Co sądzicie?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Co sądzicie?
Witam jako że jest to mój pierwszy post na forum PKMD pragnę się przedstawić nazywam się Wojtek, paletkami zajmuje się od pół roku.
Jako iż jesteście w temacie paletek dużo bardziej ode mnie doświadczeni pragnę prosić was o opinie na temat paletek, których zdjęcie załączam.
Jako iż jesteście w temacie paletek dużo bardziej ode mnie doświadczeni pragnę prosić was o opinie na temat paletek, których zdjęcie załączam.
- Załączniki
-
- 273560108_1.jpg (15.73 KiB) Przejrzano 6124 razy
W przeszłości już miałem turkusy w 240l. Teraz jestem w trakcie przygotowywania akwarium o wymiarach 200x50x50 w których obsadą mają być paletki i zwinniki blehera. Woda będzie z RO wzbogacana uzdatniaczem z serii PG oraz micro i macro. Ma to być akwarium dekoracyjne.vega1 pisze:Rozumiem że to Twoje pierwsze paletki, tak?? Masz już lokum dla nich?? Może opiszesz co nieco.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
A co mają wspólnego podmiany z plenum?fopbos pisze:Plenum odpada, co 3 dni będą podmiany 80 litrów wody, lub być może częściej.tuptus pisze:Polecam plenum w takim szkle to nie problem a naprawdę genialna sprawa
A skoro zakładasz baniak może warto przemyśleć i ułatwić sobie życie
Sugerujesz, że odpada plenum dlatego że te podmiany mu zaszkodzą?
Plenum raczej odpada z powodu małej wysokości zbiornika, mało wody dla dysków pozostanie jak nasypiesz 10-12cm paisku.
Dokładnie tak jak mówisz plenum odpada z racji wysokości zbiornika. A o podmianach napisałem dla tego że z tego co wiem plenum pozwala na uzyskanie stref beztlenowych, w których pojawiają się bakterie niwelujące poziom NO3 w wodzie a więc plenum odgrywa podobną rolę co częste podmiany (chyba że się mylę)._TOM_ pisze:A co mają wspólnego podmiany z plenum?fopbos pisze:Plenum odpada, co 3 dni będą podmiany 80 litrów wody, lub być może częściej.tuptus pisze:Polecam plenum w takim szkle to nie problem a naprawdę genialna sprawa
A skoro zakładasz baniak może warto przemyśleć i ułatwić sobie życie
Sugerujesz, że odpada plenum dlatego że te podmiany mu zaszkodzą?
Plenum raczej odpada z powodu małej wysokości zbiornika, mało wody dla dysków pozostanie jak nasypiesz 10-12cm paisku.
- tuptus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotrek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Ok nie będę namawiał na siłę 
u siebie zrobiłem plenum na całą szerokość i połowę długości.
Pół dna to plenum a drugie pół to warstewka piasku 1-2cm gdzie dyski dostają jedzonko i mogą robić z tym piaskiem co im sie zechce
Fakt, może za duże, składa się z dwóch paneli więc jak nawali jeden to drugi powinien działać. Ryby mam 12 dni stosunkowo obficie karmione a NO3 znikome
Warto założyć nawet niewielkie ale Twoja wola

u siebie zrobiłem plenum na całą szerokość i połowę długości.
Pół dna to plenum a drugie pół to warstewka piasku 1-2cm gdzie dyski dostają jedzonko i mogą robić z tym piaskiem co im sie zechce

Fakt, może za duże, składa się z dwóch paneli więc jak nawali jeden to drugi powinien działać. Ryby mam 12 dni stosunkowo obficie karmione a NO3 znikome

Warto założyć nawet niewielkie ale Twoja wola