Arowana srebrna plus Paletki co sądzicie o takim połączeniu?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Haki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
- Kontaktowanie:
Jak bedziesz trzymał małą arowanę razem z młodymi paletkami i tak będą dorastać to nic się nie będzie działo. Paletki się przyzwyczają i będą się swobodnie czuły. Widziałem takie zestawenie w Azji. Jest jeden warunek, Arowany nie można karmić rybami, musi być karmiona świerszczami, drewniakami i suchym.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
Skąd u Ciebie taka pewność, skoro nie sprawdzałeś i nie masz doświadczenia w chowie tych dwóch gatunków???? Czyli w łódzkim zoo już dawno powinna zniknąć płaszczka słodkowodna, bo jak twierdzisz instynkt zrobić powinien swoje. Trzymałem również Pygocentrus nattereri ze zbrojnikami przez 5 lat w jednym zbiorniku i przez ten czas zbrojniki nigdy nawet nie miały odgryzione kawałka płetwy, jak widzisz instynkt Piranii mięsożernej zawiódł.Hypno pisze:Jestem pewny, że to jak stąpanie po polu minowym. Prędzej czy później instynkt zrobi swoje. Cóż najwyżej Radek będzie miał kolejne zamówienie na palety
Pozdrawiam
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Do basenu z krokodylem nie wchodziłem, żeby sprawdzić czy na pewno mnie rozszarpie ale pewność mam jak by się to skończyło. Widziałem kilka zbiorników z arowanami i za każdym razem jak je widziałem nie mogłem się dopatrzeć innych ryb które wcześniej tam były. Jasne, że jak będziesz arowanę z ręki karmił mięsem to nie będzie jej się chciało ganiać za rybami. Jednak jeżeli kiedyś będziesz musiał o jeden dzień dłużej zostać w delegacji albo paleta jakoś nawinie się pod pysk to straci życie. Im lepiej będziesz karmił tym prawdopodobieństwo mniejsze ale nigdy go nie wyeliminujesz przy takiej obsadzie. To tak jak przepisy BHP w kopalni, możesz przestrzegać skrupulatnie do bólu a raz na jakiś czas i tak coś się zawali albo wybuchnie, ale jak nie będziesz przestrzegał to będzie to na porządku dziennym. Więcej przypowieści biblijnych w celu tłumaczenia nie będzie
Twój pomysł i Twoje ewentualne zmartwienie. Chciał bym tylko wierzyć, że jeżeli kiedyś nie będziesz się mógł doliczyć wszystkich dysków to po prostu po męsku przyznasz się do tego na forum 

- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Nie dziwota, bo to często bardziej czyściciele niż zabójcy są.Characidae pisze: ... Trzymałem również Pygocentrus nattereri ze zbrojnikami przez 5 lat w jednym zbiorniku i przez ten czas zbrojniki nigdy nawet nie miały odgryzione kawałka płetwy, jak widzisz instynkt Piranii mięsożernej zawiódł.
Pozdrawiam
Utrzymaj zranionego zbrojnika przy sadku piranii mięsożernych, to wtedy dopiero zadziwisz jak instynkt nie weźmie u nich góry.
Z arowaną powodzenia życzę, całkiem szczerze, kibicuję Ci, bo to fajna ryba.
Trochę podobnie do Hypno w szczere relacje za kilka miesięcy nie za bardzo chce mi się wierzyć.
Może skarłowacieje Ci arowana lekko, bo jak nie, to spore posiłki Cię czekają do przygotowywania i dźwigania codzień.
Granulat może być zbyt słabym pokarmem z czasem.
Szkoda, że uparłeś się na dyski razem z arowaną i trochę nie mogę zrozumieć dlaczego tak chcesz? Czemu takie zestawinie chcesz mieć?
Zamiłowanie do obu gatunków przecież można pogodzić mając 2 akwaria

Wstaw jakąś fotkę swojej arowany, bardzo fajnie było by ją zobaczyć.
Jak masz już dyski z nią to również wstaw jakieś ogólne zdjęcie ku mej uciesze.
- Haki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
- Kontaktowanie:
Nasze forum pełne jest kolesi, którzy sie naczytali książek internetu. Ja też to kiedyś czytałem i nic mi nie wychodziło jak coś się udało to się zastanawiałem czemu sie udało skoro wszystko jest na odwrót jak piszą.
Hypno do Twojej wiadomosci to aż tak na sprzedaży mi nie zależy ale jak nie będzie tak jak napisałem to koledze Characidae całą obsadę dam za darmo i to w lepszych odmianach
Hypno do Twojej wiadomosci to aż tak na sprzedaży mi nie zależy ale jak nie będzie tak jak napisałem to koledze Characidae całą obsadę dam za darmo i to w lepszych odmianach

- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Panowie wszystkie moje posty w tym temacie traktujcie z przymrużeniem oka. Co prawda dalej pozostaję przy zdaniu, że arowana to sprite a paletki to pragnienie, ale na pewno nie mam zamiaru nakładać ekskomuniki za taką próbę.
Radek fakt nie miałem arowany z dyskami w jednym zbiorniku, pod tym względem jestem teoretykiem. Prądu też nie widziałem na oczy jednak nie mam wątpliwości że świecenie żarówki to nie magia
Radek fakt nie miałem arowany z dyskami w jednym zbiorniku, pod tym względem jestem teoretykiem. Prądu też nie widziałem na oczy jednak nie mam wątpliwości że świecenie żarówki to nie magia

-
- senior
- Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza
- Kontaktowanie:
Robert pilnuj się.. Arowana mojej znajomej zjadła 12 cm skalary czerwonogłowe.. po wspólnej koegzystencji równej miesiąc czasu. Potwór mierzy 35 cm. Bestia po nakarmieniu wszystkich ryb wieczorem zżarła po zgaszeniu światła skalary.Rano wygladała jakby miała urodzić sześcioraczki..Nie wróży to dobrze dla Ciebie i Twoich dysków
.. To takie moje ostrzeżenie dla kolegi.
Jak widać instynkt pozostał i w tym osobniku.

Jak widać instynkt pozostał i w tym osobniku.
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
- bqa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
- Kontaktowanie:
Miałem ostatnio okazję popodziwiać
takie "trochę"
wyrośnięte egzemplarze arowany.... Nie wpuścił bym ich raczej z paletkami... Pomijam fakt agresywności i możliwości pożarcia dyskowców przez te "przesympatyczne rybki"
... tylko stojąc przy akwarium przez jakiś czas nie zauważyłem, żeby te ryby choć na chwilę stanęły w miejscu. Pływały z zawrotną prędkością w poszukiwaniu czegoś co zmieściło by sie do paszczy
Poniżej fotka...niestety rozmazana ponieważ tak jak już mówiłem pływają bez chwili przerwy i zrobienie dobrego zdjęcia graniczy z cudem...ale może chociaż trochę uwidoczni Ci ich potęgę i niespokojną naturę...

Poniżej fotka...niestety rozmazana ponieważ tak jak już mówiłem pływają bez chwili przerwy i zrobienie dobrego zdjęcia graniczy z cudem...ale może chociaż trochę uwidoczni Ci ich potęgę i niespokojną naturę...
- Załączniki
-
- arowany.jpg (45.72 KiB) Przejrzano 7124 razy
- Characidae
- junior
- Kontaktowanie:
Gdybym napisał miękkie to byś tego (to takie powiedzenie popularne a nie kompleks na punkcie) nie zauważył (celowo używam przekrętów dla uwypuklenia zagadnienia) a takCharacidae pisze: O moją d... nie musisz się martwić, zajmij się Własną d...
P.S. Jakieś chyba masz kompleksy na punkcie d...![]()
Pisze się MIĘKKIE

Czas pokaże kto ma mientkie czy miekkie serce a tward a d....
Może co miesiąc jakieś zdjęcie być wstawił dla zobrazowania symbiozy obu ryb

Adam z kompleksem