Filt RO jak dziła?

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
misio_2008
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Filt RO jak dziła?

Post autor: misio_2008 » 05 maja 2007, 20:36

Witam serdeczne.

Tak jak w temacie proszę o przybliżeneie mi jak działa filtr ro i jakie ma zalety i wady.I jakbym zdecydował się na zakupienie filtr ro co jest mi jeszcze potrzebne.Oczywiście chciałbym to zrobić jak najprościej bez żadnych skomplikowanych rzeczy.

Pozdrawiam 8)

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 05 maja 2007, 21:34

Filtr RO służy do demineralizacji wody, czyli zmniejszania TWO. Na początek przygody z dyskowcami nie jest ci on do niczego potrzebny. Bardziej przydadzą się testy na NO2; NO3 ; TWO; PH , a jeszcze bardziej mądre ksiązki.

Awatar użytkownika
misio_2008
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: misio_2008 » 06 maja 2007, 11:35

Witam.
Moje parametry wodne są bardzo złe,dlatego zastanawiam się nad filtrem RO czy mi wczymś pomorze.Moje parametry:
pH = ok. 7.5 a 8.0
NO3 = ok. 40mg/l
Tww = ok. 8n
Two = ok. 18n
Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy filtr ro na coś mi się przyda.Proszę o doradzenie mi czy warto jest kupować filt ro.Czy jeżeli go zakupię to poprawię swoją wodę?I chciałbym też dowiedzieć się jak najwięcej na temat jego możliwości i działania.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 06 maja 2007, 11:39

Masz za duże pH i NO3, a tych parametrów nie zbije filtr RO. Twardość ogólną i węglanową zbijesz za pomocą RO.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 maja 2007, 11:58

Filtr RO służy do demineralizacji wody, czyli zmniejszania TWO. Na początek przygody z dyskowcami nie jest ci on do niczego potrzebny. Bardziej przydadzą się testy na NO2; NO3 ; TWO; PH , a jeszcze bardziej mądre ksiązki.
Zastanawiam się tylko po Michałowi testy kiedy bez RO i tak nic nie zdziała. Kiedy za pomocą testów okaże się że woda w jego kranie ma parametry dalece odbiegające od normy to i tak będzie musiał się wyposażyć w taki filtr. Kranówka z regóły ma wysokie NO2 i NO3 oraz two i tww, a co za tym idzie bufor co tylko utrudni mu obniżenie ph(u niektórych w kranie leci prawie idealna woda ale to wyjątki).Wody kranowej nie zakwasisz np samym co2 do poziomu ph 6 a co za tym idzie nie "zorganizujesz" optymalnych warunków dla palet.
Michał, uważam że filtr RO jest może nie obowiązkowy ale bardzo konieczy-wskazany. Bardzo ułatwia manipulowanie parametrami wody i sprowadzanie ich do wymaganych wartości. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 maja 2007, 12:07

Masz za duże pH i NO3, a tych parametrów nie zbije filtr RO
???
Woda z RO ma zazwyczaj (u mnie zawsze Ph 7). NO3 też zawsze spada. Kilka kropel kwasu solnego i masz Ph 6 (z tym bardzo ostrożnie). Moim zdaniem nie należy sprowadzać wartości tww do zerowych. Dobrze jest dolewać do całości wody jakieś 20% wody z kranu. Woda ma przez to większe możliwości buforujące i unikamy nagłych spadków Ph.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 maja 2007, 12:12

a jeszcze bardziej mądre ksiązki
Książki są dobre, ale moim zdaniem Michale więcej się dowiesz tu na forum. Sam jestem tu od miesiąca(a czytam to forum od kilku lat) i jestem zafascynowany wiedzą kolegów. Każde pytanie (sensowne) jakie zadasz z pewnością będzie drobiazgowo rozpracowane.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 06 maja 2007, 12:42

Jak działa filtr RO - takie było pytanie . Filtr RO to faktycznie sitko składające się z mikroskopijnych otworów przez które może się przecisnąć czysta cząstka wody.

Najłatwiej wyobrazić sobie działanie takiego filtra na zasadzie sita do przesiewania żwiru . Może zauważyłeś że takie sito jest ustawione ukośnie i przesiewany żwir stacza się po nim . Mniejsze cząstki przelatują a większe staczają się na dół . Takie ustawienie sita zapobiega jego zatkaniu poprzez te większe cząstki . Podobnie w filtrze RO woda płynie wzdłuż membramy i tylko część cząstek czystej wody przedostaje się przez nią . Zapobiega to zatkaniu tego sitka którego otwory są zbliżone do wielości czystej cząstki wody 0,0001 mikrona . Oczywiście powoduje to "straty bo na jeden litr uzyskanej wody RO mamy od 2,5 do 3,5 litrów odpadu . Wynik zależy od wielu czynników - jakość membramy ciśnienie wody czy zanieczyszczenie wody .
Czy jest on potrzebny do przygody z dyskowcami . Niekoniecznie !!!
Wszystko zależy od tego jaką mamy wodę do dyspozycji i od tego należy zacząć całą przygodę z dyskowcami .
Kolega Iwek błędnie informuje że filtr RO nie zbije parametrów innych niż twardość węglanowa czy ogólna .
Filtr RO potrafi usunąć z wody prawie wszystko - tak na 99% - ten pozostały 1 procent nie jest wynikiem że coś jest mniejsze niż cząstka wody ale dlatego że nie istnieją membramy doskonałe.
Każda ma z nich błędy gdzie połączone jest kilka otworów . W sieci znajdziesz dużo opisów pozwalających zrozumieć działanie tego filtra np. http://www.bluefilters.pl/glowna_pl-w04.html

Awatar użytkownika
misio_2008
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: misio_2008 » 06 maja 2007, 12:56

Witam ponownie i dziękuje za szybkie opowiedzi.

Mam jeszcze jedno pyanie jak ten filtr można zamontować.Czy on musi być do czegoś przymocowany czy nie?I jeszcze bardzo mnie interesuje jak tą wodę którą się chce oczyścić wlewać??czy jakoś inaczej do tego filtra.Poprostu chciałbym się dowiedzieć jak brzebiega użytkowanie tego filtra krok po kroku jeżeli by ktoś na ten temat mi odpisał byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
misio_2008
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: misio_2008 » 06 maja 2007, 13:15

Chciałbym jeszcze dodać jakie mam parametry wody w kranie a mianowicie:
pH = 7.5 a 8.0
NO3 = ok. 20mg/l
Tww = ok. 14n
Two = ok. 19n

Pozdrawiam.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 06 maja 2007, 13:20

Woda z RO ma zazwyczaj (u mnie zawsze Ph 7)
RO zbija pH o ok. 1 , wszystko zależy od tego co mamy w kranie.

Kolega Iwek błędnie informuje że filtr RO nie zbije parametrów innych niż twardość węglanowa czy ogólna .
Tak, przepraszam nie rozwinąłem myśli - chodzi mi o to, że RO nie jest lekarstwem na podwyższone NO3 w akwarium.

Awatar użytkownika
misio_2008
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: misio_2008 » 06 maja 2007, 13:41

a czy ten filtr na coś się nada: http://allegro.pl/show_item.php?item=19 ... s%C5%82any. Proszę o Państwa opinie.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 06 maja 2007, 13:58

Uff - jedziemy dalej .
Filtr RO montujemy nie w akwarium ale dołączamy do sieci wodociągowej .
Najlepszym rozwiązaniem jest zamontowanie go pod zlewem czy umywalką bo musimy pamiętać o tym że musimy zapewnić mu "dojście" do kanalizacji.
Uzyskaną czystą wodę kierujemy do zbiornika w którym przechowujemy wodę do podmian . Istnieje też sposób "na lenia" czyli długi wąż bezpośrednio do akwarium.
Inwencja twórcza jest dowolna ale zasada jedna - filtr RO nie jest elementem akwarium ale istniejącej sieci wodociągowej.
Uzyskaną wodę używamy do podmian wody w akwarium . Filtr RO nie może być elementem akwarium z uwagi na to że jego zasada że odrzut wody odprowadzamy do kanalizacji spowoduje że po paru godzinach w akwarium braknie wody ;) . Kierowanie odrzutu do akwarium zamienia filtr RO w filtr mechaniczny którego żywotność można liczyć w godzinach.
W takim przypadku jedynym elementem filtrującym będzie prefiltr który i tak się bardzo szybko zużyje .
Pomysły typu ogranicz odpływ wody do kanalizacji - zwiększają na początku ilość "uzysku" ale strasznie szybko zużywają membramę . Samo życie nie ma nic za darmo .
Oszczędność wody możemy przeznaczyć na zakup nowej membramy - ekonomicznie można nawet dopłacić do interesu.
Pisanie że filtr RO zbija pH jest w zasadzie błędne bo woda uzyskana z tego filtra ma parametry zbliżone do wody destylowanej i pH w takim przypadku powinno być obojętne czyli 7.
Czyli przepuszczając wodę o parametrach pH 6,4 nie uzyskamy 5,4 ale 7 !!
Pomiar pH wody z filtra RO jest nieporozumieniem.
Oczywiście filtr RO jest lekarstwem na NO3 w akwarium dlatego że dodając wodę pozbawioną tego składnika mamy jego mniejsze stężenie niż dodając wodę która zawiera już NO3.

Filtr z Allegro jest dobrym filtrem RO dającym odpowiednią ilość wody na jeden zbiornik . Opinia sprzedawcy że to oryginał USA a nie chińska podróbka świadczy o braku znajomości rynku . W chwili obecnej amerykanie produkują tylko nalepki ;) .

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 maja 2007, 17:00

Polecam ten filtr. Mam go od roku i "ciągnę" 100 l/tyg. wody. Wychodzi na to że membrana przefiltrowała już jakieś 5000 l wody. Cały bajer polega na tym że przez ten czas wogóle nie zmniejszyła się wydajność filtra. Podstawa to dobrze go "odpalić" przed rozpoczęciem pobierania wody, tzn poryszać się wg wskazówek producenta. Najważniejszą sprawą jest przepłukanie prefiltrów. Polega to na tym że w procesie obiegu wody w filtrze, musisz przerwać obieg wyłączając w ten sposób membranę. Woda będzie wtedy opłukiwała prefiltry z "wolnych" cząteczek węgla. Całość bardziej szczegółowo pokazuje prawie każdy szanujący sie producent w instrukcji obsługi. Jeżeli nie podporządkujesz się tej procedurze, czeka Cię wymiana membrany. Koszt ...100-200 pln-ów

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 maja 2007, 17:05

RO zbija pH o ok. 1 , wszystko zależy od tego co mamy w kranie.
Jeżeli w kranie masz Ph 7,5 to po RO będziesz miał 7.Jeżeli w kranie jest 8,5 Ph, po RO będzie 7. Nie będę się tu rozpisywał bardziej szczegółowo bo Prezes to ujął w swym wywodzie odpowiednio :wink:

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”