Czyżby braki

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta

Czyżby braki

Post autor: jkkk3 » 19 lut 2007, 12:02

Witam
paletki skubia mi rosliny.Czy brakuje im jakichs witamin czy tak ma byc

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 19 lut 2007, 12:15

Jak to samice to mogą czyścić liście przed złożeniem ikry, czyli 'skubią' ale nie niszczą zielska.
Czy o takie zachowanie Ci chodzi?
Dajesz swoim paletkom spirulinę i suche poakrmy dla dykowców?
Jeśli tak nie powino im brakować zieleniny w diecie?
Moje jedzą z lubością spirulinę, tak zaczynam poranny posiłek posiłków, najpierw spirulina, po chwili danie główne.
Oprócz tego moje wcinają rzęsę wodną.

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 19 lut 2007, 13:49

_TOM_ pisze: (........)
O widzisz - to przyślij je do mnie na "ferie" ;) Jakis czas temu przytargało sie do mnie to paskudne "zielsko" i nie mogę tego za nic wyłapać :( , pleni sie paskudnie w zastraszającym tempie...

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 19 lut 2007, 18:54

Moje jedzą z lubością spirulinę
Qrcze: ups-mam nadzieję, że Piotrek nie wywali mnie z forum za takie skróty bo to nie po polskiemu :wink: Ale moje oprócz mięsa nic do paszczy nie biorą. Spirulina -beeeeee, rzesa -beeeeee tylko mięso i mięso-oczywiście dodaję troszkę zieleniny w moich miksach ale nie za dużo.

PS.?Jaki Pan, taki kram :cry: Ja też z roślin to lubię -szynkę , baleron i takie tam roślinne wynalazki :lol:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 19 lut 2007, 19:24

pleni sie paskudnie w zastraszającym tempie...
Taa to jest mankament, szczególnie dla 'holendrów'.
Ale dla baniaków z małą iloscia ziela, mocnym światłem to fajne mroki i klimaty z pistiami robi, przynajmniej u mnie, nadaje uroku.
Co do paletek jako lekarstwo na rzęsę to jak zjadają kilka sztuk rzęsy to wsio na jeden dzionek. Więc bqa potrzebujesz jakieś 2 setki palet i to nie tych od rafdisc.
Ja rzęsę poprostu siatką do łapania ryb zbieram z powierzchni raz w tygodniu. Gdyby nie piste zbierałbym 99%, i tak odrośnie w miesiąc, ale w pistiach i między nimi zostaje z 10%., więc odrasta w tydzień.
W krewetkarium 2 razy wyłowiłem wszystko z powierzchni, za miesiąc tafla zarosła całkiem, było kilka sztuk rzęsy w toni i pod korzeniami w mchu i na gąbce. Wystarczyło by w miesiąc pokryć całą taflę.
Spirulina -beeeeee, rzesa -beeeeee
Spirulina w płatkach dla moich też była beee, ale granulat się szybko nauczyły wcinać.
Dawałem zawsze po przegłodzeniu, czyli z rana albo po powrocie z pracy i zaskoczyły
szybko. Sprawdź granulat spiruliny, chyba też kształt kulki im bardziej pasuje ...
Rzęsę wcinają z własnej inicjatywy, nie musiałem uczyć, to obserwacja co się dzieje jak czyszcę zbiornik lub dolewam wody, rzęsę na tafli nie ruszają, ale jak w toni od wylotu filtra albo przy sprzatąniu się pojawi przy dnie, wcinają od razu.
Niektóre paletki po kilka sztuk rzęsy łykają, nie wypluwają.
Inne paletki wezmą do buzi rzęsę i wyplują i dopiero za drugin lub trzecim razem przełkną.
Qrcze: ups-mam nadzieję, że Piotrek nie wywali mnie z forum za takie skróty
Oby mnie też nie wywalił razem z Tobą, ale te co nie wypluwają, tylko połykają od razu to są samice, tak myślę :wink: .

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 19 lut 2007, 21:14

_TOM_ pisze:
pleni sie paskudnie w zastraszającym tempie...
Taa to jest mankament, szczególnie dla 'holendrów'.
Ale dla baniaków z małą iloscia ziela, mocnym światłem to fajne mroki i klimaty z pistiami robi, przynajmniej u mnie, nadaje uroku.
Co do paletek jako lekarstwo na rzęsę to jak zjadają kilka sztuk rzęsy to wsio na jeden dzionek. Więc bqa potrzebujesz jakieś 2 setki palet i to nie tych od rafdisc.
Ja rzęsę poprostu siatką do łapania ryb zbieram z powierzchni raz w tygodniu. Gdyby nie piste zbierałbym 99%, i tak odrośnie w miesiąc, ale w pistiach i między nimi zostaje z 10%., więc odrasta w tydzień.
(...........)
.
Też wybieram siateczką - raz, dwa razy na tydzień... :roll: i zawsze coś zostanie i sie szybko rozrośnie - tamuje światło przeznaczone dla lotosa i to mnie irytuje... wprawdzie lotos całkiem dobrze sobie radzi , ale moja irytacja pozostaje :twisted:

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”