Witam!
Ostatnio zakupiłem nowe ryby. Ze względu na przerybienie zbiornika musiałem usunąć (sprzedać) swoje stare ryby jednak ze starej obsady zostawiłem jedną największą. Po wpuszczeniu nowych ryb stary lokator zrobił się tak upierdliwy, ze nowym nie daje spokoju. Rozstawia je po kątach i rządzi w całym akwarium. Ryby są podobnej wielkości tj. ok. 13-14 cm. Moje pytanie brzmi, czy istnieje sznasa, że się uspokoi (ryby razem są tydzień)? Czy poprostu muszę ją sprzedać lub ewentualnie przenieść czasowo do innego zbiornika?
PS.
Jeśli swój temat umieściłem w nie własciwym miejscu proszę moderatora o przeniesienie.
Agresywna Paletka
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Młody1919
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dawid K.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
- Kontaktowanie:
Ja miałem podobną sytuację , tylko że stary lokator o niezbyt pokaźnych rozmiarach przestawiał nowe nabytki o wielkości 14 cm. Ale racz czy dwa razy dostał jak ja to mówię "strzała" i było dobrze. Wiesz , chodzi o to że on jest na swoim terenie i chce rządzić stadem(myśli może że one chcą dołączyć do jego stada i chce udowodnić że on będzie na szczycie ) , ale myślę że to minie, bo odstawiając go do osobnego zbiornika na jakiś czas i ponowne go wpuszczając, spowoduje być może że tamte dyski które się zadomowią zaczną go traktować jak zabawkę i rozstawiać po kątach. Poczekaj jeszcze kilka dni , ale myślę że będzie dobrze, a co sądzą pozostali? Pozdrawiam
- gienierator
- junior
- Imie i Nazwisko: Eugeniusz Araminowicz
Metoda która daje zwykle niezłe efekty , to przełowić drania do innego zbiornika
na jakieś dwa tygodnie i dodatkowo zmienić trochę aranżację w zbiorniku
(poprzestawiać korzonki i.t.p)
Po tym czasie w akwarium ustali sie nowa hierarchia i delikwent
będzie nowy w nowym układzie więc powinien się uspokoić
pozdrowienia
na jakieś dwa tygodnie i dodatkowo zmienić trochę aranżację w zbiorniku
(poprzestawiać korzonki i.t.p)
Po tym czasie w akwarium ustali sie nowa hierarchia i delikwent
będzie nowy w nowym układzie więc powinien się uspokoić
pozdrowienia
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Powinno to ustąpić z czasem, ale moż ewrócić wraz z pojawieniem się jakiejś pierwszej pary.
Warunke zbirnik odpowiednio duży i nie przerybiony, wtedy ryby mają gdzie schodzić mu z drogi.
Karmienie oczywiście wielopunktowe w takich sytuacjach, bo agresja wzrasta przy pokarmie.
Ale bywają charkterne dyski, wtedy izolacja jest najlepszym wyjściem, choć jak jest to prawdziwy rozbójnik to nawet po izolacji i zmianach w akwarium zacznie tłuc innych ponownie z czasem ...
Warunke zbirnik odpowiednio duży i nie przerybiony, wtedy ryby mają gdzie schodzić mu z drogi.
Karmienie oczywiście wielopunktowe w takich sytuacjach, bo agresja wzrasta przy pokarmie.
Ale bywają charkterne dyski, wtedy izolacja jest najlepszym wyjściem, choć jak jest to prawdziwy rozbójnik to nawet po izolacji i zmianach w akwarium zacznie tłuc innych ponownie z czasem ...