czym jeszcze karmić?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
czym jeszcze karmić?
Witam wszystkich ,mam pytanie (bo wiem że tu jest masa fachowców, którzy naprawdę potrafią doradzić).Otóż chodzi mi o jedzonko dla paletek, czym tak naprawde karmić aby mieć piękne zdrowe duże okazy(pomijam wode ,warunki do życia bo to podstawa).Ja do tej pory karmiłem swoje palety sercem indyczym które sam przyrządzałem z czosnkiem wibowitem i płatkami D50, karmiłem również pokarmem suchym tj granulat i płatki, oraz mrożoną artemią.Przy takim menu wszystko w sumie było ok ale czym jeszcze dobrze jest karmić.Wiem że mi doradzicie bo zamierzam od nowa zając sie dyskami( woda już czeka a za parę dni będą pływać młode dyski wielkości 2-3 cale) i chce dać im wszystko to co dobre do jedzonka a nie przesadzić z czymś. Dzięki z góry za rady i pozdrowionka dla Wszystkich!
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Witam,
Mam nadzieję uzyskasz tutaj mnóstwo podpowiedzi, ja sam nie wiem czym jest najlepiej karmić paletki, myślę, że wiele opini czasem odmiennych będzie, ale powiem Ci co u mnie się sprawdza i co ja robię, sam decyduj.
Ja karmię mieszanką serca wołowego ze szpinakiem, krewetkami, vibovitem, czosnkiem, bananem, d50 i dużą domieszką spiruliny.
Czasem karmię samą spiruliną, albo suchym discus gran, by ciągle serducha nie jadły.
Chcę zacząć hodowlę żywego wazonkowca dla urozmaicenia, ale jeszcze
nie wystartowała.
Powodzenia,
Tom-ek
Mam nadzieję uzyskasz tutaj mnóstwo podpowiedzi, ja sam nie wiem czym jest najlepiej karmić paletki, myślę, że wiele opini czasem odmiennych będzie, ale powiem Ci co u mnie się sprawdza i co ja robię, sam decyduj.
Ja karmię mieszanką serca wołowego ze szpinakiem, krewetkami, vibovitem, czosnkiem, bananem, d50 i dużą domieszką spiruliny.
Czasem karmię samą spiruliną, albo suchym discus gran, by ciągle serducha nie jadły.
Chcę zacząć hodowlę żywego wazonkowca dla urozmaicenia, ale jeszcze
nie wystartowała.
Powodzenia,
Tom-ek
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Ja karmię sercem w 6 różnych mixach własnej roboty, kluskami własnej roboty, małżami, artemią żywą i mrożoną, kryllem, gammarusem mrożonym, wazonkowcem żywym, dendrobeną żywą , granulaty 3 rodzaję , spirulina, płatki czosnkowe tropical, czasem dostają pokrojonego banana , melona lub inne owoce.
IMHO tak urozmaicone menu, jest korzystne dla palet.
IMHO tak urozmaicone menu, jest korzystne dla palet.
- Jeki
- entuzjasta
Tomek jak masz uraz do mrożonek, to zrób paletkom kluski.
1 jajo, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, vibowit, jaja krabów, plankton,ikra, spirulina, szpinak ma to być jak ciasto do naleśników, wlewasz na wrzątek, parzysz ok 1 min. i na sitko , odcedzasz, na płaski placek do zamrażalki. skład można zmienić, ale mrożonki których się boisz, tu są sparzone , więc problemów nie przyniosą.
1 jajo, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, vibowit, jaja krabów, plankton,ikra, spirulina, szpinak ma to być jak ciasto do naleśników, wlewasz na wrzątek, parzysz ok 1 min. i na sitko , odcedzasz, na płaski placek do zamrażalki. skład można zmienić, ale mrożonki których się boisz, tu są sparzone , więc problemów nie przyniosą.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Cześć Jeki,
Dziękuję za przepis na kluski. Fajny, sam posmakuję ...
Nie mam z nimi doświadczenia, więc wybacz że pytam, być może o oczywiste dla Ciebie sprawy:
Czy kluski mocno brudzą wodę?
Czy jak serducho wpływają na podwyższenie się no3 i po4?
Gdzie kupujesz jaja krabów, plankton i ikrę?
Powoli nabieram ochoty na mrożoną artemię ... ale powoli ... rozmyślać zaczynam dopiero ... he he ... czy dla artemii nie zrobić wyjątku.
Żywa dendrobena, którą pisałeś, że podajesz jest ze sklepów zoo, jak dla wędkarzy? Nie boisz się jakiś chorób i pasożytów roznoszonych przez dżdżownice? Jest to bezpieczne?
Pozdrawiam, Tom-ek
Dziękuję za przepis na kluski. Fajny, sam posmakuję ...
Nie mam z nimi doświadczenia, więc wybacz że pytam, być może o oczywiste dla Ciebie sprawy:
Czy kluski mocno brudzą wodę?
Czy jak serducho wpływają na podwyższenie się no3 i po4?
Gdzie kupujesz jaja krabów, plankton i ikrę?
Powoli nabieram ochoty na mrożoną artemię ... ale powoli ... rozmyślać zaczynam dopiero ... he he ... czy dla artemii nie zrobić wyjątku.
Żywa dendrobena, którą pisałeś, że podajesz jest ze sklepów zoo, jak dla wędkarzy? Nie boisz się jakiś chorób i pasożytów roznoszonych przez dżdżownice? Jest to bezpieczne?
Pozdrawiam, Tom-ek
dzieki Panowie, ja do tej pory tylko karmiłem własnie sercem indyczym oczywiście przyprawionym tak jak wyżej pisałem, no i granulat różny i suchy pokarm w płatkach, i karmiłem również mrożona artemią.Miałem troche przerwy z paletkami i zaczynam od nowa, stądf moje pytania.Słyszałem własnie że dobrze jest podawać kryl i spirulinę.Może jeszcze ktoś cos doradzi?Ach dawałem kiedys kluseczki lane i wogóle nie chciały sie tknąć tego.Pozdrawiam wszystkich,Jarek
- Jeki
- entuzjasta
Kluski brudzą wodę umiarkowanie, kirysy posprzątają resztki.
Na no3 i po4 wpływają jak inne pokarmy, najgorsze jest serducho i ... odchody palet.
Jaja krabów, plankton , ikrę itp. kupisz w kostkach z firmy katrinex, dlatego podaję w kluskach , bo są za drobne dla paletek, a są to bardzo wartościowe pokarmy( i parzenie na ewentualne problemy).
Możesz podawac artemię parzoną i wtedy nie musisz się jej już obawiać. Jedzą równie chętnie.
Dendrobenę podaję taką ze sklepu wędkarskiego, ale wcześniej chodzi u mnie na czystej ziemi z torfem(nie wiem czy w hodowlach czegoś nie dodają), dobrze ją 24h przed podaniem przerzucić do pojemnika z parzonymi płatkami , aby wyczyściła się z resztek ziemi. Możesz pozyskac robale z ogródka, myślę ze też będą w porządku.
IMHO jeżeli zapewnisz paletką dobre warunki , to choróbska Ci nie grożą.
Degen powiedział nam na zoofestiwalu że 90% problemów , wynika z złej jakości wody i ja się z tym zgadzam. paletka jest nosicielem wicienia i radzi sobie z nim bez problemu, ale spróbuj pogorszyć warunki wodne, a wynik będzie .........
Kolega z tego forum , który na temat dysków mógłby niejednego dużo nauczyć , karmi mrożoną ochotką. Jego zdaniem przy odpowiednich warunkach hodowlanych, ryba poradzi sobie z nicieniem i innymi problemami i musi mieć racje bo na festiwalu jego ryby zajęły wysokie pozycje. Na ochotkę Cie nie namawiam , ale nie musisz aż tak bardzo obawiać sie np. artemi. Zapewnij rybom dobre warunki, częste podmiany a zapomnisz o chorobach, ich układ immunologiczny będzie na tyle silny ,że same zwalczą większość kłopotów.
Na no3 i po4 wpływają jak inne pokarmy, najgorsze jest serducho i ... odchody palet.
Jaja krabów, plankton , ikrę itp. kupisz w kostkach z firmy katrinex, dlatego podaję w kluskach , bo są za drobne dla paletek, a są to bardzo wartościowe pokarmy( i parzenie na ewentualne problemy).
Możesz podawac artemię parzoną i wtedy nie musisz się jej już obawiać. Jedzą równie chętnie.
Dendrobenę podaję taką ze sklepu wędkarskiego, ale wcześniej chodzi u mnie na czystej ziemi z torfem(nie wiem czy w hodowlach czegoś nie dodają), dobrze ją 24h przed podaniem przerzucić do pojemnika z parzonymi płatkami , aby wyczyściła się z resztek ziemi. Możesz pozyskac robale z ogródka, myślę ze też będą w porządku.
IMHO jeżeli zapewnisz paletką dobre warunki , to choróbska Ci nie grożą.
Degen powiedział nam na zoofestiwalu że 90% problemów , wynika z złej jakości wody i ja się z tym zgadzam. paletka jest nosicielem wicienia i radzi sobie z nim bez problemu, ale spróbuj pogorszyć warunki wodne, a wynik będzie .........
Kolega z tego forum , który na temat dysków mógłby niejednego dużo nauczyć , karmi mrożoną ochotką. Jego zdaniem przy odpowiednich warunkach hodowlanych, ryba poradzi sobie z nicieniem i innymi problemami i musi mieć racje bo na festiwalu jego ryby zajęły wysokie pozycje. Na ochotkę Cie nie namawiam , ale nie musisz aż tak bardzo obawiać sie np. artemi. Zapewnij rybom dobre warunki, częste podmiany a zapomnisz o chorobach, ich układ immunologiczny będzie na tyle silny ,że same zwalczą większość kłopotów.
Panowie ja mrożoną artemie podawałem swoim paletką jakies ostatnie 2 lata i naprawde nic sie nie dzialo ale warunki jeśli chodzi o wode miałem naprawde cały czas super także z pewnościa wszystko praktycznie zależy od wody bo żadnych chorób u moich paletek nie było a karmiłem własnie tylko artemia mrożoną róznymi suchyni pokarmami i serduchem indyczym i dlatego pytałem Was co jeszcze tak naprawde jest jeszcze dobre i bezpiecznedo jedzonka dla dysków
jesli moge cos dodac
to moja mieszanka wyglada tak serce wolowe zmielone ,czosnek [1/4 ryby slono wodne,1/4 krewetki ,spirulina hawajska olej rybiz dorsza ,multi mineralyi sproszkowana chityna z pancerzy z krabow to wszystko zmielone} no i na koniec dodaje agaru rozpuszczonego w cieplej wodzie to po to zeby sie trzymalo kupy a poza tym urozmaicam im diete
to moja mieszanka wyglada tak serce wolowe zmielone ,czosnek [1/4 ryby slono wodne,1/4 krewetki ,spirulina hawajska olej rybiz dorsza ,multi mineralyi sproszkowana chityna z pancerzy z krabow to wszystko zmielone} no i na koniec dodaje agaru rozpuszczonego w cieplej wodzie to po to zeby sie trzymalo kupy a poza tym urozmaicam im diete