witam
Powolutku zaczynam się przygotowywać do całkowitej zmiany mojego zbiornika, poto aby zamiszkała w nim parka paletek i chciałabym posić o ewentualne uwagi odnośnie moich planów.
Poniewaz mój akwarium ma za zadanie cieszyć oko chciałabym zaplanować jego wnętrze tak, aby było możliwie jak najbardziej sterylne przy zachowaniu walorów estetycznych.
Planuję umieścić w nim około 8 pędów LIMNOPHILI AQUATICI i pare anubiasów NANA. Jako podłoże planuję piasek kwarcowy dodatkową dekoracją będą pocelanowe kolumny w stylu atlantyda dopasowane do tła. Mam dylemat jakie dobrać oświetlenie (moje akwarium oświetla 60 w), zależy mi aby oświetlenie uwypuklało kolorystyke ryb a jednoczesnie nie dawało zbyt mocnego światła. Czy w tak urządzonym alwarium mają szansę dobrze się czuć?
apatrament dla paletek
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- cocoloco
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Hmm - pewnie tak dobrze jak turyści w grecji ............... ale szansa jest . Przecież rybie to w zasadzie wszysko jedno czy to gliniany stożek czy kolumna porcelanowa . Co do światła to też kwestia względna - moje w akwarium z oświetleniem HQI mają 1 Wat/ litr i czują się pewnie lepiej niż w sklepie gdzie siedzą przy 40 watowej żarówce . Paletka to dziwne stworzenie , jak ma czystą wodę i zdrowy pokarm akceptuje przeróżne warunki - ja mam jedną tylko uwagę może warto zmienić kolumny ze stylu antant na kariatydę .Jako podłoże planuję piasek kwarcowy dodatkową dekoracją będą pocelanowe kolumny w stylu atlantyda dopasowane do tła. Mam dylemat jakie dobrać oświetlenie (moje akwarium oświetla 60 w), zależy mi aby oświetlenie uwypuklało kolorystyke ryb a jednoczesnie nie dawało zbyt mocnego światła. Czy w tak urządzonym alwarium mają szansę dobrze się czuć?