Na stoiskach ogrodniczych w każdym dużym markecie typu OBI, Castorama, DHO, Tesco itp. znajdziesz duży wybór wężyków ślicznych i tanichAna pisze:........Fakt Ro nie dałam, błacha przyczyna nie mogłam kupić cieniutkiego wężyka nigdzie,......
Akwarium przed wpuszczeniem palet.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Jeki
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Pamiętaj że:Ana pisze:. Mam w domu kwas solny 35-38% cz.d.a. ale nie wiem jak go użyć (boję się eksperymentów z nim), może lepiej zbijać ph preparatami akwarystycznymi? Do jakiego poziomu wystarczy zejść?
"Chlorowodór rozpuszcza się w wodzie w ilości maksymalnie 36,7% w temperaturze 20°C i dlatego nie można uzyskać bardziej stężonego kwasu solnego. Ze wzrostem temperatury maksymalne stężenie chlorowodoru w wodzie dość szybko maleje i dlatego stężony kwas solny wykazuje silną tendencję do uwalniania gazowego chlorowodoru. Tworzy się mgła kwasu solnego wskutek reakcji chlorowodoru z parą wodną z powietrza, tzw. "dymienie". Kwas solny o stężeniu poniżej 30% nie wykazuje już jednak tendencji do dymienia".Zaczerpnięto wikipedi
więc dla Twojego bezpieczeństwa i komfortu użytkowania rozcieńcz kwas.
Ja rozcieńczam 3 szklanki ro + 1 kwasu. Jest to też bezpieczniejsze dla rybek , bo łatwiej odmierzysz 5 ml niż 15 kropli.
Pamiętaj że najpierw zbijasz tww, czyli pierwsze np. 5ml kwasu zbije tww z 6 na 3 , a ph z 7.5 na 7.2, ale następne 5ml tww zmieni z 3 na 0 a ph spadnie już z 7.2 na 6. To jest tylko przykład mający pokazać że ph nie spada liniowo w zależności od ilości użytego kwasu. Woda po dodaniu kwasu stabilizuje ph do 24h.
Odkryłam coś ciekawego, otóż odmierzając wodę w menzurce (zakupionej w POCHu, która ma skalę co 20ml do 100ml) i odmierzając wodę strzykawką ( z testów ph zooleka 5ml) wyszło mi 4 strzykawki po 5ml to 20ml wody, którą wlałam do menzurki , a w niej pokazało na skali 30ml? Ot taka ciekawostka, widocznie u różnych producentów ml to coś innego. W każdym razie zawierzyłam strzykawce i wlałam 5ml rozcieńczonego kwasu35% z wodą RO ( stosunku 1:3) do akwarium. Jutro wieczorkiem zobaczę na ile coś zmieni.
- Jeki
- entuzjasta

.....Ja owe 5ml dałem dla przykładu, u Ciebie może to być 15ml lub 2ml, po prostu dolewaj troszkę kwasu co 24h i mierz ph, tak zaobserwujesz jak Twoja woda reaguje na kwas, a potem juz bedzie łatwiej. Przygotowując wodę do podmian będziesz już wiedzieć że ro-tyle, kran-tyle i kwasu-tyle, potem tylko sprawdzasz i w razie czego korygujesz dolewając jeszcze ciut kwasu(aby obniżyć ph) lub kranówki(by podnieść ph).Ana pisze: wlałam 5ml rozcieńczonego kwasu35%
Lepiej zawierzyc' menzurce, która powinna byc' "atestowanym narzędziem miarowym".Ana pisze:Odkryłam coś ciekawego, otóż odmierzając wodę w menzurce (zakupionej w POCHu, która ma skalę co 20ml do 100ml) i odmierzając wodę strzykawką ( z testów ph zooleka 5ml) wyszło mi 4 strzykawki po 5ml to 20ml wody, którą wlałam do menzurki , a w niej pokazało na skali 30ml? Ot taka ciekawostka, widocznie u różnych producentów ml to coś innego. W każdym razie zawierzyłam strzykawce i wlałam 5ml rozcieńczonego kwasu35% z wodą RO ( stosunku 1:3) do akwarium. Jutro wieczorkiem zobaczę na ile coś zmieni.
Strzykawki "jednorazówki" są chyba nieco mniej dokładne ( a to wybrzuszony tłoczek, a to szyjka nasadowa igły)
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Z reguły przygotowujemy kilkadziesiąt lub kilkaset litrów wody. Błąd wynikający z "wybrzuszonego tłoczka" czy "szyjki nasadowej igły" nie ma żadnego znaczenia. Co te 5 kropel zmieni ? Większy błąd popełniamy w odmierzaniu ilości kwasu niż mogłoby to wynikać z niedokładności użytego naczynia.wiesiek pisze: Strzykawki "jednorazówki" są chyba nieco mniej dokładne ( a to wybrzuszony tłoczek, a to szyjka nasadowa igły)
bisdas napisał:
Dziś zmierzyłam po tych 5ml spadło fakt niewiele, tylko o jeden stopień w dół tww i twwo, więc dziś znowu doleję kwasu 5ml (ryb i tak jeszcze nie ma, to się będę bawić). Czy jak ryby już by pływały to można lać rozcieńczony kwas prosto do akwarium( załóżmy te 5-10ml, w stosunku 1:3)?
Też tak myślę, ale zdziwiłam się po prostu porównując te skale. Jeki napisał:.Co te 5 kropel zmieni ? Większy błąd popełniamy w odmierzaniu ilości kwasu niż mogłoby to wynikać z niedokładności użytego naczynia.
Widzisz jakie jest moje pojęcie o chemii wody.Ja owe 5ml dałem dla przykładu...
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Nigdy w życiu !!Ana pisze: Czy jak ryby już by pływały to można lać rozcieńczony kwas prosto do akwarium( załóżmy te 5-10ml, w stosunku 1:3)?
Chyba nawet w tym wątku było to pisane, że nie wlewamy kwasu do akwa. Wlewasz kwas do wody podmienianej i przed wlaniem do akwa (na drugi dzień) sprawdzasz PH czy jest takie jakie miało być. I dopiero wtedy do akwa.
- Jeki
- entuzjasta

Aniu, jeżeli w akwarium będziesz mieć ph np.7, i będą już ryby, a ty zechcesz obniżyć ph do np.6.5, to zamiast lać kwas do akwarium, dolewasz wodę do podmian o ph oczekiwanym czyli 6.5. Po kilku-kilkunastu zależnie od wielkości podmian, ph powoli spadnie do oczekiwanego 6.5. Z tym że, odbędzie się to powoli, czyli bezpiecznie dla Twoich ryb.