Witam,
Zakupiłem po kilku latach przerwy nowe akwarium 240 L. Długość 120 cm. Miałem tak jak dawniej hodować pyszczaki, ale mój wybór padł teraz na paletki. Z tego co jednak już poczytałem nasuwa mi się kilka pytań na które prosiłbym o odpowiedź:
1. Czy jako początkujący w zasadzie akwarysta porywać się na dyskowce?
2. Czy mój zbiornik nie będzie dla nich za mały?
3. Woda w kranie ma odczyn PH=7,6 (dane uzyskane z wodociągów) - jak ją obniżyć, aby paletki ją zniosły?
4. Czy filtr OR będzie niezbędny?
Nie chcę popełnić falstartu, a tym bardzie by wyszło to z niekorzyścią dla ryb, dlatego zanim zacznę wolę zapytać Was.
Czy w ogóle warto zaczynać w moim przypadku?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Re: Czy w ogóle warto zaczynać w moim przypadku?
Nestor pisze: ↑31 gru 2022, 16:08Witam,
Zakupiłem po kilku latach przerwy nowe akwarium 240 L. Długość 120 cm. Miałem tak jak dawniej hodować pyszczaki, ale mój wybór padł teraz na paletki. Z tego co jednak już poczytałem nasuwa mi się kilka pytań na które prosiłbym o odpowiedź:
1. Czy jako początkujący w zasadzie akwarysta porywać się na dyskowce?
Dlaczego, nie? Należy kupić na raz obsadę z dobrego źródła i nic nie zmieniać. Rośliny i ryby to nie koniecznie na początek dobre połączenie
2. Czy mój zbiornik nie będzie dla nich za mały?
Nie, ale będziesz miał więcej pracy - podmian wody
3. Woda w kranie ma odczyn PH=7,6 (dane uzyskane z wodociągów) - jak ją obniżyć, aby paletki ją zniosły?
Podaj pozostałe parametry - No2, No3, TWW, TWO
4. Czy filtr OR będzie niezbędny?
Nie koniecznie, ale podaj parametry
Nie chcę popełnić falstartu, a tym bardzie by wyszło to z niekorzyścią dla ryb, dlatego zanim zacznę wolę zapytać Was.