pieprz u pigeonów

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

rider
junior
junior

pieprz u pigeonów

Post autor: rider » 16 cze 2008, 19:27

Nabyłem miesiąc temu pigeony importowane z malezji,jak je brałem były bez pieprzu, dostały go dopiero umnie po paru dniach i niewiem czemu.Ph mam 6,5 tww 2, wodę do podmian mam odstałą o takich samych parametrach.Podmieniam zawsze wieczorkiem tyle co zbiorę ze dna i co drugi dzień około 30%.Papu mają urozmaicone,napychają sie aż miło popatrzec, metro i kapifos też były. Dodam że mam w innym ,600 lit a.kwa inne paletki,mój ulubieniec to ogromy blu diamond ma około 22 cm.Więc co z tym pieprzem może ktoś coś podpowie, będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
marcinesku
junior
junior

Post autor: marcinesku » 16 cze 2008, 20:56

To nie twoja wina,podobno niskie ph troche go ogranicza.

rider
junior
junior

Post autor: rider » 17 cze 2008, 05:15

Myślałem już o tym,wrzuciłem kilka szyszek olchowych.Ciekawe czy to coś da,swoją drogą zastanawiam się jaką azjaci mają wodę chodzi o parametry.Najprościej byłoby zmierzyć ale gość był nie w temacie.Może ktoś z forum nabywał azjatki i coś będzie wiedział więce na ten temat.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 17 cze 2008, 07:39

Szyszki olchy nic nie dadzą przy PH 6.5 i TWW 2. Zabarwią wodę i nic pozatym. Nie daj ich zbyt wiele, bo wody będą czarne a dyski zbytniej przesady z szyszkami nie lubią, szczególnie Azjatki.

Azjaci mają wodę w rzekach podobną do Amazonki, czyli kwaśną i miękką, PH znacznie niższe bo w granicach 5.0, ale tam też bywa różnie, nie wszyscy nie wszędzie mają te same parametry i są spore różnice w regionach.

Swojego Blue Diamonda kiedyś odłów siatką, delikatnie w siatce na mokry ręcznik i sparwdź linijką, ja stawiam, że nie ma 22cm ... ale to tak na marginesie.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 17 cze 2008, 07:40

Witam, często to wynik twardej i zasadowej wody, potrafią się wyciścić w pH 5,0 i miękkiej wodzie (Two 4-6), ale może to też być wina genetyczna, nie widziałeś rodziców, część młodych nawet po czyściutkich rodzicach wychodzi z pieprzem, niestety nie ma na to reguły, pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 17 cze 2008, 07:42

rider
junior
junior

Post autor: rider » 17 cze 2008, 16:58

masz rację TOM co do wielkości, zapomniałem dodać że to wysokość ma dokładnie 21,3 a długość 19,5 mierzyłem go miesiąc temu ma bardzo wysokie płetwy gdzieś widzałem w książce nazwę blue angel diamond ale to tak na marginesie.Zastanawiam się czy mogę lać czyste odstałe ro do pigeonów,pytam ponieważ niemam dużego doświadczenia z azjatkami, moje pływają w ogólnym w ph 6.5 .Kiedyś stosowałem do tego jeszcze szyszki olchowe ale ph spadło mi prawie do 4.5 i dałem sobie z tym na spokój bo ryby były płochliwe .

rider
junior
junior

Post autor: rider » 17 cze 2008, 17:18

dzięki TOM, przeczytałem sobie te stronki które podałes ,chyba odpuszczę sobie dociekanie czemu tak a nie inaczej, poprostu pewnie taka ich uroda co prawda pieprzu dużo niema ale myślałem że azjatki będą czyste bez pieprzu a tu masz babo placek , obniżę ph do 5,5 powoli, i zobaczę co się będzie działo, dzięki wszystkim za wypowiedzi.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 17 cze 2008, 18:06

Zastanawiam się czy mogę lać czyste odstałe ro do pigeonów,pytam ponieważ niemam dużego doświadczenia z azjatkami,
Lałem czyste RO rybom polskim, niemieckim, a teraz azjatkom. Wszystkie to bradzo lubiły, poza roślinami, które po kilku miesiącach na samej Ro marniały.
Lałem też RO z domieszkami różnego procentu wody kranowej, też to ryby znosiły, ale by lubiały to azjatki nie powiem.
Po wlaniu 40 l czystej RO trą się 3 pary od razu następnego dnia, jak dolewam mieszanke kran + ro to jakoś tylko 1 para ma ochotę na ikrę i to po kilku dniach od podmiany.
Więc jak chodzi o ryby, to RO uwielbiają, jak chodzi o rośliny to mniej, jakiś nawóz musisz zastosować albo dolewać kranówki.

rider
junior
junior

Post autor: rider » 18 cze 2008, 05:12

Ogólne mam zrobione jako higieniczne,jeden spory konar dębowy parę microsorium posadzone na konarze,bez piasku(łatwiej się sprząta) i to wszystko więc z roślinami nie będę miał problemów.Nrazie małe przebywają w kwarantannie w mniejszym akwa.Będę tam dolewał czystego RO i zobaczymy co z tego wyniknie.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 18 cze 2008, 08:21

rider pisze:Ogólne mam zrobione jako higieniczne,jeden spory konar dębowy parę microsorium posadzone na konarze,bez piasku(łatwiej się sprząta) ...
Z drobnym piaskiem równie łatwo się sprząta, a przy okazji masz tam pełne życie, filtrację, no i dyski lubią podmuchać w niego. Pomaga też im w trawieniu. U mnie na piasku dyski znacznie lepiej się czują niż na szklanym dnie.

ambroży
senior
senior
Imie i Nazwisko: Adam Ambroży
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pisz
Kontaktowanie:

Post autor: ambroży » 07 lip 2008, 11:23

Tom coś mi się nie chce w to uwierzyć żeby Azjatki lubiły pływać tylko w samym czystym Ro .

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”