Paletki+bocje
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- GościaK
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Paletki+bocje
witajcie, jestem nowy na forum więc ładnie się przedstawię - Piotr z Kętrzyna na Mazurach z akwarystyką związany od lat 80tych z małymi przerwami
mam pytanie odnoście trzymania z dyskami bocji wspaniałych, otóż po starej obsadzie akwa zostały mi 3 sztuki tych pięknych ryb, jednak nie bardzo chyba je razem trzymać bo bocje płoszą mi palety, poza tym objadają roślinki, co sądzicie?

-
- GościaK
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Mam taki korzeń że upodobały go sobie palety i bocje tu jest problem, poza tym jak zaczynam karmic to bocje szaleją jedna przez drugą i płosza paletki, przypuszczam jakby była 1 sztuka to by siedziała spokojnie ale kto jedna trzyma? to ryby bardzo towarzyskie i muszą mieć towarzystwo, jednak to chyba nie ten biotp...
Re: Paletki+bocje
Strachliwe te twoje palety. U mnie 6 palet i 5 bocji (rozmiarem rownych paletom) zyje w jednym zbiorniku, ale to palety sa "strona ploszaca". Choc szczerze mowiac nikt sie nikogo za bardzo nie boi, czasem sie jedynie bocjom oberwie po glowach jak zbyt nachalnie podbieraja paletom zarcie.
Moze masz za maly zbiornik, moze potrzeba troche czasu zeby sie ryby do siebie przyzwyczaily. A "biotop" mniej wiecej ten sam, oba gatunki lubia czysta, miekka i ciepla wode.
J-23
Moze masz za maly zbiornik, moze potrzeba troche czasu zeby sie ryby do siebie przyzwyczaily. A "biotop" mniej wiecej ten sam, oba gatunki lubia czysta, miekka i ciepla wode.
J-23
- mkozubski
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
- Kontaktowanie:
pamietajmy ze bocji jest wiele gatunków nie wszystkie są tak bardzo "rozbiegane" jak b. wspaniała. Ja w sumie chce wprowadzic bocje do siebie mam 300L i 8 palet (docelowo ma byc 6) i chce ze 3 bocje zeby pozbyc sie slimaczków i zeby troche zamiatały po paletkach ale na pewno nie bedą to b. wspaniałe.
Wszystkie inne sa wredne, a juz bron Boze nie probuj z bocja szara.DonJuan pisze:chce ze 3 bocje zeby pozbyc sie slimaczków i zeby troche zamiatały po paletkach ale na pewno nie bedą to b. wspaniałe.
J-23
PS. 200l to dla stadka bocyj za male akwa. Poza tym warto kupowac wspaniale dobrze podrosniete, takie 15 cm i wieksze sa juz bardziej stateczne i nie urzadzaja dzikich gonitw po zbiorniku.
- GościaK
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Ja mam takie ok 10 cm, bardzo szybko mi rosną, nie mam slimaków więc chętnie tych 3 bym się pozbył, myślę jeszcze o parametrach wody bo teraz obniżyłem z 27 TWo do 20 Two ale nadal to za mało, może dlatego takie płochliwe? czekam na filtr RO wtedy będzie wiadomo, mam nadzieję że jutro będę go miał...
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
cóż nie wszystko jest takie duże - moje bocje mają pewnie już z 7 lat ale chyba skarłowaciały bo oceniam je na max 12 cm . Więc nie martw się jak nie kupisz większych niż 5-6 cm bo takie są dostępne na rynku . Jednak mała uwaga - bocja wspaniała jest niezwykle wrażliwa na zmarzniecie w transporcie . Pierwsza łapie ospę czy inną dolegliwość . Dlatego nie zapominaj o kwarantannie .Poza tym warto kupowac wspaniale dobrze podrosniete, takie 15 cm i wieksze sa juz bardziej stateczne i nie urzadzaja dzikich gonitw po zbiorniku.
- MarSz
- senior
- Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
- Kontaktowanie:
Przepraszam że się wcinam do dialogu, moje 3 bocje wspaniałe miały ponad 15cm miałem je od trzech lat, były to moje ulubione rybki, behawioryzm tych ryb zauroczył mnie bardzo, nie wspomne o spaniu na boczku i pleckach
ale po wpuszczeniu palet do tych paskowanych cudaczków miałem nie miłe doświadczenia. Może dlatego że palety miały po jakieś 5-6cm a bocje różniły się znacznie wielkością i po prostu palety zwyczajnie się ich bały, więc pozbyłem się bocji kosztem płaskich piękności.
Dla zainteresowanych kultowa strona o bocjach, jeden z hodowców pokazuje tam Botia macracanthus ponad 30cm po prostu jak świnki spasione
http://www.loaches.com/index.html

Dla zainteresowanych kultowa strona o bocjach, jeden z hodowców pokazuje tam Botia macracanthus ponad 30cm po prostu jak świnki spasione

http://www.loaches.com/index.html