Czy to wina oświetlenia?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- buldozer1978
- senior
- Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
Zmirzyłem ph testem Tetry kropelkowym wynik:
PH 7,6 i odrazu pytanko jak je obniżyć Aquacidem Tetry.
A twardość jak już podałem 421 mg/dm3(kranówka ktorej używam) to dużo czy mało bo mie wiem jak to przeliczyć na stopnie niemieckie.
A jeśli chodzi o tą płochliwość to przebiega to tak, że jak podaję jedzenie to wyplywają wszystkie chociaż ta większa stara się je odgonićpomimo tego, że podaję w kilku miejscach. Po posiłku znów się kamuflują za roślinami oprócz tej dużej ta spokojnie sobie pływa po akwa. Jak już się trafi, że wypłyną ze 3 to jak podejdę bliżej wszystkie czmychają za rośliny.
PH 7,6 i odrazu pytanko jak je obniżyć Aquacidem Tetry.
A twardość jak już podałem 421 mg/dm3(kranówka ktorej używam) to dużo czy mało bo mie wiem jak to przeliczyć na stopnie niemieckie.
A jeśli chodzi o tą płochliwość to przebiega to tak, że jak podaję jedzenie to wyplywają wszystkie chociaż ta większa stara się je odgonićpomimo tego, że podaję w kilku miejscach. Po posiłku znów się kamuflują za roślinami oprócz tej dużej ta spokojnie sobie pływa po akwa. Jak już się trafi, że wypłyną ze 3 to jak podejdę bliżej wszystkie czmychają za rośliny.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Najlepiej zainwestój w filtrRO bo zmiękczanie wody środkami chemicznymi to droga przez mękę.Raz, że sa drogie i wtedy lepiej znaleść kwas solny, a dwa, że zawsze będziesz miał nie stałe parametry. Zmiękczanie wody to proces długo trwały i żmudny, wydaje się, że jest wszystko ok a na drugi dzień parametry szlak trafia. A jak masz dóżo roślin to tym bardiej. No i wydasz kupę kasy na testy.A co do ryb, o ile większa jest ta dóża paleta?
- buldozer1978
- senior
Witam
Ta wieksza różni się od pozostałych o jakieś 5-6 cm.
Zrobiłem test wczoraj odłowiłem ja do innego akwa i dziś zupełnie inna sytacja w ogólnym rybcie pewniej wypływają choć nadal są lekko płochliwe ale to pewnie minie z czasem( przynajmniej tak mi się zdaje).I pytanko ile bedzie trzeba je tak trzymać osobno?
Ta wieksza różni się od pozostałych o jakieś 5-6 cm.
Zrobiłem test wczoraj odłowiłem ja do innego akwa i dziś zupełnie inna sytacja w ogólnym rybcie pewniej wypływają choć nadal są lekko płochliwe ale to pewnie minie z czasem( przynajmniej tak mi się zdaje).I pytanko ile bedzie trzeba je tak trzymać osobno?
- buldozer1978
- senior
- buldozer1978
- senior
Z bananów bym zrezygnował bo zawierają cukry i maja niską wartość odżywczą lepiej skomponój jakiegoś mixa z sercem wołowym lub indyczym. Mixy w sklepach akwarystycznyc są drogie i zawierają więcej wody niż pokarmu.A palety do jedzenia muszą się przyzwyczaić, nie patrz na to, że im nie podchodzi po prostu prubój dalej aż sie do niego przekonają.
- buldozer1978
- senior
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Wybacz Waghscik, czytałem ten wątek ale mam juz dość bzdur jakie wypisujesz, poczynając od tego, że woda nie ma wpływu na zachoanie ryb kończąc na teorii o zakupie filtra RO, który to diametralnie zmieni te parametry, które podobno Mariusz ma w porządku..... nic nie masz w porządku, zacznij od zmiękczania wody a zwłaszcza wartości Tww do poziomu 0-1, dzięki temu zbijesz pH do żądanej wartości poniżej 7, ustal wartość na poziomie 6.0 a będziesz miał trochę zapasu w przypadku spadku lub wzrostu pH, pamietaj, że zakwaszanie wody odbywa się stopniowo, podanie kwasu do miękkiej lub twardej wody w diametralnie inny sposób będzie zmieniało wartość pH, która po dodaniu pewnej ustalonej ilości kwasu unormuje się i da ostateczny wynik po upływie min. 24h, do tego przy miękkiej wodzie, a zwłaszcza niskim poziomie Tww od którego przede wszystkim zależy pH karmienie obfite i pokarmami mięsnymi samoistnie spowoduje spadki pH, więc może się okazać, że podobnie jak wielu z nas jak i ja, nigdy do akwa nie dolewam nic z kwasów a pH utrzymuję na poziomie 5.0-5.5 i nie mam z tym najmniejszych problemów. Niskie pH eliminuje wiele grzybów i bakterii, które potrafią skutecznie zatruwać życie naszym rybom. Wracając do pytania, masz dość wysoki poziom NO3 więc zwiększ podmiany wody do min. 30%, nie mieszaj ryb rozmiarami, zwłaszcza ryb małych, czyli do 12-14cm, staraj sie, by ryby w zbiorniku były podobnej wielkości, inaczej mniejsze osobniki będą prawie zawsze poszkodowane i będą słabiej rosły, napisz coś o filtracji, umiejscowieniu zbiornika, popatrz, czy ryby nie ocierają się o rośliny lub inne przedmioty w akwa, obserwuj odchody by były grube, któtkie i ciemno brązowe, bo odstępstwa od tej "normy" mogą mieć wpływ na płochliwość ryb, świeżo wpuszczone ryby mogą być płochliwe w wyniku zmiany warunków max. ok miesiąca, dłuższy okres płochliwości może zależeć od złej jakości wody, zbyt małej ilości ryb w zbiorniku, zmian chorobowych w ich początkowym stadium... poczytaj, sporo tego było już na tym forum, po to jest zainstalowana tutaj wyszukiwarka, pozdrawiam
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Jeśli nadal uważasz, że pewne rzeczy są potrzebne "raczej" to postaraj się uzupełnić wiedzę choć teoretyczną, której jest tutaj pod dostatkiem a później weryfikuj słowa, które chcesz napisać popierając je wiedzą i jeśli masz - doświadczeniem.
Po pierwsze juz sam poziom NO3 może powodować takie zachowanie, poczytaj a sam się przekonasz... pozdrawiam
Po pierwsze juz sam poziom NO3 może powodować takie zachowanie, poczytaj a sam się przekonasz... pozdrawiam