Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Basiu, mam tę samą odmiane paletek co Ty, bo też lubią zapolować grupą, ale na krewetki. Do tego również grupowo współpracują przy zabijaniu i rwaniu dżdżownic. Wcześniej nigdy tego nie widziałem u dysków jakie miałem, może dlatego, że miewałem mniejsze i młodsze, no i codziennie karmiłem miksem, ale obecne stadko pokazuje takie zachowania często. Ja mam stadko 6 dorosłych od 19cm do 14cm, ponoć to 3 pary są, no karmię nieregularnie, czasem 3 dni nie jedzą, a innym razem co godzinę coś im do żarcia wrzucę.Gajowa pisze:Ja stawiam na dyski.... Zapolowały grupką!!!! .... Dyski mają od 12-17 cm. Jak widać, to nie jest taka łagodna rybka!!.
No Hans to teraz rozwaliles mnie w roli pytajacegoJ-23 pisze: chciałbym spytać doświadczonych forumowiczów kogo podejrzewają o urządzenie takiej jatki?
J-23
Dysk zębów (chyba) nie ma ale najwyraźniej ma morderczy zgryz. Przecież to w gruncie rzeczy drapieżnik jest.Młody1919 pisze:no ale bez przesady , paletka raczej nie ma takich zębisk ani morderczego zgryzu aby przeciąć małą rybkę.
Macrognathus aculeatus, właściwa nazwa polska to chyba długonos.lara pisze: apropo co to za ostronosy? moze cala nazwa tej rybki?
Ale jakim cudem dysk może dogonić zwinnika? Dziś bez strat, pozostałe zwinniki pływają stadkiem w ilości 18. Może okazały się łykowate?Ja tez stawiam jednak na nasze paletki, moga byc czasami nieobliczalne.
Łukaszu - czyżbyś rok temu oglądał moje akwarium ?Jeki pisze:.......A z innej beczki, widziałem już u kolegi, jak majestatyczne paletki w godzinę rozszarpały stadko 30 neonów świeżo wpuszczonych do zbiornika. Nie dały szansy ani jednej. Wyglądało to podobnie, rozszarpane strzępy leżące na dnie bez głów, lub same łebki.
........
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości