie ma szans rozpoznac rybki 5cm championa. Niech mi ktos powie do cholery jakim cudem na całe forum i przynajmniej z tych ludzi co znam kupione co najmniej kilkanascie a moze nawet kilkadziesiąt leopardów/skarletów nie ma ani JEDNEGO championa. Jak ktos zna odpowiedz to bardzo chetnie ją poznam. Bo z tezą ze nie ma zadnej pewnosci co sie kupuje jak ryba jest mała sie zgodze tylko otwartą sprawą zostaje moje postawione wyzej pytanie.
Jakis czas temu importowałem ryby z niemieckiej hodowli Stendker coz na 5 red fire zakupionych w wielkosci 10cm mam 1 super czerwonego co daje jakies 20%. Niech ta powtarzalnosc wynosi 10% w Azji pytam gdzie ryby obiecane przez importera ?? Bo na kilka osób i kilkanascie - kilkadziesiąt musi sie trafic jakas ryba która powtórzy cechy rodzica. No chyba ze zamawiamy "cos" a dostajemy cos innego. Ryby które miały byc scarletami które widziałem u kolegów chyba nawet koło akwarium ze skarletami nie pływały - to są po prostu pigeony i to delikatnie ujmując średniej jakosci.
Co do reklamacji to Darku nie pisz ze sa jakies bo z tego co wiem z tymi reklamacjami bywa róznie, z chłopakami o których pisze a jak bedzie trzeba pewnie sie wypowiedzą nie rozliczyłes sie za te rybki pseudo-leo/skarlety. Mimo telefonów w tej sprawie.
Podsumowując jak juz pisałem niegdys tez sprowadzałem ryby. Tez miałem reklamacje niektóre ciezkie, rozwiązań szukałem zawsze posrodku ale i tak nie zawsze konczyło sie to w sposób zadowalający mnie i klienta. Dlatego zarzuciłem temat i zrezygnowałem z tego typu imprez. Roznica miedzy mną a Darkiem i Hico jest taka ze oni nazywają sie profesjonalistami, ze z tego zyją. ( no i co za tym idzie zdecydowanie rózni sie moja i ich marża). Wiec skoro zajmują sie tym tematem zawodowo pozwólmy sobie na słowa krytyki i nir róbmy z nich takich nietykalnych. Moze krytyka spowoduje ze w pewnym momencie Darka zaczną mocniej naciskac klienci a Darek swoich dostawców co zaowocuje super rybkami sprowadzonymi z Azji lub innych krajów. Czego mu i nam wszystkim serdecznie i z całego serca życze. Pamietajmy o jednym z nami w pracy/szkole tez nikt sie nie pieści jak cos jest nie tak, wiec na pewno nic sie nie stanie jak ktos wypowie sie na temat towaru zakupionego i konkretnego sprzedawcy.

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 15 mar 2006, 20:34

Akurat ten sprawy nie znałem.Wypowiadałem sie co do niektórych głosów.

Jeszcze te 30-50 czy nawet 100zł to ok trudno.Ale jeśli to było kilkaset no to jakaś gwarancja musi być.

Jest ktoś kto kupił Leoparda małego i wyrósł mu prawdziwy Leo?Czy to tylko mity na podstawie fotek?

Ja widze jedno rozwiązanie kupuje ryby za kilka set złotych z certyfikatem nie przypominają tego czym miały być zwrot pieniędzy za ryby i niech je sobie "hodowca" w buty wsadzi

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 15 mar 2006, 20:53

KOLEDZY!!
Jak widzę dysksja przenosi się z wątku na wątek, ale czy jest konstruktywna??
Proszę o kontrolowanie swoich wypowiedzi. Swoje żale prosze załatwiać na priva. Wypowiedzi obraźliwe bedą usuwane a autor karany ostrzeżeniem lub banem..
Jak widać jest już kilka ostrzeżeń a nawet jeden ban.

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 15 mar 2006, 21:15

Mirku szczerze mówiąc to mnie mało interesuje czy kupie od tej osoby czy od innej.Własnie pytałem pare osób od kogo warto kupić ryby i odpowiedzi mam podobne.Dlaczego nie moge zapytać od kogo kupic ryby bo inni sie obrażają? Mam ryby od Pana Mordarskiego mam też sklepowe, ale apetyt rośnie.Z moich rozmów i przemyśleć wyszło mi że jedne z najlepszych odmian niebieskich będzie miał Janusz.Niestety Janusz wyjeżdza i jestem znowu w pukcie wyjścia

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 15 mar 2006, 21:42

Kolego Zelik.
Nie wiem dlaczego kierujesz swoją wypowiedź właśnie do mnie.
Mało mnie to interesuje od kogo bedziesz kupował ryby. Twoje przemyślenia również. Forum nie jest miejscem do rozważań na temat : od którego hodowcy lub handlowca są lepsze ryby. takie rozważania to proszę priva.
Trzeba pamiętac o tym, że sami mamy duży wpływ na to jakie ryby wyhodujemy z zakupionego materiału.

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 15 mar 2006, 21:49

Troszkę Panie Mirku Pan przesadza i Pana wypowiedzi sa mało przyjemne.Jesli forum nie jest do wyrażania swoich przemyśleć i zdań to po co ono jest?

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 15 mar 2006, 22:04

Bo widzisz kolego nie jestem tutaj jedynie dla przyjemności, tylko aby troszkę ostudzić atmosferę :wink: . A cała ta nagonka już mnie drażni. Forum powstało po to aby sobie wzajemnie pomagac i coś wspólnie budować, a nie obrażać się i jątrzyć.
Przemyślenia ..... jak najbardziej, ale nie w kwestii handlu , ale problemów i sukcesów hodowlanych.

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 16 mar 2006, 09:56

Widze ,ze mam zagorzałych fanów .

Nie moja wina ,ze nie masz pojecia o czym piszesz .
Sprawa dotyczyła Golden Leopardów nie Scarletów .

Nawet nie wiesz co to jest a wyrazasz swoje wiekopomne opinie ,dla Twojej wiedzy są to Leoprady snakes skin i nazwa przyporzadkowana przez farme dla nic to Scarlet .

Mam kilku zagorzałych fanów typu nieudacznik Don Juan(Maciek ) ,który tak krzyczał na zjezdzie co on nie zrobi w swiecie alkwarystycznym ,dzis zostało juz po nim tylko wspomnienie ,nawet Nick zmienił ,zeby mało kto go chyba pamietał .
Gdzie dziś jestes Macku ?,nagle nawróciłes sie na nauczyciela ,gdzie Twoje plany wielkiego hodowcy ,stuliłes uszy po sobie i szczekasz ?

Mógłbym tak klepac ale nie warto ,bo nic to nie da ,sieje tylko ferment.
Dołączam fotke małego scarleta i porównajcie sobie z fotką na stronie.

Pozdrawiam DAREK
Załączniki
leo ss (scarlet),nawet nie tydz po przylocie.JPG
leo ss (scarlet),nawet nie tydz po przylocie.JPG (22.49 KiB) Przejrzano 5950 razy

Awatar użytkownika
czarnymp
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: czarnymp » 16 mar 2006, 14:49

zachowujecie się jak dzieci (mówię o ludziach którzy się tu przekrzykują) - jak malutkie dzieci w piaskownicy. byłem już świadkiem rozmowy na ten temat na forum podlaskim, którą niestety przez pomyłkę sam rozpoczełem. wszystko zawsze kończy się wyzwiskami i tylko tym. nikt nikogo do swoich racji nie przekonuje. ja mogę wiele i dobrego i złego powiedzieć o Azjatyckich, niemieckich i polskich rybkach. tu nie chodzi skąd sa te rybki tylko kto je sprzedaje. sam kupuje i sprzedaję różnym znajomym. zawsze staram się nie oszukiwać i jeśli mam jakąś niepewność co do ryby to mówię ze jest nie na sprzedaż i po sprawie. przecież jak się raz kogoś oszuka to już nie wróci i p[o kliencie (robię w handlu więc trochę się znam na tym). chłopcy moi mili: przestańcie się nawzajem opluwać!! zajmijcie się sprzedażą dobrego materiału na nasz rynek. niech wielkie marketowe sklepy zoo sprzedają małym dzieciom "kulawe" paletki. niedługo już przestaną to robić bo my będziemy mieli mnustwo dobrych i odpowiednio tanich ryb na naszym rynku. walczcie o to właśnie, a nie o inne rzeczy. kupowałem od Stendkera i się szczury trafiły, kupowałem od poważnych hodowców z Polski i nie zawsze było super, a i z Azji też się naciołem na lipę. Tak się stało bo mnie wydym...li sprzedawcy!!

więc uścislając ten monolog: bądzmy szczerzy, poważni, mniej mściwi i dla urozmaicenia szczerzy, a napewno każdy dojdzie do swoich celów.

akwarystyka to nie polityka. nie każdy słucha ojca Rydzyka.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2006, 17:07 przez czarnymp, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”