WYMIARY DYSKOWCÓW
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
WYMIARY DYSKOWCÓW
Pytanie do forumowiczów :
Jaki jest przyrost wymiarów u dyskowców np. kupione jako 5 centymetrowe 7 sztuk trzymane w akwarium 240 litrowe woda z RO ph około 6,6 temperatura 28 stopni
Jaki jest przyrost wymiarów u dyskowców np. kupione jako 5 centymetrowe 7 sztuk trzymane w akwarium 240 litrowe woda z RO ph około 6,6 temperatura 28 stopni
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Sprawa nie jest taka prosta jak myślisz.
Wszystko zależy czym karmisz, jak karmisz i jaka jest tam jakość wody (pełne parametry) i jak duże podmiany wody. Pomijam genetyczne uwarunkowania i wiek Twoich dysków, bo to też ma znaczenie i 5cm ryba może mieć różnice nawet 3 miesięcy wieku, w zależności jak była prowadzona.
Przyjmij, że minimum 1cm miesięcznie w młodym wieku dyska powinien być przyrost. Choć to tylko takie wielkie szcowanie, a nie norma, możesz to przyjąć jak punkt wyjścia, czyli jak Twoje rosną lepiej, to jest bardzo dobrze.
Wszystko zależy czym karmisz, jak karmisz i jaka jest tam jakość wody (pełne parametry) i jak duże podmiany wody. Pomijam genetyczne uwarunkowania i wiek Twoich dysków, bo to też ma znaczenie i 5cm ryba może mieć różnice nawet 3 miesięcy wieku, w zależności jak była prowadzona.
Przyjmij, że minimum 1cm miesięcznie w młodym wieku dyska powinien być przyrost. Choć to tylko takie wielkie szcowanie, a nie norma, możesz to przyjąć jak punkt wyjścia, czyli jak Twoje rosną lepiej, to jest bardzo dobrze.
Ryby kupione jako 5 centymertowe ( z małym okiem ) wiek do 4 miesięcy . Pokarm granulaty i płatki Tropical i Tetra - karmione 4 razy dziennie . Woda NO3 do - 30mg/l , NO2-0 mg/l , ph 6,6 - reszty parametrów nie mierzę . Podmiana wody z RO na tydzień 40 litrów .
Filtr zewnętrzny AQUAEL unimax 250 wypełniony w całości bioceramiką . Filtr wewnętrzny gąbkowy (czyszcony raz na tydzień)
Filtr zewnętrzny AQUAEL unimax 250 wypełniony w całości bioceramiką . Filtr wewnętrzny gąbkowy (czyszcony raz na tydzień)
ad 1 a dlaczego ? wydawać by się mogło, że im wiekszy zbiornik tym lepiejkazik pisze:Ryby 5cm rosną do 2,5 cm na miesiąc, ale należy je odpowiednio
1 trzymać, chodzi mi o wielkośc zbiornika ( nie może być za duży ) i liość ryb w nim
2 karmić
3 podmieniać wode
to tylko tyle...
kazik

ad 2 oczywista oczywistość

ad 3 jakie wg Ciebie są optymalne podmiany ?
- _TOM_
- członek PKMD
Nawet lepiej niż nieźle, bo 2cm na miesiąc z 5cm dysków łatwiej, niż z 8cm, a jeszcze trudniej z 12cm.szulcik pisze:Mam ryby od Kazika od 9 grudnia czyli niecałe 2 m-c miały wtedy niecałe 8 cm.
-podmiany co 2 dni 33 %
-karmienie mixem serc indyczych 4-7 razy dziennie
-temp 29
Przyrost: na dzień dzisiejszy ich wielkość to 11-12 cm więc wychodzi na oko 2 cm na miesiąc- myślę że całkiem nieźle
No ale jak 7 razy dziennie mają miksa to co się dziwić, rosną jak trzeba, choć jak ich wątroba wygląda lepiej nie krojić

Do 14 cm rosną naprawdę szybko, można przyjąć te 2 cm_TOM_ pisze: Nawet lepiej niż nieźle, bo 2cm na miesiąc z 5cm dysków łatwiej, niż z 8cm, a jeszcze trudniej z 12cm.
No ale jak 7 razy dziennie mają miksa to co się dziwić, rosną jak trzeba, choć jak ich wątroba wygląda lepiej nie krojić
co do karmienia nie pisałem ze to ma być tucz gęsi na wątróbki.
kazik
Jeśli można to ja się podłącze do tematu, zakupiłem 6 sztuk (Blue Diamond, Turkus, Snake Skin) 1,5 miesiąca temu jako 3 miesięczne. Rybcie miały ok.5-6cm w tej chwili mają 7-8cm i zaczynają się wybarwiać.
Karmie ich 4 razy na dzień (różnego rodzaju suchym pokarmem i mix), Podmiany wody co dwa dni 30%
Moje pytanie brzmi czy to już pora na kolorki czy jeszcze za wcześnie?
Karmie ich 4 razy na dzień (różnego rodzaju suchym pokarmem i mix), Podmiany wody co dwa dni 30%
Moje pytanie brzmi czy to już pora na kolorki czy jeszcze za wcześnie?
- _TOM_
- członek PKMD
Kolorki u jednych pojawiają się szybciej, u innych później, pełne wybarwienie osiągną i tak za kilka miesięcy dopiero, więc nie przejmuj się teraz, że już zaczynają, bo to proces długi i zależny często od odmiany i konkretnego osobnika. Przy takich podmianach jakie robisz i dobrym karmieniu masz szanse na ładne kolorki, tak trzymaj, choć dieta blue diamondów powinna nieco mniej zawierać czerwonego barwnika, a suche karmy przeważnie mają tego w nadmiarze.