Eheim 2227 do niczego, jaki kupic???

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

sierocki
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
Kontaktowanie:

Eheim 2227 do niczego, jaki kupic???

Post autor: sierocki » 08 cze 2007, 20:10

Hej.Posiadam obecnie eheima 2227, który pracował bez zarzutu do pewnego czasu.Pracuje on narazie jako zwykły filtr bez opcji napowietrzania.Problem jest taki ze chwilowo dmucha bardzo silnie wodą a po jakimś czasie jakby się zacinał i woda płynie bardzo wolno.Działa jakby napowietrzał ale rurka która służy do napowietrzania jest pod wodą.Denerwuje mnie to już, wiec postanowiłem kupić nowy filtr.Co mi proponujecie do akwarium 240l???

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 08 cze 2007, 20:14

może uda ci sie go naprawic, wymienic rurkę , może wirnik jest już zamulony-otwirałeś go kiedyś ?Filtr jest spoko moze przydał by mu się jakis drobny przegląd

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Re:

Post autor: sierocki » 08 cze 2007, 20:26

Filtr często przeglądam.W środku jest ok. Rurki przeczyszczone, problem z tym, że ja nie chcę używać tego filtra jako pulsatora tylko jako zwykły filtr.Druga sprawa co2, jest wpuszczane na rurce wciagającej wodę z akwarium czy to może coś powodować?Poza tym filterek ma może z 6 miesięcy, także jest nowy.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 08 cze 2007, 20:30

Ciężka sprawa z tymi pulsarami-lecz dziwne że chodził dobrze i nagle cos nie tak-to nie ta firma -Eheimy chodza po 6 lat a nie miesiecy. Pozostaje gwarancja-pod warynkiem, że nie dokonałes jakiś przeróbek,
że ja nie chcę używać tego filtra jako pulsatora tylko jako zwykły filtr.
To czemu kupiłś ten model za zwykły zapłaciłbys 200 zł mniej

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: sierocki » 08 cze 2007, 20:33

Gwarancje mam,wiem ze eheimy to mercedesy ale jednak cos jest nie tak.Kupilem go dlatego że początkowo były inne plany co do niego, ale się nieco pozmieniało.Nie wiem co jest.A czy ten filterek powinien chodzić jako zwykły po zatkaniu rurki doprowadzającej tlen?Tak u mnie wcześniej działał i było ok

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: sierocki » 09 cze 2007, 07:58

Wróciłem dziś rano do standardowej pracy filtra a mianowicie do pulsowania.Jak narazie wszystko wygląda ok.Ph skoczyło o 0.2 po załączeniu pulsowania, ale już wraca do normalnego poziomu 6.5.Myślę, że zostanę przy pulsowaniu mimo, że nie potrzeba mi dodatkowego natleniania.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 09 cze 2007, 09:00

Pozostaw tylko napowietrzanie z pulsatora/ jeśli masz jakieś inne/ a Co2 wprowadź do akwarium przez kostkę lipową lub jakąś drabinke .JBL-a bardzo dobrze rozbija bąbelki.

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: sierocki » 09 cze 2007, 14:38

Wlot co2 jest włożony do rurki zasysającej od filtra.Zrobiłem tak dlatego, że po otworzeniu się elektrozaworka następuje dość silny wystrzał gazu, a zaraz po chwili bąbelki lecą woniej. Nie mam innego napowietrzania-pracuje teraz tylko pulsator.Nie wiem czy to ma sens skoro filtr napowietrza i jest tez w nim co2.Pewnie się dużo wybija wraz z tlenem.Ale co jest dobre dla ryb pH jest ciągle stałe 6.5.

MarekGr

Post autor: MarekGr » 05 lip 2007, 20:54

Wlot CO2 podłączony do ssącego?To pompa cały czas się zapowietrza.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”