Nowe 720 L

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

kamilsz14
Imie i Nazwisko: Kamil Szewczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Opole

Nowe 720 L

Post autor: kamilsz14 » 22 sie 2011, 14:00

Witam , w niedalekiej przyszłosci zamierzam założyc akwarium 720 L (200x60x60) , Sponsorzy rodzice :D ,pod warunkiem ,że bedę dbał o akwarium.
A ,więc tak miałem już 3 zbiorniki z paletami ,ale nie miałem styczności z tak dużym i co ze sprzętem?
Jakie filtry?
Jakie ogrzewanie?
Jakie oświetlenie?
Podłoże - piasek kwarcowy
Dekoracje - Korzenie + Kamienie
Rośliny ja już coś wymyśle
Zwierzęta :
100 Neon czerwony
100 Zwinnik Blehera
40 kirysków Panda
50 otosków
30 kosiarek
i to co najlepsze 16 paletek ( w tym mam już 8 w akwa 450 l : 2 Blue Diamond , 2 Brilliant Turcus , Solid Turcus, Malboro ,Pigeon Blood Red i PIgeon Blood Silver)
Wielkie Dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Re: Nowe 720 L

Post autor: _TOM_ » 28 sie 2011, 20:37

Filtry jeśli kubełkowe, to z pewnością 2 i duże. Jeśli nie kubełki to tylko wewnątrz zbudować przepływowy kilku komorowy filtr najlepiej.
Grzałki 2 lub 3 najmniej 250w.
Światło w zależności od tego czy ma to być biotop z marną roślinnością albo wręcz bez jak to w Amazonce bywa, co dyski lubią i światła zbytnio nie wymaga dużego, czy zielony zbiornik mało podobny do biotopu dysków, ale cieszący oko zieloną łąką, wtedy światła dużo trzeba a dyski słabiej to lubią.
Po co te kamienie? Oby nie ostre krawędzie.
Trochę przesadzasz z obsadą dodatkową, zbiornik duży, ale przy takim zarybieniu zrobi się za mały bardzo szybko.

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Re: Nowe 720 L

Post autor: niki 28 » 29 sie 2011, 14:06

_TOM_ pisze:Trochę przesadzasz z obsadą dodatkową, zbiornik duży, ale przy takim zarybieniu zrobi się za mały bardzo szybko.
Podzielam opinię Toma.Z 40 neonów czerwonych,plus nie za duża "ekipa sprzątająca"to do tych 16 dyskowców które zamierzasz hodować w tym baniaku będzie w sam raz.Nie przerybiaj zbiornika,bo ryby nie będą miały możliwośći wyrosnąć na takie,jakie mogły by by być.Mam jeszcze jedną sugestię odnośnie ogrzewania.Dwie,może nawet trzy grzałki powinieneś zastosować.Nie mniej pamietaj,że docelowa moc ogrzewania uzależniona jest od tem otoczenia.Więc po co stosować zaraz grzałki o dużej mocy,co w przypadku ciepłego pokoju,a zarazem awarii termostatu w grzałce może dojść do przegrzania akwa,lub odwrotnie.Stosujesz grzałki małej mocy,które nie są w stanie utrzymać odpowiedniej tem w akwa,o awarii termostatu w jednej z nich nie wspomnę,wtedy już całkowicie wychłodzisz wodę.Tak więc drogą doświadczeń dobierz odpowiednią moc grzałek.Tylko pamiętaj,by były to zawsze co najmniej dwie.Nawali Ci jedna ,masz drugą.Życzę Ci powodzenia przy "budowie" nowego akwa :P

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”