Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i proszę o wyrozumiałość;)
Mam pytanie dotyczące dyskowców,około 4lat temu prowadziłem hodowlę "skalarów" wychodziło mi to znakomicie co przekładało się również na tarło:), ale postanowiłem zlikwidować akwarium.
Po 4 latach przerwy zachcialo mi sie hodowli dyskowcow bo zawsze nimi sie satysfakcjonowałem, ale nie wiem czy akwarium ktory chce kupic od szwagra 160l wystarczy na poczatek przgody z nimi. Chcialbym do takiego akwa kupic z 5-6 max rybek 6cm.
Bo chcialbym troche doswiadczenia zalapac i moze taki akwarium by na poczatek mi wystarczyl, ale prosilbym o wasza opinie co o tym sadzicie?:) czy te ryby nie beda sie meczyc w takim akwa:)
Pozdrawiam Kris
Czy taki litrarz wystarczy?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- nobleKoziol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Re: Czy taki litrarz wystarczy?
Witam. Powiem tak. Zakupilem 240l z 5 sztuk. prawie doroslych dyskow, i robilem podniany co tydzien po 80/100l mordenga. ludzie polecaja 40/50l wody na sztuke szczegulnie do malych zbiornikow. Trzeba pamietac ze ryba jest stadna, wiec mmmminimum 5 szt. Ryba ta dosc szybko rosnie.
wiec ja nie polecam tak malego akwa. szczegulnie na start z to rybka. Jak na moj gust to ten baniak byl by dobry dla gotowej pary, chodz nie jestem pewien bo nigdy nie rozmnazalem dyskow.
pozdrawiam
wiec ja nie polecam tak malego akwa. szczegulnie na start z to rybka. Jak na moj gust to ten baniak byl by dobry dla gotowej pary, chodz nie jestem pewien bo nigdy nie rozmnazalem dyskow.
pozdrawiam
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Re: Czy taki litrarz wystarczy?
Góra 1 dobrana para tam wytrzyma i będzie się miała dobrze.
Baniak na nawet małe stado dyskowców w domowych warunkach jest za mały, chyba ze chcesz codzienne podmiany robić.
Baniak na nawet małe stado dyskowców w domowych warunkach jest za mały, chyba ze chcesz codzienne podmiany robić.