Akwa po skalarach

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

lider1971
Imie i Nazwisko: Dariusz Hyz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Nysa

Akwa po skalarach

Post autor: lider1971 » 25 sty 2011, 16:00

Witam.Posiadam akwarium dekaracyjne 250 l w którym od roku choduje 6 skalarów.Jako że noszę się z zamiarem wpuszczenia do tego akwa ok 6 młodych palet a skalary zmienią lokum mam następujące pytanie. Jako że skalary są nosicielami różnego rodzaju robactwa czy musiał bym akwarium jakoś odkazić lub podać jakieś lekarstwo przed wpuszczeniem palet? Czy po odłowieni skalarów nie zostanie w akwa coś co może przejść na palety?Z góry dziękuję za odpowiedż.Pozdro

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Re: Akwa po skalarach

Post autor: niki 28 » 25 sty 2011, 18:08

Nie ma nic lepszego jak dojrzałe akwa dla dyskowców.Nigdy jednak nie masz pewnośći że po jakichkolwiek rybach nie zostanie coś w baniaku,co mogłoby zaszkodzić nowym jego mieszkańcom.Jeżeli rosliny mają się dobrze,filtr jest dojrzały,i nie miałeś ostatnio z akwa żadnych problemów,to pozbądź się starych mieszkańców.Wyczyść filtr,podmień wodę,przy okazji odmul dobrze dno,i zostaw baniak conajmniej na tydzień w spokoju.Potem możesz wprowadzić nowych lokatorów.To czy są zdrowe,lub czy nie zachorują,ewentualnie będą w dobrej,czy złej kondycji,zależy od wielu czynników.Ważne żeby nowym rybom zapewnić czystą,dojrzałą,lekko kwaśną wodę,i ustabilizowane biologicznie warunki w akwarium.I żadnej chemii :evil: .Zrobi więcej szkody niż pożytku ,w starym dojrzałym akwarium.

lider1971
Imie i Nazwisko: Dariusz Hyz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Nysa

Post autor: lider1971 » 26 sty 2011, 16:23

Dziękuję bardzo za odp.Pozdro

Hipo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Hipo » 11 lut 2012, 17:54

Witam.

Pozwolę się dołączyć do tematu kolegi.
Czy wpuszczenie dysków do akwarium w którym mieszkały inne gatunki jest aby dobrym pomysłem? to że nasze dotychaczasowe podopieczne czuły się dobrze to nie znaczy że warunki i lokatorzy mieszkający w akwarium nie zaszkodzą dyskom.

Mam zbiornik 375l pracujący 3 lata, czyszczone filtry na bierząco, poprzednio w nim żyły pielęgnice severum, akary błękitne, trzy kiryśniki, trzy kosiarki, jeden sum i kilka zbrojników niebieskich. Nauczony porażką przy pierwszym podejsciu do dysków kilka lat temu, zakładam że należy zrobić pełny restart. W jaki sposób zdezynfekować zbiornik tak aby ze 100% skutecznością pozbyć się niechcianych lokatorów?

Posiadam drugi zbiornik 112l który stoi pusty 3 lata, czy ten okres wystarczy aby zabić wszystko w nim co mogłoby zaszkodzić paletom? chcę użyć tego zbiornika jako przejściowego dla dysków zanim gotowy bedzie duży zbiornik.

Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD

Post autor: niki 28 » 11 lut 2012, 20:27

Hipo pisze:Pozwolę się dołączyć do tematu kolegi.
Czy wpuszczenie dysków do akwarium w którym mieszkały inne gatunki jest aby dobrym pomysłem? to że nasze dotychaczasowe podopieczne czuły się dobrze to nie znaczy że warunki i lokatorzy mieszkający w akwarium nie zaszkodzą dyskom.
Myślę,że tak.Potrzymując niejako wcześniejszą moją wypowiedź.Warunkiem jednak jest to,żeby woda w akwa raczej była lekko kwaśna,i niezbyt twarda.Tak jak mówiłem wcześniej,restart istniejącego baniaka nie jest konieczny.Wystarczy podmiana wody,i zostawienie wszystkiego bez organizmów żywych przez jakiś czas.Nie ma nic lepszego dla naszych paletek jak dojrzały baniak.
Hipo pisze:Mam zbiornik 375l pracujący 3 lata, czyszczone filtry na bierząco, poprzednio w nim żyły pielęgnice severum, akary błękitne, trzy kiryśniki, trzy kosiarki, jeden sum i kilka zbrojników niebieskich. Nauczony porażką przy pierwszym podejsciu do dysków kilka lat temu, zakładam że należy zrobić pełny restart. W jaki sposób zdezynfekować zbiornik tak aby ze 100% skutecznością pozbyć się niechcianych lokatorów?
Czyli masz baniak po rybach z podobnego biotopu.Biorąc pod uwagę fakt że większość początkujących hodowców dyskowców ma problem z "dojrzłośćią"nowego zbiornika,istniejący jest marzeniem każdego który chce zacząć ową przygodę.Jeżeli chcesz nieco "przemeblować"akwa bez koniecznośći przenoszenia go,to możesz to zrobić nie wylewając zeń wody.Wyjdzie to wszystkim na zdrowie.Nowym mieszkańcom,biologii,filtrom i nam :) Tak więc restart akwa moim zdaniem przeprowadź wtedy kiedy naprawdę jest to niezbędne.

Hipo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Hipo » 12 lut 2012, 09:52

Czyli masz baniak po rybach z podobnego biotopu.Biorąc pod uwagę fakt że większość początkujących hodowców dyskowców ma problem z "dojrzłośćią"nowego zbiornika,istniejący jest marzeniem każdego który chce zacząć ową przygodę.Jeżeli chcesz nieco "przemeblować"akwa bez koniecznośći przenoszenia go,to możesz to zrobić nie wylewając zeń wody.Wyjdzie to wszystkim na zdrowie.Nowym mieszkańcom,biologii,filtrom i nam :) Tak więc restart akwa moim zdaniem przeprowadź wtedy kiedy naprawdę jest to niezbędne.
Chciałbym zmienić lokalizację zbiornika. Czy jeśli opróżnię baniak, przestawie w nowe miejsce a następnie napełnie tą samą wodą i podłącze te same filtry to zbiornik będzie nadal "dojrzały" ? podłoże muszę naruszyć chociażby ze względu na ciężar żwiru. Poza tym nie wiem czy ta moja mieszanka nadaje się dla dysków, nie wiem jak wpływa na pH. Generalnie to nawet nie wiem jakie są tam dokładnie parametry wody bo mam tylko testy paskowe i czekam dopiero na odczynnikowe ( JBL, czytałem że są dość dokładne).

Nie ukrywam że boję się troche pozostawiania tego co jest teraz w zbiorniku bo poprzednie dyski poległy z powodu pasożytów.

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD

Post autor: niki 28 » 12 lut 2012, 10:18

Jeżeli już musisz przenieś akwa to zrób tak.Podłoże lekko wypłucz w starej wodzie z akwa,to samo zrób z mediami filtracyjnymi z filtra.Na czas przenosin potrzymaj to wszystko w wiadrach z wodą z akwa.Co do podłoża,to to czy może zmieniać ph łatwo sprawdzić .Wystarczy potraktować go kilkoma kroplami kwasu solnego.Jeżeli się zapieni,to mamy do czynienia z podłożem które Ci będzie podnośić ph ,jezeli nie to jest ok.Co do pasożytów,to istnieje taka zasada,że pasożyt bez żywiciela ginie.Nawet gdyby "coś" przetrwało w "nowym "akwa w którym wszystkie warunki fizykochemiczne oraz biologiczne są ustabilizowane,bo zastosowałeś stare podłoże i media filtracyjne,to prawdopodobieństwo zarażenia czymś Twoich ryb będzie znikome.Co do parametrów wody,to istotnie zmierz je.Może się okazać,że będziesz musiał używać osmozy.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”