Mam pytanie!!!

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Oweno

Mam pytanie!!!

Post autor: Oweno » 20 gru 2006, 20:49

Mam akwarium 250 l w którym narazie pływają 3 paletki Marlboro Red (14 cm.) i skromna ekipa sprzątająca. Tylko jak kupie 5 paletek wielkości 5-6cm. to czy może być tak, ze wieksze paletki zdominują mniejsze i one nie urosną albo bedą rosły??
Z góry dziekuje
Oweno

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 20 gru 2006, 21:06

Może tak być jak się obawiasz, no może z tym zatrzymaniem wzrostu u 5 dokupionych sztuk małych palet to przesada, choć pewnie 1 szczurek w tej sytuacji może faktycznie powstać przy słabym karmieniu. Ale nie musi tak być, nie zawsze dominacje w stadzie ma największa paletka.
Sugeruję dokupienie tej samej, lub zbliżonej wielkości i rozmiarów paletek.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Re: Mam pytanie!!!

Post autor: wiesiek » 29 gru 2006, 10:42

Oweno pisze:Mam akwarium 250 l w którym narazie pływają 3 paletki Marlboro Red (14 cm.) i skromna ekipa sprzątająca. Tylko jak kupie 5 paletek wielkości 5-6cm. to czy może być tak, ze wieksze paletki zdominują mniejsze i one nie urosną albo bedą rosły??
Z góry dziekuje
Oweno
Tomek ma rację - nie zawsze największa jest dominantem, chociaż przy takiej różnicy wielkości (14/6) pewnikiem tak będzie :( A wtedy o "szczurki" nietrudno.
Ale uważaj - nawet gdy podrosną mniej niż oczekujesz, to i tak wkrótce będzie w 250 l. zbyt ciasno na taką liczną ekipę. Lepiej więc dokup mniej a deczko większych.

Awatar użytkownika
artifex
junior
junior
Imie i Nazwisko: artifex
Miejsce zamieszkania/miasto/: POLSKA

Re: Mam pytanie!!!

Post autor: artifex » 07 sty 2007, 04:03

Ale uważaj - nawet gdy podrosną mniej niż oczekujesz, to i tak wkrótce będzie w 250 l. zbyt ciasno na taką liczną ekipę. Lepiej więc dokup mniej a deczko większych.[/quote]
Dokładnie to jest najlepsze rozwiązanie:)
może się także zdążyć ze starsze paletki zamęcza któreś z młodych, w sumie mam małe doświadczenie ale osobiście miałem dwa przypadki kiedy dorosła paletka w ciągu dwóch dni zamęczyła 2 młode, ale taki ma specyficzny charakter wiec także radzę kupić powiedzmy 3 ale za to trochę bardziej podrośnięte. powodzenia

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”