Czy taki litrarz wystarczy?

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

krisstow
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Krzysiek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Czerwionka-Leszczyny

Czy taki litrarz wystarczy?

Post autor: krisstow » 22 lut 2012, 23:32

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i proszę o wyrozumiałość;)

Mam pytanie dotyczące dyskowców,około 4lat temu prowadziłem hodowlę "skalarów" wychodziło mi to znakomicie co przekładało się również na tarło:), ale postanowiłem zlikwidować akwarium.

Po 4 latach przerwy zachcialo mi sie hodowli dyskowcow bo zawsze nimi sie satysfakcjonowałem, ale nie wiem czy akwarium ktory chce kupic od szwagra 160l wystarczy na poczatek przgody z nimi. Chcialbym do takiego akwa kupic z 5-6 max rybek 6cm.
Bo chcialbym troche doswiadczenia zalapac i moze taki akwarium by na poczatek mi wystarczyl, ale prosilbym o wasza opinie co o tym sadzicie?:) czy te ryby nie beda sie meczyc w takim akwa:)

Pozdrawiam Kris

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne

Re: Czy taki litrarz wystarczy?

Post autor: nobleKoziol » 23 lut 2012, 20:15

Witam. Powiem tak. Zakupilem 240l z 5 sztuk. prawie doroslych dyskow, i robilem podniany co tydzien po 80/100l mordenga. ludzie polecaja 40/50l wody na sztuke szczegulnie do malych zbiornikow. Trzeba pamietac ze ryba jest stadna, wiec mmmminimum 5 szt. Ryba ta dosc szybko rosnie.
wiec ja nie polecam tak malego akwa. szczegulnie na start z to rybka. Jak na moj gust to ten baniak byl by dobry dla gotowej pary, chodz nie jestem pewien bo nigdy nie rozmnazalem dyskow.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Re: Czy taki litrarz wystarczy?

Post autor: _TOM_ » 23 lut 2012, 21:29

Góra 1 dobrana para tam wytrzyma i będzie się miała dobrze.
Baniak na nawet małe stado dyskowców w domowych warunkach jest za mały, chyba ze chcesz codzienne podmiany robić.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”