Czyżby braki
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Czyżby braki
Witam
paletki skubia mi rosliny.Czy brakuje im jakichs witamin czy tak ma byc
paletki skubia mi rosliny.Czy brakuje im jakichs witamin czy tak ma byc
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jak to samice to mogą czyścić liście przed złożeniem ikry, czyli 'skubią' ale nie niszczą zielska.
Czy o takie zachowanie Ci chodzi?
Dajesz swoim paletkom spirulinę i suche poakrmy dla dykowców?
Jeśli tak nie powino im brakować zieleniny w diecie?
Moje jedzą z lubością spirulinę, tak zaczynam poranny posiłek posiłków, najpierw spirulina, po chwili danie główne.
Oprócz tego moje wcinają rzęsę wodną.
Czy o takie zachowanie Ci chodzi?
Dajesz swoim paletkom spirulinę i suche poakrmy dla dykowców?
Jeśli tak nie powino im brakować zieleniny w diecie?
Moje jedzą z lubością spirulinę, tak zaczynam poranny posiłek posiłków, najpierw spirulina, po chwili danie główne.
Oprócz tego moje wcinają rzęsę wodną.
- rafdisc
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Moje jedzą z lubością spirulinę
Qrcze: ups-mam nadzieję, że Piotrek nie wywali mnie z forum za takie skróty bo to nie po polskiemuOprócz tego moje wcinają rzęsę wodną.
PS.?Jaki Pan, taki kram
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Taa to jest mankament, szczególnie dla 'holendrów'.pleni sie paskudnie w zastraszającym tempie...
Ale dla baniaków z małą iloscia ziela, mocnym światłem to fajne mroki i klimaty z pistiami robi, przynajmniej u mnie, nadaje uroku.
Co do paletek jako lekarstwo na rzęsę to jak zjadają kilka sztuk rzęsy to wsio na jeden dzionek. Więc bqa potrzebujesz jakieś 2 setki palet i to nie tych od rafdisc.
Ja rzęsę poprostu siatką do łapania ryb zbieram z powierzchni raz w tygodniu. Gdyby nie piste zbierałbym 99%, i tak odrośnie w miesiąc, ale w pistiach i między nimi zostaje z 10%., więc odrasta w tydzień.
W krewetkarium 2 razy wyłowiłem wszystko z powierzchni, za miesiąc tafla zarosła całkiem, było kilka sztuk rzęsy w toni i pod korzeniami w mchu i na gąbce. Wystarczyło by w miesiąc pokryć całą taflę.
Spirulina w płatkach dla moich też była beee, ale granulat się szybko nauczyły wcinać.Spirulina -beeeeee, rzesa -beeeeee
Dawałem zawsze po przegłodzeniu, czyli z rana albo po powrocie z pracy i zaskoczyły
szybko. Sprawdź granulat spiruliny, chyba też kształt kulki im bardziej pasuje ...
Rzęsę wcinają z własnej inicjatywy, nie musiałem uczyć, to obserwacja co się dzieje jak czyszcę zbiornik lub dolewam wody, rzęsę na tafli nie ruszają, ale jak w toni od wylotu filtra albo przy sprzatąniu się pojawi przy dnie, wcinają od razu.
Niektóre paletki po kilka sztuk rzęsy łykają, nie wypluwają.
Inne paletki wezmą do buzi rzęsę i wyplują i dopiero za drugin lub trzecim razem przełkną.
Oby mnie też nie wywalił razem z Tobą, ale te co nie wypluwają, tylko połykają od razu to są samice, tak myślęQrcze: ups-mam nadzieję, że Piotrek nie wywali mnie z forum za takie skróty
- bqa
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
- Kontaktowanie:
Też wybieram siateczką - raz, dwa razy na tydzień..._TOM_ pisze:Taa to jest mankament, szczególnie dla 'holendrów'.pleni sie paskudnie w zastraszającym tempie...
Ale dla baniaków z małą iloscia ziela, mocnym światłem to fajne mroki i klimaty z pistiami robi, przynajmniej u mnie, nadaje uroku.
Co do paletek jako lekarstwo na rzęsę to jak zjadają kilka sztuk rzęsy to wsio na jeden dzionek. Więc bqa potrzebujesz jakieś 2 setki palet i to nie tych od rafdisc.
Ja rzęsę poprostu siatką do łapania ryb zbieram z powierzchni raz w tygodniu. Gdyby nie piste zbierałbym 99%, i tak odrośnie w miesiąc, ale w pistiach i między nimi zostaje z 10%., więc odrasta w tydzień.
(...........)
.