moje palrtki nie jedzą
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
moje palrtki nie jedzą
Witam jestem poczatkujacy w hodowli paletek. Moje paletki sa plochliwe chowaja sie ciagle .Nawet jak maja jedzenie pod nosem to go nie jedza.
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Noo kolego,napisz cos wiecej.Przedewszystkim zacznij od parametrow wody,bo nikt Ci nic nie powie dopóki ich nie pozna.Co jak co ale paletki sa bardzo zalezne od parametrów wody.Mysle ze tu bedzie problem,bo jak sam piszesz jestes poczatkujacy i poprostu mozesz nie wiedziec jakie warunki masz stworzyc tym rybkom.Widze rowniez inne rybki wiec stawiam na wode.Inna sprawa ze masz tylko dwie paletki a to ryby stadne wiec wesołe raczej nie będą...
Re: moje palrtki nie jedzą
Sławek bardzo dobrze radzi - zwłaszcza, że masz dosyc' liczną obsadę jak na taki litraż.bobslay pisze:Witam jestem poczatkujacy w hodowli paletek. Moje paletki sa plochliwe chowaja sie ciagle ......
Szybko zbadaj wodę. I to nie tylko twardości i ph. Ważne bedzie też ustalenie poziomu NO 3 i NO 2 (masz dużo rybek, w tym kilku "wysokowydajnych producentów" pochodnych azotu)
Inna sprawa, że takie zachowanie paletek występuje też w czasie ich "aklimatyzacji".
Jeżeli masz je stosunkowo krótko (do kilku dni), to normalny objaw.
Jak się przyzwyczają do nowego otoczenia i nowych warunków, to powinny zacząc' pływac' odważniej i jeśc'.
Również jestem pocztakujacy w hodowli paletek 2 dni temu kupilem 5 turkusów i jescze jakas jedna (stadko 5 malych o wielkosci(srednicy ok. 5,6 cm) a ta duza ok15cm srednicy.
Parametry mam nastepujace pH 6,5 a TwO okolo 12. Rybki ciagle siedza w katach lub w jakichs zakamarkach nie wiem co moze byc powodem takiego zachowania. Są bardzo bojazliwe jak wyjda na srodek akwa od razu jak zobacza czlowieka uciekaja. Bardzo prosze kogos o rade.
PS: Moje akwa ma 375l.
Parametry mam nastepujace pH 6,5 a TwO okolo 12. Rybki ciagle siedza w katach lub w jakichs zakamarkach nie wiem co moze byc powodem takiego zachowania. Są bardzo bojazliwe jak wyjda na srodek akwa od razu jak zobacza czlowieka uciekaja. Bardzo prosze kogos o rade.
Patrz mój post wyżej - taka ich natura, więc daj im nieco czasu !!miko25 pisze:Również jestem pocztakujacy w hodowli paletek 2 dni temu kupilem 5 turkusów i jescze jakas jedna (stadko 5 malych o wielkosci(srednicy ok. 5,6 cm) a ta duza ok15cm srednicy.
Jeżeli boisz się, że się " pozabijają" o szyby, to zasłoń częśc' akwarium lub wstaw duży korzeń (płaski kamień).
I ważne na początek - do akwarium staraj się podchodzic' powoli i jak najmniej gwałtownych ruchów. Najlepiej przez dzień - dwa w ogóle ograniczyc' do niezbędnego minimum zbliżanie się do akwy (wiem, że to "nówka" i kusi niemiłosiernie).
- marcinw
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marcin Wilk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Częstochowa
możesz dodać sól niejodowaną do akwa. Po wczorajszej debacie ustaliliśmy wspólnie że dawka pól kilograma na 100 litrów wody jest optymalna. Sól powoduje że ryby stają sie mniej płochliwe a dodatkowo działa leczniczo w wielu przypadkach. Pamiętaj że ma to być sól niejodowana. Następnego dnia podmiana 25% wody, kolejnego to samo i tak przez 4 dni. Obserwuj cały czas ich zachowanie - nie musisz karmić na siłę. Przy przerybieniu i częstym karmieniu (a szczególnie gdy pokarm zalega niezjadany) ciężko utrzymać poziom związków azotu w normie. Przyzwyczaj się też do częstych podmian wody - to chyba najważniejsze. I na koniec - nie uciekaj się od razu do chemii.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Izka - ustalcie proszę jak z tą podmianą ma byc'Izabelka pisze:podmiana wody dopiero po trzech dniach Marcinku, chyba do końca nie wysłuchałeś wskaówek Franza.![]()

Ze słów Marcina wynika, że gdy dzisiaj wlewam roztwór soli, to jutro podmieniam wodę , pojutrze znowu wlewam roztwór, popojutrze podmieniam - i tak dalej - razem cztery razy .
Z Twoich słów wynika, że cały cykl się wydłuży o 12 dni - przyznasz, że różnica znaczna, bo zgadza się tylko ilośc' zużytej soli

- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Ze słów Franza wynikało to tak:
dzień 1 pół kilo soli na 100l wody
dzień 2 czekamy i obserwujemy
dzień 3 czekamy i obserwujemy
dzień 4 podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 5 podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 6 podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 7 podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 8 ryba wraca "do domu"
w całej operacji chodzi o to żeby stopniowo zmniejszać zasolenie nim ryba wróci do zbiornika ogólnego( chyba że ktoś nie ma roślin i operację przeprowadza na całej obsadzie w ogólnym).
dzień 1 pół kilo soli na 100l wody
dzień 2 czekamy i obserwujemy
dzień 3 czekamy i obserwujemy
dzień 4 podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 5 podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 6 podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 7 podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 8 ryba wraca "do domu"
w całej operacji chodzi o to żeby stopniowo zmniejszać zasolenie nim ryba wróci do zbiornika ogólnego( chyba że ktoś nie ma roślin i operację przeprowadza na całej obsadzie w ogólnym).