powoli trace sily
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
powoli trace sily
witam
pisze do Was moze w glupiej sprawie, ale ja juz trace sily i cieprliwosc. Otoz mam paletki od ponad pol roku. pozmieniam regularnie wode(RO+20%kranowka). jakis miesiac temu postnowilem podmienic 30% akwa wody i od tego monentu staly sie plochliwe mimo ze nie zmienilem parametrow wody. Tydzien temu odlowilem parke do innego akwa bo w ogolnym skladaly mi ikre.Od tego momentu to bardzo plochliwe sie zrobily.Siedza caly czas w kupie w ciemnym roku akwarium a jak sie tylko cos ruszy kolo akwa lub jakies drgania przejda to spierdzielaja tak szybko ze az rania sie o filtr lub korzen.Dodatkowo kilka dni temu dodtalem od Pszczoly 2 paletki.jak je wpuscilem to bylo jakies zainteresowanie w akwarium i te stare paletki ktore sie pochowaly wyszly.Myslalem ze to bylo brakiem towarzystwa, ale niestety znow sie pochowaly i dzis zauwazylem ze te 2 nowe maja biale pletwy wiec znow jakies chorubko je zjada.;(. Poradzcie co tu zrobic aby nie byly takie plochliwe tylko bardziej przyjacielskie? Co ja moge zle robic? Czy te moje rybymaja w psyhice ze sa plochliwe i tak bardzo sie boja? wczoraj jak podmienialem wode to jedynie wyszly i podplynely do szyby, juz sie ucieszylem,ale rano znow zonk siedza w kacie i sie nie ruszaja. Jesc jedza i nie sa ciemne, no moze troche ale to bardziej od ciemnego miesca gdzie siedza.
Moje akwa to 375L
parametry wody: PH 5.5 TWO 8-9
Dziekuje z gory za pomoc i rady
pozdrawiam
pisze do Was moze w glupiej sprawie, ale ja juz trace sily i cieprliwosc. Otoz mam paletki od ponad pol roku. pozmieniam regularnie wode(RO+20%kranowka). jakis miesiac temu postnowilem podmienic 30% akwa wody i od tego monentu staly sie plochliwe mimo ze nie zmienilem parametrow wody. Tydzien temu odlowilem parke do innego akwa bo w ogolnym skladaly mi ikre.Od tego momentu to bardzo plochliwe sie zrobily.Siedza caly czas w kupie w ciemnym roku akwarium a jak sie tylko cos ruszy kolo akwa lub jakies drgania przejda to spierdzielaja tak szybko ze az rania sie o filtr lub korzen.Dodatkowo kilka dni temu dodtalem od Pszczoly 2 paletki.jak je wpuscilem to bylo jakies zainteresowanie w akwarium i te stare paletki ktore sie pochowaly wyszly.Myslalem ze to bylo brakiem towarzystwa, ale niestety znow sie pochowaly i dzis zauwazylem ze te 2 nowe maja biale pletwy wiec znow jakies chorubko je zjada.;(. Poradzcie co tu zrobic aby nie byly takie plochliwe tylko bardziej przyjacielskie? Co ja moge zle robic? Czy te moje rybymaja w psyhice ze sa plochliwe i tak bardzo sie boja? wczoraj jak podmienialem wode to jedynie wyszly i podplynely do szyby, juz sie ucieszylem,ale rano znow zonk siedza w kacie i sie nie ruszaja. Jesc jedza i nie sa ciemne, no moze troche ale to bardziej od ciemnego miesca gdzie siedza.
Moje akwa to 375L
parametry wody: PH 5.5 TWO 8-9
Dziekuje z gory za pomoc i rady
pozdrawiam
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Jest wiele,wiele opcji.Mogło się zdarzyć że w dniu podmiany Twoja kranówa zawierała jakieś domieszki chemiczne lub inne a wtedy nawet te 20% które dodałeś do RO mogło zaszkodzić.
Co u Ciebie znaczy że podmieniasz regularnie wode?Pytam bo piszesz że jakiś miesiąc temu postanowiłeś podmienić 30% wody.Czy podmieniasz wode raz w miesiącu?
Czy mierzysz No2 i No3?Jeśli tak to napisz ile Ci wychodzi...
Czym zakwaszasz wode (bo przy ph 5,5 sądze że zakwaszasz).
Co do nowych paletek,białe płetwy mogą być spowodowane nagłą zmianą parametrów wody np.ph i wcale nie musi to być choroba.
Proponuje zrobić dokładne pomiary parametrów wody No2,No3 i inne.Podmieniaj najlepiej codziennie wode,jeśli dasz rade to lej narazie samo RO oczywiście uzdatnione wcześniej minerałami.
Z uporem będę powtarzał że woda to podstawa i tutaj należy zawsze na początku szukać rozwiązań.Powiedziało to już wiele mądrych osób a ja jedynie potwierdzam iż odkąd podmieniam dużo wody i utrzymuje jej stałe parametry,wogóle przestałem mieć problemy z dyskami.
Co u Ciebie znaczy że podmieniasz regularnie wode?Pytam bo piszesz że jakiś miesiąc temu postanowiłeś podmienić 30% wody.Czy podmieniasz wode raz w miesiącu?
Czy mierzysz No2 i No3?Jeśli tak to napisz ile Ci wychodzi...
Czym zakwaszasz wode (bo przy ph 5,5 sądze że zakwaszasz).
Co do nowych paletek,białe płetwy mogą być spowodowane nagłą zmianą parametrów wody np.ph i wcale nie musi to być choroba.
Proponuje zrobić dokładne pomiary parametrów wody No2,No3 i inne.Podmieniaj najlepiej codziennie wode,jeśli dasz rade to lej narazie samo RO oczywiście uzdatnione wcześniej minerałami.
Z uporem będę powtarzał że woda to podstawa i tutaj należy zawsze na początku szukać rozwiązań.Powiedziało to już wiele mądrych osób a ja jedynie potwierdzam iż odkąd podmieniam dużo wody i utrzymuje jej stałe parametry,wogóle przestałem mieć problemy z dyskami.
podmieniam raz w tygodniu. Ostatnio kupilem sobie Aqua SAfe do wody wodociagowej.W poniedzialek podmienilem 30% bo z regoly podmieniam 20%. na wiaderko 16L leje 2,5L wody z kranu i reszte RO i otrzymuje wode o ph 6,5. W wodzie moglo cos byc bo jak rozmnazam pielegnice to przy osttaniej ikrze bylo tak,ze jak sie maluchy wykluly to po 3 dnia cale stado padlo co jeszcze nigdy mi sie nie zdarzylo.Wiec moze wlewac sama wode RO? do tarlikow wlalem same RO i czuja sie w miare ok ale tez sa plochliwe.jakie mineraly dodawac do wody? Czy moze samo aqua safe wystarczy?
A ph 5,5 samo sie robi i niczym nie zakwaszam, a jak raz nie podmienilem 2 tygodnie to mialem ph 4,5.
pozdrawiam
A ph 5,5 samo sie robi i niczym nie zakwaszam, a jak raz nie podmienilem 2 tygodnie to mialem ph 4,5.
pozdrawiam
Prawdopodobnie masz bardzo duza produkcje azotanow (przekarmianie? przerybienie?) i stad wszystkie twoje klopoty. Podmiany 30% tygodniowo przy normalnym (40l/sztuka) zarybieniu doroslymi dyskami sa zbyt male zeby utrzymac niski poziom azotanow.ROSOL pisze: A ph 5,5 samo sie robi i niczym nie zakwaszam, a jak raz nie podmienilem 2 tygodnie to mialem ph 4,5.
pozdrawiam
J-23
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Swoją drogą przy twardości ogólnej 9 twardość węglanowa powinna wynosić w granicach 4 , to z tym ph coś jest nie tak , chyba ,że dodajesz CO2 , a wtedy masz zbyt dużo dwutlenku w wodzie i ryby mogą się źle czuć , będą płochliwe itd.
Nic nie wspominasz o tym ,że zakwaszasz wodę , w zasadzie to musisz podać trochę więcej informacji ,żeby Tobie pomóc.
Np Czy zakwaszasz wodę jeśli tak to czym , czy dodajesz CO2 , parametry NO3 , NO2.
Nic nie wspominasz o tym ,że zakwaszasz wodę , w zasadzie to musisz podać trochę więcej informacji ,żeby Tobie pomóc.
Np Czy zakwaszasz wodę jeśli tak to czym , czy dodajesz CO2 , parametry NO3 , NO2.
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Takie skoki ph są niekorzystne.Nie może być tak że masz dziś 6,5 a za kilka dni 4,5.ROSOL pisze:...
pozdrawiam
Taki spadek ph jest często spowodowany "bałaganem" na dnie akwarium (nie odmulanie np.przez dwa tyg.).
ROSOL musisz zadbać o akwarium.Inaczej nic z tego nie będzie.
Zmierz No3 i chyba wyjaśni się przyczyna płochliwości Twoich paletek!!!
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Skoro lejesz wodę z RO prawie 14 litrów i tylko 2 litry kranówki to moim zdaniem aqua safe nie potrzebujesz. Ja bym nie dawał tej chemii, chyba że wodę lejesz od razu do akwarium, nie masz czasu na jej 2 dniowe odstanie i choćby podniesienie temperatury do pokojowej.
Jak z takiego stosunku wody RO i kranówki osiągasz PH 6.5 nie mam pojęcia, ale może z kranu leje ci się PH 5.0 ...
Coś tu nie gra z testem chyba.
Myślę, że obok podmian wody, sprawdzenia NO3 musisz sprawdzić swoją karnówkę i wodę z RO dobrymi testami, by dojść do ładu w wodą.
Nie wykluczałbym awarii filtra RO skoro masz takie parametry wody do podmian jak podajesz bez żadnego kwasu.
Nie dajesz do tak dużej ilości wody RO żadnych minerałów, to może też być źródłem kłopotów jeśli jest tak już dość długo, to masz jałową wodę w minerały i wszystko co żywe cierpi. Są na przykład preparaty Planta Ganier PRO, lepiej lej je zamiast Aqua Safe.
Dodanie Aqua Safe natomiast teraz jak masz kłopot do akwarium może pomóc, pod warunkiem, że naprawdę przyczyną kłopotu jest woda kranowa i związki w niej zawarte.
Napisz coś o obsadzie w zbiorniku.
Jak z takiego stosunku wody RO i kranówki osiągasz PH 6.5 nie mam pojęcia, ale może z kranu leje ci się PH 5.0 ...
Coś tu nie gra z testem chyba.
Myślę, że obok podmian wody, sprawdzenia NO3 musisz sprawdzić swoją karnówkę i wodę z RO dobrymi testami, by dojść do ładu w wodą.
Nie wykluczałbym awarii filtra RO skoro masz takie parametry wody do podmian jak podajesz bez żadnego kwasu.
Nie dajesz do tak dużej ilości wody RO żadnych minerałów, to może też być źródłem kłopotów jeśli jest tak już dość długo, to masz jałową wodę w minerały i wszystko co żywe cierpi. Są na przykład preparaty Planta Ganier PRO, lepiej lej je zamiast Aqua Safe.
Dodanie Aqua Safe natomiast teraz jak masz kłopot do akwarium może pomóc, pod warunkiem, że naprawdę przyczyną kłopotu jest woda kranowa i związki w niej zawarte.
Napisz coś o obsadzie w zbiorniku.
- stachu
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
- Kontaktowanie:
Pokusze się o najbardziej banalne pytanie ile ryb masz w akwarium ?Napisałeś że po wyciągnięciu dwóch ryb reszta zaczeła się chować,może jest ich za mało ?
Paletki stają się płochliwe przy zbyt małej obsadzie w stosunku do objętości akwarium a mnogość ewentualnych kryjówek tylko tą płochliwość potęguje-bywa że płochliwość się udziela dlatego nowe paletki tez się chowają.
Dodaj ryby-lub najlepiej wyciągnij ryby z akwarium,zmień diametralnie jego wystrój i wpuść ryby przy zgaszonym świetle,najlepiej całą operacje wykonać nie karmiąc ryb wcześniej-przemyśl to
pozdrawiam-hej
Paletki stają się płochliwe przy zbyt małej obsadzie w stosunku do objętości akwarium a mnogość ewentualnych kryjówek tylko tą płochliwość potęguje-bywa że płochliwość się udziela dlatego nowe paletki tez się chowają.
Dodaj ryby-lub najlepiej wyciągnij ryby z akwarium,zmień diametralnie jego wystrój i wpuść ryby przy zgaszonym świetle,najlepiej całą operacje wykonać nie karmiąc ryb wcześniej-przemyśl to
pozdrawiam-hej
male prostowanie po badaniu ph po dodaniu kranowki jest 7 a nie 6,5
mam 7 palet przy czym teraz 2 mam male oraz z 10 kosiarek.Zauwazylem ze te male maja juz biale pletwy i przeszlo na 1 stara. mam dosc sporo roslin a przy kazdej podmianie wody jest odmulane troche dno. U mnie nie mam warunkow aby kranowka odstala wiec dlatego dodaje aqua safe. NIe mam jak sprawdzic NO3. Z filtra RO leci woda o PH 6 i 4 TWO.
NIe dodaje CO2.
karmie 2 razy lub czasem 3 razy dziennie
mam 7 palet przy czym teraz 2 mam male oraz z 10 kosiarek.Zauwazylem ze te male maja juz biale pletwy i przeszlo na 1 stara. mam dosc sporo roslin a przy kazdej podmianie wody jest odmulane troche dno. U mnie nie mam warunkow aby kranowka odstala wiec dlatego dodaje aqua safe. NIe mam jak sprawdzic NO3. Z filtra RO leci woda o PH 6 i 4 TWO.
NIe dodaje CO2.
karmie 2 razy lub czasem 3 razy dziennie
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Tak myślałem ,że z tym PH 5,5 to jakaś pomyłka , rozumiem ,że ph metru kolega nie ma , jeśli nie dodajesz co2 to sądzę że masz za wysokie no3 , nie chcę wyrokować ,ale na moje to masz grubo ponad 40 NO3 a co za tym idzie ryby się źle czują , są płochliwe itd , dlatego posłuchaj Sławka i kup dobry test na NO3 myślę ,że Tetra to dobry wybór.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
postanowliem zrobic generalne sprzatnie w akwarium.Wyjalem rosliny i pod roslinkami nawet "kurz" wyciagam. Mam pytanko, poniewaz stosuje takie granulki nawozu tetry pod roslinki, czy dodawac czy moze tez odpuscic sobie? Juz 3 paletki dalem do kwarantanny bo mialy biale wybrakowane pletwy. Z tymi nowymi musialem przyniesc. Wrzucilem je tylko do soli akwarystycznej i mam nadzieje ze wyjda z Tego. Mozew jutro kupie test, a w ogolnym mam ph 5.5 i jak podmienie 50% to moze podniesie sie do ph6
pozdrawiam
pozdrawiam