Nowy pytanie o wielkosc akwa

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

hutekm

Nowy pytanie o wielkosc akwa

Post autor: hutekm » 10 paź 2007, 21:28

Witam. Pytanko dotyczy dlugosci akwa mam stolik pod akwa na 155cm dl i takie akwa chcialbym zrobic pod ten stolik ale swobodnie moge zmiescic akwa o dlugosi 190 cm czy to jest znaczaca różnica jesli chodzi o paletki i czy jest sens wysokosc to wiem ze czym wyzsze tym lepsze i pytanko odnosnie roslin co Wy robicie ze one sa takie zielone i tak rosna (pytanie moze smieszne ale mam obecnie pyszczaki z malawi i roslin brak same skalki) o filtracji troche juz wiem (taka mam nadzieje ) bo u pyszczakow to tez wazne.to akwa oddam ojcu a ja chcialbym miec nareszcie paletki. Najbardziej boje sie tych roslin bo akwa mam od 20lat z malymi przerwami ale z roslinami nigdy nie szlo za dobrze

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 11 paź 2007, 07:01

Trochę nie rozumiem Twojego pytania ,155 czy 190 dł ? Wedle wszelkich prawideł ,przy tej samej szerokości i wysokości akwa im dłuższe tym większe .Większe akwa ,to więcej przestrzeni dla palet ,im więcej miejsca tym lepiej .Poczytaj nasze forum ,a się dowiesz min ze każdy hodujący palety dąży do tego by mieć jak największy baniak .Jeżeli masz miejsce to staraj się takowy postawić ,oczywiście w miarę Twoich możliwości .Odnośnie roślin ,to cóż.... ,piękno wielkich zielonych zdrowych ,a co najważniejsze rosnących roślin zależy od wielu czynników .Oświetlenie , podłoże ,parametry wody ,nawożenie ,a przede wszystkim od prawidłowej pielęgnacji akwa .W zapuszczonym akwa ,nie będziesz miał nic oprócz glonów ,i totalnego zniechęcenia do akwarystyki .Chcesz hodować paletki ? To świetnie ,ale to czy będą się w Twoim akwa dobrze czuły i będą zdrowe ,i czy rośliny będą rosły zależy tylko od Ciebie .Pamiętaj ,paletki nie wybaczają błędów .Jak zapłacisz za sztukę 20-30 zł jakoś ewentualne straty przeżyjesz ,jak 200-300 ,to juz możesz mieć problem z samym sobą .Tak więc dobrze się do wszystkiego przygotuj zaczynając najpierw od przeczytania artykułu , "Jak zacząć" . Moja rada jest taka :

Jak masz miejsce ,to załóż sobie jak największe akwa ,z Twojego opisu wynika że 500 tkę powinieneś u siebie zmieścić .Standardowe wymiary to 200 cm -50-50 cm

Na podłoże zastosuj drobny żwirek ,ja mam od 0,5 do 1 mm i moje rośliny mają się dobrze

Jeden ,dwa ładne korzenie w akwa na pewno dodają mu uroku ,a i ryby narzekać nie będą

Zaopatrz sie w dobre filtry ,jeden biologiczny ,drugi mechaniczny

Dobrze jest mieć lampę UV .Co prawda ,jak dobrze urządzisz akwa i stworzysz prawidłową równowagę biologiczną to nie będzie Ci ona często potrzebna

Tymczasem ,dużo czytaj i zacznij wszystko od etapu przygotowania ,a unikniesz rozczarowań .W razie czego pytaj

niki 28

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 paź 2007, 11:29

Masz możliwość mieć coś większego to posłuchaj koleżanki że większy większe ma zawsze większe możliwości.
Wybór więc jest prosty . Co robimy aby mieć zielone rośliny ? tu sprawa jest prosta - podglądamy kolegów z klubu roślin akwariowych i ............ im zazdrościmy pewnie więcej niż Ty nam . Poważnie to dobieramy takie które się w 30 stopniach nie ugotują i cierpimy że nie możemy mieć wszystkich.
Reszta to to co napisał Jacek

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”