Tematy ogólne w tym jak zacząć.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
bobas
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
Witam serdecznie wszystkich milosnikow dyskowcow i mam takie pytanko posiadam akwa 240l w polowie sterylne 6 szt paleci i troszke zbrojnikowatych czy pyl kwarcowy a moze jakies inne podlorze polecacie do moiego akwa mieszka blisko lodzkiej gieldy i mam do wyboro mnostwo roznego rodzaju podkladow wiec sam niewiem co wybrac z gury dziekuje za odp.
-
wiesiek
- entuzjasta

Co to znaczy "w polowie sterylne" ?
Nie można chyba byc' "trochę w ciąży".....
-
birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Pół sterylne to chyba takie gdzie podłożem jest pokrytre część dna akwarium, gdzie roślinki są w doniczkach itp.
-
Hypno
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
-
Kontaktowanie:
Z drobnym pyłem nie uda Ci się utrzymać "półsterylności" czyli częściowo odkrytego dna.... I zbrojnikowate troszkę rozrabiają na dnei i paletki też lubią dmuchać podczas jedzenia w taki pył. Jeżeli chcesz mieć pył to bierz pod uwagę że po2-3 dniach będziesz miał go już wszędzie. Jeżeli chcesz jednak mieć część dna pustego to raczej żwirek jakiś proponuję.
-
wiesiek
- entuzjasta

Hypno pisze:Z drobnym pyłem nie uda Ci się utrzymać "półsterylności" czyli częściowo odkrytego dna.... I zbrojnikowate troszkę rozrabiają na dnei i paletki też lubią dmuchać podczas jedzenia w taki pył. Jeżeli chcesz mieć pył to bierz pod uwagę że po2-3 dniach będziesz miał go już wszędzie. Jeżeli chcesz jednak mieć część dna pustego to raczej żwirek jakiś proponuję.
Racja co do tego "rozrzucania" pyłu.
Gdzieś ktoś pisał, że oddzielił częśc' bezpiaskową od reszty szklanym paskiem (kiedyś zreszta była taka moda), ale to musi wyglądac' nieszczególnie.
-
bobas
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
Chodilo mi o pyl kwarcowy na calym dnie moze zle sformuowalem pytanie , jak on sie zachowuje jako podlorze i czy rosna w nim roslinki lub inne bo ma jeszcze na uwadze piasek z rzeki .
-
wiesiek
- entuzjasta

W pyle będą się tworzyły zastoiny brudu i toksyn. Dlatego większośc' akwarystów raczej go unika. No chyba, że będziesz stale go mieszał (sam lub za pomocą licznej obsady kirysów, bocji itp. oraz ślimaków świderków) ale i to nie gwarantuje sukcesu.
-
GościaK
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Jak ma być drobny to najlepszy będzie w okolicy 1 mm tak jak zwykły piach, mieszać nie trzeba a jedynie zebrać brudy od czasu do czasu